לידיעת מש' הבריאות: בניו-זילנד קוראים למעשנים לעבור לסיגריה אלקטרונית
בזמן שבמשרד הבריאות הישראלי ובאגודה למלחמה בסרטן משקיעים כספים רבים על קמפיינים נגד הסיגריות האלקטרוניות והמאיידים, משרד הבריאות בניו זילנדי פרסם כי "איוד הוא דרך להפסיק לעשן סיגריות, באמצעות סיפוק הניקוטין ללא הרעלים שנספגים מבערת טבק"
משרד הבריאות בניו זילנד אישר מכירת סיגריות אלקטרוניות כאמצעי להפסקת עישון. עד לפני כניסתה לתוקף של ההחלטה בימים האחרונים, נאסר בניו זילנד על מכירת סיגריות אלקטרוניות והוטלו על מכירתן ושיווקן מגבלות רבות בדומה למצב הרגולטורי הקיים בישראל.
אלא שכעת שינו הרשויות שם את עמדתם, שינוי שעשוי להוות תקדים עולמי. בהודעה שהופצה מטעם המשרד הבריאות במדינה נכתב: "יש כעת הסכמה כללית שאיוד חושף את המשתמש לפחות רעלנים מאשר עישון סיגריות טבק. איוד הוא דרך להפסיק לעשן סיגריות, באמצעות סיפוק הניקוטין ללא הרעלים שנספגים מבערת טבק".
במשרד הניו-זילנדי הבהירו עם קבלת ההחלטה: "למרות שאיוד הרבה פחות מזיק מסיגריות, הוא לא נטול נזק. המעשן צריך לשאוף להפסיק גם לאייד בסופו של דבר, אבל רק כאשר הוא יודע שלא יחזור לסיגריות".
בישראל מותרות הסיגריות האלקטרוניות לשיווק תחת הגבלות רגולטריות קשות, ובשנה שעברה אושר בכנסת חוק העישון האוסר על הצגת מוצרי טבק בפומבי ומגביל פרסום ושיווק של מוצרי עישון, הגבלות אלו חלות גם על מתקני האיוד האלקטרוניים.
עוד בנושא:
ארה"ב: תיאסר מכירת סיגריות אלקטרוניות ומוצרי טבק בטעמים
עכשיו זה מוכח: סיגריה אלקטרונית מסרטנת
מחקר טוען: סיגריה אלקטרונית הכי יעילה להפסקת עישון
ניו-זילנד, המהווה חלק מהממלכה המאוחדת של בריטניה מצטרפת להחלטת משרד הבריאות האנגלי מפברואר 2018, אז אושרה מכירת מוצרי איוד, וגורמי הממשל במדינה ספגו ביקורת נוקבת על החלטה זו בטענה להתעלמות מעובדות מחקריות הנוגעות לשאלה האם הסיגריות האלקטרוניות מסייעות בהפסקת עישון, או שמא גורמות בדיוק את ההפך.
חברת ג'ול המשווקת מוצרי איוד אלקטרונים אף מציגה באתר הישראלי אזהרות למוצריה: "שאיפת אדים מכל מכשיר איוד אלקטרוני עלולה להחמיר בעיות נשימה ובליעת ניקוטין, עלולה לעורר בעיות אחרות (כגון קצב לב מהיר, לחץ דם, סחרחורות, בחילה וכאבי בטן)".
מהאגודה למלחמה בסרטן נמסר בתגובה: "מחקרים מעודכנים כבר מצאו כי סיגריות אלקטרוניות מכילות חומרים רעילים, מתכות וחומרים מסרטנים ידועים שחלקם מזוהים עם התפתחות גידולים סרטניים, אוטם שריר הלב, אירועים מוחיים וסיכון מוגבר למחלות לב.
"אנו מאוד מודאגים מהגאדג'טים החדשים ומהקמפיינים השיווקיים שנועדו לעודד את העישון במקום למגר אותו ואף מוטרדים מייחוס הפחתת נזק למוצרים חדשים שהיקף הנזק שלהם טרם נחשף במלואו באמצעות מחקרים ארוכי טווח.
"ראוי שמוצר שנועד לגמילה, יימכר כמו שאר תכשירי הגמילה עם ההנחיות המתאימות בבתי המרקחת ולא בצורה המעודדת צעירים להתנסות, בטעמים שונים ובמראה הקוסם לצעירים באינסטגרם על ידי צעירים שבני העשרה רוצים להידמות להם".