מתח בקווקז: "רוסיה אויבת", חרם טיסות לגאורגיה
11 שנה למלחמת רוסיה-גאורגיה: אחרי שאלפים ניסו לפרוץ לפרלמנט בטביליסי במחאה על אירוח משלחת רוסית השעה פוטין טיסות בין שתי המדינות והורה להחזיר הביתה את הרוסים שנופשים בגאורגיה. הנשיאה הגאורגית: "רוסיה היא כובש, גיס חמישי חולל את המהומות"
גאורגיה ורוסיה המשיכו בסוף השבוע בחילופי ההאשמות בעקבות המחאה האלימה שפרצה ביום חמישי בערב בבירה הגאורגית טביליסי. המחאה ההיא פרצה על רקע הגעתה של משלחת רוסית לכינוס דתי בפרלמנט הגאורגי – כינוס שבמהלכו נאם ראש המשלחת, חבר הפרלמנט הרוסי סרגיי גברילוב, ברוסית, ועשה זאת מכיסאו של יו"ר הפרלמנט הגאורגי.
עוד סיפורים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ
אלפי המפגינים שלקחו שלשום חלק במחאה מול הפרלמנט ראו בהשתתפות הרוסים בכנס בבית הנבחרים בטביליסי השפלה לגאורגיה, 11 שנה אחרי שארצם הפסידה לרוסיה במלחמה על חבלי אבחזיה ודרום אוסטיה, שגאורגיה רואה בהם חלק משטחה.
אתמול חתם נשיא רוסיה ולדימיר פוטין על צו המשעה טיסות של מטוסי נוסעים רוסיים מרוסיה לגאורגיה החל מ-8 ביולי, והסביר זאת בצורך להגן על אזרחים רוסים מ"פשעים" בגאורגיה. פוטין גם המליץ לחברות טיולים להשעות את טיוליהן לגאורגיה והורה לממשלת רוסיה להחזיר הביתה מגאורגיה תיירים רוסים השוהים בה כעת. יותר ממיליון תיירים רוסים נופשים בגאורגיה מדי שנה. היום הודיע משרד התחבורה הרוסי כי גם הטיסות של חברות תעופה גאורגיות לרוסיה יושעו.
במהלך המהומות בטביליסי ביום חמישי בערב השתמשה המשטרה בגז מדמיע ובכדורי גומי כדי למנוע מההמון הזועם על ביקור המשלחת הרוסית לפרוץ לתוך הפרלמנט. מאות בני אדם – הן מפגינים והן שוטרים – נפצעו, חלקם באורח קשה. המפגינים יידו בקבוקים ואבנים וחטפו משוטרים את המגינים שלהם.
נשיאת גאורגיה, סלומה זורבישווילי, כינתה אתמול את רוסיה "אויבת" ו"כובש". היא האשימה את מוסקבה באחריות למהומות, וטענה ש"גיס חמישי" הנאמן לרוסיה הוא שעורר אותן. נשיא רוסיה דמיטרי מדבדב דחה בתוקף את ההאשמה וטען כי מדובר בעיוות של המציאות.
מפלגות אופוזיציה בגאורגיה ניסו אמש לנצל את ההזדמנות כדי להפעיל על הממשלה לחץ בעניינים אחרים, וקראו לפעילי המחאה לצאת שוב להפגין ברחובות. אלפי בני אדם התאספו אמש מול הפרלמנט, אבל הפעם עברה המחאה ללא אירועים אלימים. "באנו לכאן כדי להביע את הכעס שלנו ואת נכונותנו לשנות את המדינה הזו", אמר אחד המפגינים.
שעות לפני כן התפטר יושב ראש הפרלמנט הגאורגי, אירקלי קובקחידזה, ובכך ענה על אחת מדרישות המפגינים. מפלגות האופוזיציה דרשו גם ששר הפנים יתפטר, שמפגינים שנעצרו ישוחררו – ושייערכו שיחות על קיום בחירות מוקדמות לפרלמנט. תמר קורדזיה, מנהיגת המפלגה הרפובליקנית שיושבת באופוזיציה, הצהירה שהמחאה תימשך כדי לקדם את הדרישות האלה.
סוגיית ההשפעה הרוסית בגאורגיה היא סוגיה פוליטית רגישה למדי. האופוזיציה הגאורגית מאשימה את מפלגת "החלום הגאורגי", שמחזיקה בשלטון ושתמכה אשתקד במינוי זורבישווילי לנשיאה, בהתנהלות עדינה מדי בכל הנוגע להתעמתות עם מוסקבה.
מאז המלחמה בשנת 2008 אין יחסים דיפלומטיים בין רוסיה לגאורגיה. רוסיה הכירה בעצמאות החבלים הבדלניים אבחזיה ודרום אוסטריה, וחיילים רוסים מוצבים בהם כעת. גאורגיה, צומת חשוב של צינורות אנרגיה, מקווה להצטרף ביום מן הימים לאיחוד האירופי ולנאט"ו – שאיפה שמותחת את עצביה של מוסקבה, אשר שלטה בגאורגיה בימי ברית המועצות.
מומחים בתחום התיירות מעריכים כי האיסור שהטילה מוסקבה על חברות תעופה רוסיות להסיע אזרחים רוסים לגאורגיה יגרום תחילה לירידה משמעותית במספר התיירים הבאים לגאורגיה – אבל הם סבורים שענף התיירות הגאורגי יתאושש במהרה. ההערכה הזו מתבססת על איסור דומה שהטילו הרוסים ב-2006.