שתף קטע נבחר
 

מחקר: יוגורט פעמיים בשבוע מפחית סיכון לסרטן המעי הגס בגברים

חוקרים בארה"ב שעקבו אחרי עשרות אלפי גברים ונשים, מצאו כי אלה שאכלו לפחות שתי מנות יוגורט בשבוע, היו בסיכון לפחות גידולים טרום סרטניים. ההשערה: החיידקים הידידותיים בעלי אפקט אנטי דלקתי שמונע גם הצטברות כימיקלים מסרטניים במעיים

הוכחה אפשרית נוספת ליעילות החיידקים הפרוביוטיים: מחקר חדש מגלה שגברים שצרכו יוגורט פעמיים בשבוע, הפחיתו את הסיכון לגידולים טרום ממאירים בכחמישית.

 

הממצאים פורסמו בגיליון החדש של כתב העת Gut.

 

החוקרים מאוניברסיטת וושינגטון עקבו אחר מצבם הרפואי של 32,606 גברים ו-55,743 נשים במשך 25 שנים. כל הנבדקים עברו בדיקת קולונוסקופיה שאיפשרה לחוקרים לבחון את התפתחותם של גידולים טרום ממאירים או ממאירים.

 

בכל ארבע שנים העבירו הנבדקים נתונים על אורח חייהם ותזונתם, כולל כמות היוגורט שצרכו. במהלך תקופת המחקר, נמצאו גידולים טרום ממאירים אצל 5,811 גברים ו- 8,116 נשים.

 

 

יוגורט (צילום: shutterstock)
יוגורט פעמיים בשבוע. הפחתה בסיכון לגידולים ממאירים במעי(צילום: shutterstock)

 

הם מצאו כי אלה שצרכו לפחות שתי מנות יוגורט בשבוע, היו עם 19% פחות גידולים ו-26 אחוז פחות גידולים בעלי סיכון גבוה מאוד להתפתחות סרטנית, בהשוואה לאלה שלא צרכו יוגורט בכלל. אצל הנשים שנבדקו לא נמצאה הפחתה בכמות הגידולים הממאירים.

 

החוקרים ציינו כי מדובר במחקר תצפיתי, וכי יידרשו מחקרים נוספים כדי לאמת את הקשר בין חיידקים פרוביוטיים לבין פעילות אנטי סרטנית.

 

עם זאת הם משערים שהחיידקים הידידותיים, לקטובצילוס בולגריקוס וסטרפטוקוקוס תרמופילוס, הנמצאים ביוגורט, עשויים להיות אלה שמפחיתים את רמות הכימיקלים המסרטנים במעי, ומכאן האפקט המגן.

 

השערה נוספת שהעלו החוקרים היא שלחיידקים הידידותיים עשוי להיות אפקט אנטי דלקתי שמפחית בעצמו את הסיכון להתפתחות גידולים במעי.

 

סרטן המעי: השני בשכיחותו ישראל

מדי שנה מאובחנים בישראל 3,200 מקרים חדשים, מה שהופך את סרטן המעי הגס לשני בשכיחותו בישראל. רק 34% מהמקרים מתגלים בשלב המוקדם שבו הגידול נמצא בדופן המעי, 10% מתגלים בשלב 4, המאוחר, בו ישנן גרורות סרטניות מחוץ למעי, והיתר בשלבים 2 ו-3.

 

מרבית החולים לא יסבלו כלל מתסמינים בשלבי המחלה הראשונים. חלק גדול מאובחנים לאחר שביצעו דם סמוי בצואה בקופת החולים. במקרים מסוימים עלולים להופיע הסימנים הבאים, שדורשים כמובן פנייה לרופא:

 

דם טרי בצואה.

שינויים בהרגלי יציאות במיוחד מעל גיל 50 הנמשכים מספר שבועות (שלשול ממושך, עצירות או שלשול ועצירות לסירוגין).

כאבי בטן תחתונה שנמשכים מספר שבועות.

 

כאב בטן תחתונה במשך תקופה. סיבה לפנות לרופא (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
כאב בטן תחתונה במשך תקופה. סיבה לפנות לרופא(צילום: shutterstock)

 

במסגרת התוכנית לאבחון מוקדם מבצעות קופות החולים בדיקת דם סמוי בצואה לכל המטופלים מעל גיל 50. במידה שהופיעה תשובה חיובית (כלומר דם סמוי בצואה), או אם עולה חשד על פי התסמינים הממושכים שהוזכרו קודם לכן, מתבצעת בדיקת דם לאיתור אנמיה שעלולה להצביע על איבוד דם, והפנייה לבדיקת מומחה לגסטרואנטרולוגיה שמחליט על הפניה לקולונוסקופיה.

 

בדיקת הקולונוסקופיה מתבצעת באמצעות צינור המוחדר בהרדמת טשטוש (סדציה) לפי הטבעת. בקצה הצינור ישנה מצלמת וידאו וכלי ניתוח המאפשרים איתור של גידולים חשודים, כריתתם ושליחתם לביופסיה.

 

אם מדובר בפוליפים, גידולים מקדימים של סרטן המעי הגס – הם מוסרים במהלך הבדיקה. הקולונוסקופיה מומלצת לכל אדם מעל גיל 50, אולם איננה בסל הבריאות בישראל.

 

היא מתבצעת כאשר מתגלה דם סמוי בצואה, תסמינים מחשידים, או כאשר קיים סיכון מוגבר – סיפור משפחתי של המחלה – אז מתבצעת קולונוסקופיה מגיל 40 אחת לחמש שנים.

 

כאשר יש מחלות בסיכון גבוה כמו תסמונות גנטיות שונות או פוליפים מרובים, אז מתבצע המעקב בקולונוסקופיה כל שנה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
יוגורט מגן על הגברים מסרטן המעי הגס
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים