בריטית שנדקרה בישראל מאשימה את ממשלתה: "משלמים למחבל ששחט אותי"
קיי ווילסון נדקרה 13 פעמים כשטיילה סמוך לירושלים ב-2010. היא טוענת שהתשלומים שמעבירה בריטניה לרשות הפלסטינית מממנים את משכורתו של המחבל: "קיבל מעל 70 אלף פאונד". בריטניה: "הסיוע לא מועבר לאסירים"
קיי סוזן ווילסון, מדריכת התיירים הישראלית-בריטית שב-2010 נדקרה 13 פעמים בידי חוליית מחבלים שארבו לה ולחברתה כריסטין לוגן, שנרצחה על-ידם ביער ירושלים – מאשימה את ממשלת בריטניה כי היא משלמת משכורת עתק למחבל שפצע אותה. ווילסון העמידה פני מתה וגרמה למחבלים לסגת וכך ניצלו חייה.
כבר שנים שווילסון מנהלת מאבק נגד ממשלת בריטניה בקריאה להפסיק להעביר כספים לרשות הפלסטינית, בטענה שמדובר במימון פעילי טרור. היא אף גייסה מיליוני אזרחים בריטים לתמוך בקריאתה.
לפני יומיים היא פרסמה בטוויטר את תמונתו של המחבל וכתבה: "זה פרא האדם שהיכה אותי עם מאצ'טה, וחתך אותי 13 פעמים ופגע בי בכזאת עוצמה שהוא שבר לי מעל 30 עצמות. באמצעות סיוע החוץ שלה, ממשלת בריטניה (המחלקה לסיוע בינלאומי DFID) משלמת את שכרו. הוא קיבל מעל 70 אלף פאונד ועכשיו שכרו צפוי לעלות. בושה וחרפה".
דבריה של ווילסון חוללו סערה וגררו תגובות רבות. המחלקה לסיוע בינלאומי בבריטניה השיבה לה בציוץ שבו כתבה: "בריטניה מגנה בחריפות כל פעולת טרור ואלימות. אף סיוע בריטי לא משמש לתשלום משכורות לאסירים. הכנסנו מנגנוני פיקוח כדי לוודא שסיוע לרשות הפלסטינית משלם רק את משכורותיהם של עובדי בריאות ומורים".
The UK strongly condemns all acts of terrorism and violence. No UK aid is used for prisoner payments. We have robust safeguards in place to make sure aid to the Palestinian Authority only pays the salaries of vetted health and education public servants.
— DFID (@DFID_UK) June 18, 2019
ממשלת בריטניה מעבירה סיוע כספי לרשות הפלסטיני שמיועד לתשלום משכורות לעובדי הוראה ובריאות. ווילסון טוענת כי בסיוע הבריטי לקופת הרשות הפלסטינית, מממנת הממלכה בעקיפין את משכורותיהם של האסירים הפלסטינים והשהידים שמשפחותיהם מקבלות מהרשות קצבאות. טענתה היא שאלמלא הסיוע הבריטי – הרשות הייתה מתקשה לשלם את המשכורות האלה.
סיפורה של ווילסון הגיע בעבר גם לפרלמנט הבריטי בעקבות שאילתא של חברי פרלמנט על הסיוע הבריטי לרשות הפלסטינית.
מהמשרד לשיתוף פעולה בינלאומי בבריטניה נמסר בתגובה: "אין כל שימוש בסיוע בריטי לתשלום עבור אסירים פלסטינים או משפחותיהם. התמיכה הבריטית ברשות הפלסטינית עוזרת להעסיק עובדי חינוך ובריאות, כולל מורים, רופאים ואחיות – כולם בגדה המערבית. רק עובדי ציבור ידועים מרשימה שאושרה מראש זכאים למימון הזה ויש לנו מנגנוני ביקורת קפדניים כדי לוודא שהסיוע הזה לא מוסט".
ווילסון, שהייתה בזמן האירוע בת 46, נמצאה כפותה ופצועה קשה באזור בית שמש. היא סיפרה ששני בחורים ערבים תקפו אותה ואת חברתה, ושהיא הצליחה להימלט. תחילה המשטרה חששה שחברתה, קריסטין לוגן, נחטפה, אך בהמשך החיפושים גופתה נמצאה באזור הכביש בין המושב מטע לבין בית שמש. ווילסון שחזרה אז כיצד שרדה את התקיפה: "עשיתי את עצמי כאילו אני מתה, חשבתי שהם מחכים שמישהו אחר יבוא אז חיכיתי כמה דקות וזרקתי את עצמי באיזה שיפוע שהיה שם".
בריטניה ממשיכה ללחוץ על הרשות הפלסטינית לבצע רפורמה בתשלומים לאסירים כדי שתהפוך למערכת שקופה ומותאמת לצרכים. שרים בריטים העלו את הנושא במגעים עם הדמויות הבכירות ביותר ברשות, כולל עם שר החוץ הפלסטיני ריאד אל-מלכי ועם שר האוצר שוקרי בשארה. הסיוע הבריטי לענף הבריאות והחינוך הפלסטיני בשנים 2019-2018 אפשר תשלומי משכורות ל-37,600 מורים, רופאים, עובדי הוראה ועובדים אחרים. באמצעות הסיוע מימנה הרשות שירותי חינוך לכ-26 אלף פלסטינים, 3,300 זריקות חיסון לילדים וכן ייעוץ רפואי ל-111 אלף בני אדם.