מחאת בעלי המסעדות בעוטף עזה: "לא מפצים אותנו על נזקי הטרור - אנחנו על סף קריסה"
הם מעסיקים צעירים רבים ומספקים הרגשה של נורמליזציה לתושבים, אבל יותר ויותר בעלי מסעדות ובתי קפה בעוטף עזה מתקשים להתמודד עם ההפסדים הכספיים הנגרמים להם בשל פעילות הטרור מעזה. מחר הם יקיימו הפגנה מול בית ראש הממשלה בירושלים בדרישה לפצותם. "זה כדי שנוכל להמשיך לעבוד", אומר בעל מסעדה באולפן ynet. צפו
ניר שוחט פתח לפני כתשע שנים את מסעדת סושימוטו בשדרות. מחר (ב') הוא צפוי להשתתף ביחד עם עוד בעלי מסעדות ובתי קפה מעוטף עזה בהפגנה מול בית ראש הממשלה בירושלים בדרישה לסייע לענף בפיצויים - אחרת לטענתם מקומות בילוי רבים באזור עלולים לקרוס בשל המצב הכלכלי הקשה אליו נקלעו.
"לא פשוט להכניס כסף בתקופה הזו", הוא מספר באולפן ynet. "שלא יבינו לא נכון, אנחנו עובדים פה בצורה טובה מאוד ונהדר לנו לעבוד כאן, אנחנו גאים בעשייה שלנו אבל אנחנו לא מצליחים להתמודד עם כל הקשיים הקיימים בענף המסעדנות ובנוסף על זה להתמודד עם הקשיים שהטרור מנחית עלינו – לסגור את המסעדה לגמרי לכמה ימים, ואתה מקבל אפס פיצוי על כך - לא על הסחורה שנזרקה, לא על הפדיון שהלך לעזאזל, אתה מקבל כמה שקלים על פיצוי העובדים שלא הגיעו לעבודה והיו רשומים בסידור, וזה הכל".
אנחנו רואים תמונות ארכיון של אנשים ממצלמות במעגל סגור בורחים ברגע של אזעקה או פיצוץ, זה קורה גם אצלכם הרבה?
"בוודאי. כל פעם שנשמעת אזעקה, המסעדה תתרוקן. אתם רואים במו עיניכם, התמונות האלה הם מיום שהיינו כל כך ערוכים ודרוכים לקראתו, כי זה יום חלוקת תארים במכללת ספיר – מה יותר נהדר מלחגוג את התואר של הבן או הבת מלהגיע אחר כך למסעדה ולשבת לאכול ביחד. הכנו את עצמנו, הגדלנו את כמות הצוות, ובבת אחת הכל ירד לטמיון. וזו רק דוגמה אחת מני רבות".
אתם על סף קריסה?
"לגמרי, אנחנו על סף קריסה כי לא מדובר בסבב האחרון, כמו שנהוג לכנות את המלחמה הקטנה הזאת, זו מלחמת התשה של השנה וחצי האחרונות, שהתחילה עם צעדות המחאה. ההפגנות האלה משליכות עלינו, הטפטופים, שהם לא ממש טפטופים, ירי הטילים היום הוא ירי נקודתי ומסיבי, שפשוט עוצר את העסקים. אני לא מדבר על הבעיות הנפשיות ועל הבעיות של החיים כאן, אני מדבר נטו על הכלכלה והעסקים כאן, שרוצים לעבוד".
מה אתה מצפה עכשיו מהממשלה? להקלה במס? פיצוי כספי?
"אנחנו מצפים שיכניסו את הענף שלנו, המסעדות, הברים, בתי הקפה – למסלול הפיצויים של התיירות. לוועדת הכספים יש את הסמכויות להחליט מי מקבל פיצויים ובאיזו צורה. הזמינו אותי לכנסת להשתתף בדיון האחרון שלה, אישרור מחדש של חוק השעה, נורא זעמתי שם, מכיוון שהיחידים שמקבלים פיצוי הם ענף התיירות, הדבוראים והחקלאים שנשרפים להם שדות החיטה. ענף המסעדות לא מקבל שקל פיצוי ויש לזה משמעות גדולה".
שוחט מעסיק 62 עובדים. "בשנה שעברה העסקנו יותר, אבל המצב הלך והחמיר אז הצטמצמנו", הוא אומר. "כמחצית מהם סטודנטים שמממנים לעצמם את התואר, תוך כדי שהם לומדים הם עובדים אצלנו. פגיעה בענף הזה זו פגיעה בענף שמעסיק הכי הרבה בעיר, מעסיק הכי הרבה סטודנטים. ויותר מזה, זה הענף שמספק תרבות, פנאי, בילוי, מספק שפיות בימים של שקט".
מחר אתם הולכים להפגין מול משרד ראש הממשלה בנושא הזה.
כן, המטרה ברורה. לא מדובר במיליוני שקלים, בטח זה לא מתקרב להוצאה האסטרונומית של הבחירות המחודשות שאנחנו הולכים לקראתן. אנחנו בסך הכל צריכים את החיזוק הזה, הפיצוי הזה, על אובדן הכספים האדיר שיש לנו פה בימי מלחמה, ולהתחשב בנו בירידה של הפדיונות ובהפסדים, בזריקת הסחורה שהולכת לטמיון כל פעם שיש פה איזושהי מהומה. אנחנו צריכים את הפיצוי הזה כדי להמשיך ולעבוד, ולהמשיך להפריח פה את הכלכלה ואת הנגב בכלל".