שתף קטע נבחר

 

משרד האוצר: העלאת גיל הפרישה לנשים תתפרס על פני 11 שנה

לפי תזכיר החוק שפרסם האוצר, מדובר במהלך הדרגתי להעלאת גיל הפרישה מ-62 עד 65, כשבנות ה-61 כיום יהיו הראשונות ליהנות ממנו; החל מינואר 2037 יוחל מנגנון להעלאת גיל הפרישה בהתאם לשינויים בתוחלת החיים, כך שלא יעלה על זה של הגברים

משרד האוצר פרסם היום (ה') תזכיר חוק להעלאת גיל הפרישה לנשים, שעומד כיום על 62 שנה. לפי ההצעה, מדובר במהלך שיבוצע באופן הדרגתי על פני 11 שנה החל מאפריל הקרוב בשלוש שנים הראשונות העלאת גיל הפרישה תהיה בקצב של 4 חודשים לשנה, ובשאר השנים - 3 חודשים בשנה. אז יוצמד גיל הפרישה לתוחלת החיים (על פי הערכות יעלה בקצב של חודש לשנה) כאשר גיל הפרישה לנשים לא יוכל לעלות על זה של הגברים. 

 

דחיית הקיצוץ בקצבאות הפנסיה: אפילו לא פלסטר

הגיע זמן ההכרעה: גיל הפרישה לנשים חייב לעלות ל-64

העלאת גיל הפרישה לנשים? בינתיים הקצבה נחתכת

 

>> לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים בכלכלה - הצטרפו לערוץ הטלגרם שלנו

 

הפעימה הראשונה בה יועלה גיל הפרישה ב-4 חודשים לשנה תחול על ילידות יוני 1958 עד מאי 1959 (כלומר בנות ה-61 כבר היום); והפעימה הראשונה להעלאת גיל הפרישה מגיל 63 ועד לגיל 65 בקצב של 3 חודשים בשנה תחול על ילידות יוני 1961 עד מאי 1962.

 

גיל הפרישה לנשים יעלה? (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
גיל הפרישה לנשים יעלה?(צילום: shutterstock)
 

בשלב השני, החל מחודש ינואר 2037, מוצע להחיל מנגנון אוטומטי להעלאת גיל הפרישה לאישה בהתאם לשינויים בתוחלת החיים, כך שגיל הפרישה שלה לא יעלה כאמור על זה של הגבר. הדבר יתבצע באופן הבא: כל עלייה של שנה בתוחלת החיים תדחה את גיל הפרישה בשמונה חודשים במטרה לשמור על אותו יחס בין שנות העבודה ושנות הפנסיה.

 

לפי האוצר, העלאת גיל הפרישה לנשים לגיל 65 משפרת את מצבו הפיננסי של הביטוח הלאומי במיליארדי שקלים, וזאת בכפוף לשינויים בפועל בתוחלת החיים. משמעות הדבר היא דחייה של הקיצוץ שאמור לחול על הפנסיות הוותיקות לאפריל 2020.

  

לפי משרד האוצר, משרד המשפטים הביע תמיכה במהלך. למרות שתזכיר החוק העלאת גיל הפרישה הוגש כבר עכשיו ככל הנראה הוא יעלה לאישור הממשלה ולהצבעה בכנסת רק לאחר הבחירות ועם הקמת הממשלה החדשה.

 

המתווה מתבסס על המלצות של הוועדה הציבורית שהקים הממונה על התקציבים לשעבר אמיר לוי יחד עם הביטוח הלאומי ונציגים נוספים והגישה את המלצותיה ב-2016. היא קבעה שצריך להעלות את גיל הפרישה על פני 12 שנה לגיל 65 בקצב של 3 חודשים לשנה.

 

מאחר שזה לא קרה, כעת מבקשים באוצר לזרז, לפחות בהתחלה את קצב העלאת גיל הפרישה, כדי למנוע את הקיצוץ בקרנות הפנסיה הוותיקות שנוצר בעקבות הגירעון לאחר שלא הועלה גיל הפרישה של נשים. מדובר במהלך שניסו לקדם במשרד האוצר מאז 2003 אולם עד כה לא הצליחו (ולרוב לא ניסו גם) שרי האוצר לקדם אותו.

 

גורמים בביטוח לאומי אמרו ל"כלכליסט" כי "כבר בדו"ח הביטוח הלאומי של שנת 2013, הצענו מתווה הוגן להעלאת גיל הפרישה. לקחנו בחשבון את הרגישות הכרוכה בהעלאת גיל הפרישה המחויבת מהעליה המשמעותית בתוחלת החיים. מחלקת המחקר בביטוח הלאומי הציג לשר הרווחה מתווה סוציאלי, הוגן כך שתוספת השנים לגיל הפרישה הנוכחי תהיה בהתחשב בגיל העובדת כך שאישה בת 62 תוכל לפרוש היום בעוד אישה בת 18 תפרוש בגיל 67".

 

עוד הוסיפו, כי "הביטוח הלאומי מציע שלא להעלות את גיל הפרישה אוטומטית לנשים הקרובות לגיל פרישה היום אלא בדור הצעיר יותר שנותרו לו שנים ארוכות יותר של צבירת זכויות. בנוסף, חובה עלינו כחברה להתחשב בנשים העוסקות במקצועות שוחקים. בהתאם למדיניות שר הרווחה אנו נהיה שותפים מלאים במתן מענה סוציאלי מתאים לפתרון הסוגייה, ואנו ממליצים להיוועץ בנתונים ובידע הנרכש אצלנו".

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
תוכנית להעלאת גיל הפרישה לנשים
צילום: shutterstock
מומלצים