ארדואן נגד מצרים: "מורסי לא מת מוות טבעי"
נשיא טורקיה הצטרף לתומכי האחים המוסלמים, שמשוכנעים שמצרים רצחה את הנשיא המודח שהתמוטט אתמול בבית המשפט. "לא חושב שמדובר במוות טבעי", אמר ארדואן, מתומכיו הבולטים של מורסי והראשון שספד לו
עוד סיפורים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ
מורסי התמוטט בכלוב הנאשמים במהלך דיון בבית המשפט. תומכיו של הנשיא האיסלאמיסט אמרו שהם משוכנעים שהוא נרצח, ודרשו לפתוח בחקירה בינלאומית. ארדואן, מתומכיו הבולטים של מורסי והראשון שספד לו אמר אתמול: "ההיסטוריה לעולם לא תשכח את הרודנים שגרמו למותו על ידי כליאתו והאיומים להוציאו להורג".
היום, בתפילה במסגד באיסטנבול, הביע ארדואן תמיכה בטענתם של האחים המוסלמים: "מוחמד מורסי הצטרף לאללה במהלך המשפט שלו. האם מדובר בהצטרפות טבעית, או בכזאת שמשלבת תנאים אחרים – זה משהו לחשוב עליו. אני לא מאמין שמדובר במוות טבעי".
בנוסף מתח ארדואן ביקורת על הרשויות במצרים, שלא אפשרו למשפחתו של מורסי לקבור אותו בבית הקברות של המשפחה בעיר הולדתו. מורסי נטמן לפנות בוקר בחשאי, בהלוויה מצומצמת שבה השתתפו רק בני משפחתו ועורך דינו – כנראה כדי למנוע מהומות. "הם היו כל כך פחדנים שהם אפילו לא מסרו את הגופה שלו למשפחה", אמר ארדואן.
מורסי התמוטט, כאמור, במהלך דיון במשפט שבו הוא נאשם בריגול ומותו נקבע זמן קצר לאחר מכן. התובע הכללי במדינה אמר בהצהרה כי מורסי התמוטט בכלוב הנאשמים במהלך הדיון. לדבריו, הוא הגיע לבית החולים ללא רוח חיים. עוד נמסר כי לפי הדו"ח הרפואי, לא נמצאו פצעים על גופו של מורסי. הדיון אתמול היה חלק ממשפט חוזר באשמת ריגול בשל קשריו עם חמאס.
בעקבות מותו של מורסי התקיימו הערב הפגנות בכפר כנא ובקלנסווה, בהשתתפות עשרות בני אדם. "המשטר המצרי רצח את מורסי. הם התייחסו אליו בצורה קשה ומזעזעת עד שמת", אמרו כמה מהמפגינים. "אנחנו קוראים להפגין בכל היישובים הערבים כדי להשמיע את הזעקה והתמיכה שלנו בנשיא הראשון שנבחר על ידי העם בלי זיופים". היום יפתחו סוכות אבלים גם בכפר קרע וביפו.
מורסי, דמות בכירה בארגון האחים המוסלמים, נבחר לנשיא בבחירות הדמוקרטיות הראשונות שנערכו במצרים ב-2012, אחרי הדחתו של חוסני מובארק. הוא הודח מהשלטון בהפיכה צבאית ב-2013 לאחר הפגנות המוניות נגד האחים המוסלמים. את ההפיכה הוביל הנשיא הנוכחי, עבד אל-פתאח א-סיסי. אחרי ההפיכה הוציאה מצרים את האחים המוסלמים אל מחוץ לחוק ורבים מחברי הארגון נעצרו. מאז התנהלו נגד מורסי כמה משפטים שעסקו בין השאר בפגיעה בביטחון הלאומי על ידי קשירת קשר עם ארגונים זרים וארגון בריחה מבתי כלא. מורסי נידון ל-20 שנות מאסר בגין הרג מפגינים במהלך המחאה נגדו.
ביוני 2015 גזר בית משפט בקהיר עונשי מוות ומאסרי עולם על מורסי וכמה בכירים באחים המוסלמים בשל חלקם בהפיכה שהביאה להפלתו של מובארק מהשלטון. בנובמבר 2016 ביטל בית משפט לערעורים את פסק הדין והורה על משפט חדש לנאשמים.