שתף קטע נבחר

 

אתיופיה שחררה איש עסקים ישראלי אחרי ארבע שנים בכלא

מנשה לוי עמד בראשה של אחת מחברות התשתיות הגדולות באתיופיה - ונכלא בגין חשדות להעלמת מסים. שר החקלאות וראש הממשלה ניהלו את המגעים לשחרורו - והוא צפוי לנחות בארץ ביום ראשון

משה לוי עם עורך דינו פאסיל ()
משה לוי עם עורך דינו פאסיל אסנאקה

איש העסקים הישראלי מנשה לוי, שהיה עצור במשך ארבע שנים באתיופיה בעקבות אישום בגין העלמת מס, שוחרר אתמול (יום ו') וצפוי לחזור לארץ בראשית השבוע.

 

שגרירות ישראל באתיופיה ניהלה בשנים האחרונות מגעים דיפלומטיים אינטנסיביים בכדי להביא לשחרורו. גורמים בלשכת ראש הממשלה מסרו כי לבקשת משפחתו של לוי, ראש הממשלה בנימין נתניהו שוחח בנושא לפני כמה חודשים עם מקבילו האתיופי וכן גם בימים האחרונים. מי שהתגייס באופן אישי כדי להביא לשחרורו היה שר החקלאות אורי אריאל, שטס כמה פעמים לאתיופיה כדי לקדם את הנושא. גם נשיא המדינה ראובן (רובי) ריבלין העלה את העניין בביקורו באתיופיה במאי אשתקד.

 

לוי חי ועבד באתיופיה במשך שבע שנים. הוא עמד בראש חברת "תדהר חפירה וחציבה", שסללה כבישים, מחלפים, גשרים ומנהרות. החברה שלו ביצעה פרויקטים בקנה מידה גדול מאוד שהוגדרו "לאומיים", ועד מעצרו נחשבה לאחת מחברות התשתית הגדולות באתיופיה. היחידה המיוחדת למלחמה בשחיתות במדינה פתחה את החקירה נגד לוי בחשד להעלמות מס - אך לוי טען כי מדובר ברדיפה מצד גורמים אינטרסנטיים שרצו להשתלט על החברה והפעילו קשרים פוליטיים נגדו.

מנשה לוי עם שגריר אתיופיה בישראל, רטה אלמו נגה (משמאל) ועורך דינו פאסיל (מימין) ()
מנשה לוי (מרכז) עם שגריר אתיופיה בישראל, רטה אלמו נגה (משמאל) ועורך דינו פאסיל אסנאקה

ביולי 2015 לוי נעצר והואשם בהעלמת 144 מיליון ביר (כ-26 מליון שקל). הרשויות עיקלו את כל חשבונות הבנק שלו, והחרימו כלים הנדסיים בשווי עשרות מיליוני דולר. לוי טען כי שיעורי המס שנטען כי העלים מופרזים ומופרכים לחלוטין ונועדו רק להביא אותו לפשיטת רגל כדי שניתן יהיה להשתלט על נכסיו.

 

הוא טען עוד כי עבר התעללות בכלא. בין השאר, תקף אותו עציר סודני שהוכנס לתאו. לוי הובהל לבית חולים באדיס אבבה כשהוא חבול כולו, אך לא קיבל טיפול במשך זמן רב. "הסודני שבר לו צלעות. הוא איבד את השמיעה באוזן אחת וסובל מהקאות וטשטוש. עוד מכה אחת והוא היה פותח לאחי את הראש", סיפר אז יוסי לוי, אחיו של מנשה. "זה היה כמו לינץ' בכלא, רק בגלל שאחי ישראלי והסודני מוסלמי".

 

במשך ארבע שנים שבהם התנהל משפטו, הקונסול באדיס אבבה עופר דך הופיע בכל דיון בעניינו. השגריר הישראלי באתיופיה רפאל מורב היה בקשר יומיומי עם האח יוסי לוי, וגם נפגש עם התובע הכללי האתיופי בערך אחת לשבוע.

 

במגעים סוכם על סיום ההליך המשפטי של לוי ועל תשלום קנס של 350 אלף דולר. את פניו של מנשה לוי קיבלו מחוץ לבית המעצר שגריר אתיופיה בישראל רטה אלמו נגה, שהיה מעורב במגעים לסיום הפרשה ועורך דינו של לוי, פאסיל אסנאקה.


פורסם לראשונה 21/06/2019 21:53

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מנשה לוי ושגריר אתיופיה בישראל
מומלצים