שתף קטע נבחר
 

מורסי מת כשהאחים המוסלמים בשפל היסטורי

יותר מ-90 שנה אחרי שהוקמה, הפיקוח על התנועה האיסלאמיסטית במצרים הדוק מאי-פעם. פעיליה ירצו מחאה, אבל צבא סיסי חזק מספיק כדי לנצח

תנועת האחים המוסלמים במצרים עוברת בעשור הנוכחי טלטלה עצומה, ומותו אמש של הנשיא המודח מוחמד מורסי, איש התנועה, הוא עוד נדבך בה.

 

עוד סיפורים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ

 

מוחמד מורסי: הכהונה - וההדחה    (צילום: רויטרס)

מוחמד מורסי: הכהונה - וההדחה    (צילום: רויטרס)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

הבחירה במורסי לנשיא מצרים ברוב מזערי בבחירות שנערכו ב-2012, כשנה אחרי הדחת הנשיא חוסני מובארק, תירשם בהיסטוריה ללא ספק כנקודת השיא של האחים המוסלמים, התנועה האיסלאמית הגדולה והמשפיעה בעולם. מנגד, ההפיכה שהוביל נגדו עבד אל-פתאח א-סיסי בקיץ 2013, חידוש הרדיפה נגד אנשי התנועה ומאסרו של מורסי ומותו אתמול ייזכרו, לפחות נכון לעכשיו, כנקודת השפל שלה.

 

התרסקות האחים המוסלמים הורגשה בשנים האחרונות בכל המזרח התיכון: בתוניסיה נחלה מפלגת א-נהדה הפסד בבחירות, בסוריה כשלה האופוזיציה האיסלאמיסטית מול צבא אסד ורוסיה, ובלוב נמצאת הממשלה האיסלאמיסטית הנצורה בטריפולי על סף התמוטטות. חמאס, שגם הוא משתייך לתנועת האחים, שרוי בשפל כלכלי ובבידוד שכמותם לא ידע מאז היווסדו ב-1987.

נשיא מצרים המודח מוחמד מורסי מת בבית המשפט (צילום: רויטרס)
מורסי בכלוב הנאשמים. "רצח איטי"(צילום: רויטרס)

ובכל זאת, אין סיבה למהר להספיד את התנועה. היא כבר צלחה בעבר משברים קשים, בעיקר בתקופות הרדיפות שניהלו נגדה נשיא מצרים גמאל עבד א-נאסר בשנות ה-60 והטבח שביצע נגדם משטרו של חאפז אסד בחמאת ב-1982.

 

גב מארדואן והמפרץ

אם בעבר התקיימה תנועת האחים המוסלמים בעיקר מנדבות צדקה ומתרומות של עשירים במפרץ הפרסי, הרי שכעת תומכות בה שתי מדינות עשירות – טורקיה וקטאר. שתיהן לא רק מספקות לה סיוע כלכלי, אלא גם מגייסות את כלי התקשורת שלהן לתמיכה אידיאולוגית בה.

 

סיקור מותו של מורסי ברשת אל-ג'זירה הקטארית הוא הדוגמה הטובה ביותר לכך: מאז אמש לא חדלה הרשת להאשים את נשיא מצרים סיסי כי רצח את מורסי לאט-לאט. לטענת כתביה, המשטר המצרי לא הגיש לנשיא המודח את הסיוע הרפואי שלו הזדקק בהיותו חולה סוכרת. את "רצח" מורסי משווה אל-ג'זירה לחיסול יאסר ערפאת ב-2004, אז מנעה ממנו ישראל לצאת מהמוקטעה ברמאללה, עד שנעשה חולה מאוד ומת.

הנשיא המודח עם ארדואן. גיבוי מאנקרה (צילום: AP) (צילום: AP)
הנשיא המודח עם ארדואן. גיבוי מאנקרה(צילום: AP)

ההקבלה בין נשיא מצרים סיסי למי שהיה אז ראש ממשלת ישראל לשעבר, אריאל שרון, נועדה להביע גם את הסלידה מסיסי, הנחשב בקטאר ובטורקיה לשליט בלתי לגיטימי ולרוצח. גם תנועת האחים המוסלמים במצרים ומפלגת "החופש והצדק" שמורסי עמד בראשה פרסמו ברשתות החברתיות ובאתרי אינטרנט האשמות שלפיהן הנשיא המודח נרצח לאט באמצעות תנאי כליאה קשים, מזון לא בריא ופגיעה נפשית שנגרמה מכך שהיה מבודד חמש שנים בצינוק.

 

יד הברזל של סיסי

מאז דיכוים ב-2013 ירדו פעילי האחים המוסלמים במצרים למחתרת. מותו של מורסי עשוי להמריץ אותם כעת לחולל שוב מהומות ויכול לשמש עילה לפיגועים הבאים שיבצעו ארגונים המסונפים לתנועה, אבל ספק אם יש ביכולתם לערער באמת את היציבות בארץ הנילוס.

 

נראה שהמשטר המצרי נערך כראוי לסכנה: הצעד הראשון שנקט היה הצנעת ההלוויה של מורסי, והיא נערכה כבר הלילה, בהשתתפות מספר מצומצם של אנשים ומבלי שעיתונאים יורשו לסקר אותה. הצנזורה בקהיר הורתה לעיתונים, ובראשם העיתון הממלכתי "אל-אהראם", להמעיט בדיווחים על מות מורסי, ופרשנים נמנעו מלהביע את דעתם בנושא. רוב העיתונים נאלצו להסתפק בדיווח לקוני ושטחי, והציגו את מורסי כ"איש האחים המוסלמים שהואשם בריגול לטובת קטאר".

נשיא מצרים א סיסי ראיון ל-60 דקות שיתוף פעולה עם ישראל ב סיני ()
הנשיא המכהן סיסי. בשליטה מלאה

כך או כך, גם אם יתרחשו הפרות סדר כלשהן, צבא מצרים חזק דיו כדי להתגבר על אירועים הקשורים במותו של הנשיא לשעבר. תנועת האחים המוסלמים קיימת כבר יותר מ-90 שנה ושורשיה נטועים עמוק בחברה המצרית, אך מעולם לא היה הפיקוח הצבאי עליה הדוק כפי שהוא כעת.

 

ד"ר ירון פרידמן, פרשן ynet לענייני העולם הערבי, הוא בוגר אוניברסיטת סורבון בפריז, מרצה ומורה לערבית באוניברסיטת חיפה בחוג ללימודי המזרח התיכון והאיסלאם. ספרו "העלווים – היסטוריה, דת וזהות" יצא לאור באנגלית בהוצאת בריל-ליידן בשנת 2010. ד"ר פרידמן מנהל את הניוזלטר "השבוע במזרח התיכון", שאליו אפשר להצטרף כאן .

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP
מורסי בכלוב הנאשמים. "בלי תרופות"
צילום: AP
מומלצים