שתף קטע נבחר

 

ישראל תבנה קו ביוב חדש שיקלוט שפכים מהרצועה

כבר יותר משנתיים שתושבי שדרות ושער הנגב מתמודדים עם מפגע סביבתי חמור כתוצאה מהזרמת מי הביוב מעזה לשטחם. הפתרון: קו ביוב תחתי בעלות של 15 מיליון שקל שיקלוט את השפכים מהרצועה וימנע את זיהום הטבע באזור

 

קו ביוב רצועת עזה מתקן טיהור שפכים שדרות נחל חאנון ()
לישראל לא נותרה ברירה אלא לקלוט את השפכים. מתקן טיהור שפכים

הפתרון לזיהום מעזה: הוועדה המרחבית לתכנון ובנייה "נגב מערבי" אישרה אתמול (יום ג') באופן סופי את סלילתו של קו ביוב, שיקלוט ישירות את השפכים של השכונות בית לאהיא ובית חאנון שבצפון רצועת עזה, אל המתקן לטיהור שפכים של שדרות ויישובי המועצה האזורית שער הנגב שבעוטף עזה.

 

חשיפה: ישראל בונה קו מים חדש לעזה

 

בשל המצב ההומניטרי הקשה ברצועה, קרס לפני יותר משנתיים מתקן הטיהור בעזה. מאז מזרימים הפלסטינים את השפכים של שכונות הפליטים היישר לשטח ישראל דרך נחל חנון הסמוך למחסום ארז. הזרימה הקבועה של אלפי קוב שופכין ביום היוותה מפגע סביבתי קשה המלווה בריחות רעים וזיהום הקרקע. כתוצאה מכך לישראל לא נותרה ברירה אלא לקלוט את השפכים מחשש שיזהמו את מי התהום (אקוויפר החוף).

קו ביוב רצועת עזה מתקן טיהור שפכים שדרות נחל חאנון ()
מתקן הטיהור בעזה קרס, והפלסטינים מזרימים את השפכים לשטח ישראל דרך נחל חנון

קו ביוב רצועת עזה מתקן טיהור שפכים שדרות נחל חאנון ()

לבעיה החמורה הזו נמצא פתרון זמני: רשות המים הקימה על גדות נחל חנון מתקן שאיבה ש"יונק" את השפכים מעזה ומוביל אותם בצינור עילי אל קו הביוב המרכזי של קיבוץ ארז הסמוך ומשם אל המתקן לטיהור שפכים המשותף לעיר שדרות וליישובי המועצה האזורית שער הנגב. אולם הפתרון הזמני יצר לחץ גדול על הקו באזור קיבוץ ארז ואחת לכמה זמן אירעו פיצוצים בקו שהובילו לזיהומים הסביבתיים ולריחות הרעים באזור.

 

כעת נחתם פתרון הקבע: סלילת קו ביוב תחתי ישיר שיקלוט את השפכים של השכונות הצפוניות. מדובר בקו ביוב (בקוטר 12 צול) לאורך 15 קילומטר ובעלות של יותר מ־15 מיליון שקל. המימון לצינור כפי הנראה יקוזז מהכספים שישראל מעבירה לרשות הפלסטינית. העבודות עליו יחלו כבר בימים הקרובים.

קו ביוב רצועת עזה מתקן טיהור שפכים שדרות נחל חאנון ()
"עם סלילתו של הקו החדש נוכל להתמודד עם האיום"

הקו החדש יעבור לאורך גבול הרצועה, דרך השדות החקלאיים בעוטף עזה, מתחת למסילת הרכבת לשדרות ויתחבר למתקן לטיהור שפכים. לקידום ההיתר שניתן אתמול על ידי הוועדה אחראים ראש המועצה האזורית שער הנגב אופיר ליבשטיין, סגן ראש המועצה יוסי קרן ודוד רוזנברג ממחלקת ההנדסה והמים במועצה.

 

"בנסיבות שנוצרו זה הפתרון הנכון ביותר כדי להבטיח את שלומם של תושבי היישובים הישראליים בצפון הרצועה ואת שלומו של הטבע מפני זיהומים מסוכנים שמקורם מעזה", הסביר רוזנברג. "זה יותר משנתיים שאנחנו מתמודדים עם הזרמת השפכים מעזה אל שטח ישראל דרך נחל חנון וזו בעיה קשה שאנחנו כרשות מקומית מתמודדים איתה יום-יום. הזרמת השפכים היא סכנה של ממש לבריאות הציבור, וכעת עם סלילתו של הקו החדש נוכל להתמודד עם האיום הזה בצורה טובה יותר".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
עלות הקו החדש יותר מ־15 מיליון שקל
מומלצים