שתף קטע נבחר

 

ההפגנה הגדולה בצ'כיה מאז נפילת הקומוניזם

המונים יצאו לרחובות פראג, בהפגנה שנחשבת לגדולה מאז מהפכת הקטיפה ב-1989: "רבע מיליון משתתפים". הם קראו להדחת ראש הממשלה באביש שחשוד בשחיתות: "הממשלה לא מתפקדת כי הוא עסוק בבעיות שלו"

מפגינים צ'כים יצאו היום (א') בהמוניהם לרחובות פראג וקראו להדחתו של ראש הממשלה אנדריי באביש. לפי ההערכות מדובר בהפגנה הגדולה ביותר במדינה מאז מהפכת הקטיפה וסוף המשטר הקומוניסטי ב-1989.

 

עוד סיפורים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ

 

צ'כיה הפגנה ב פראג נגד אנדרה באביש ראש הממשלה (צילום: AP)
המחאה הגדולה בפראג(צילום: AP)

צ'כיה הפגנה ב פראג נגד אנדרה באביש ראש הממשלה (צילום: EPA)
(צילום: EPA)

צ'כיה הפגנה ב פראג נגד אנדרה באביש ראש הממשלה (צילום: EPA)
(צילום: EPA)

צ'כיה הפגנה ב פראג נגד אנדרה באביש ראש הממשלה (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

ההפגנה היום בפארק לטנה הייתה העצרת המסכמת אחרי סדרה של הפגנות בשבועות האחרונים. ההמונים דורשים שראש ממשלת צ'כיה, שחשוד בהונאה וניגוד עניינים, יעזוב את תפקידו. להערכת המארגנים לעצרת הגיעו 250 אלף איש מרחבי צ'כיה – טענה שלא ניתן לאמת. חלק מהמפגינים הניפו שלטים שעליהם נכתב "תתפטר" ו"הספיק לנו". אחרים נופפו בדגלי צ'כיה והאיחוד האירופי. הורים רבים הביאו את הילדים להפגנה, שכמו הפגנות נוספות נגד באביש לא גלשה לאלימות.

צ'כיה הפגנה ב פראג נגד אנדרה באביש ראש הממשלה (צילום: AP)
(צילום: AP)

צ'כיה הפגנה ב פראג נגד אנדרה באביש ראש הממשלה (צילום: AP)
(צילום: AP)
 

באפריל המליצה המשטרה להעמיד לדין על הונאה את באביש, איש עסקים מיליארדר שהפך לפוליטיקאי האהוד ביותר בצ'כיה. לפי החשד לפני כעשור השתמש באביש שלא כדין בשני מיליון אירו מהאיחוד האירופי כדי לבנות מלון ואולם כנסים בפראג. לשם כך העביר לכאורה את הבעלות על אותם עסקים לבני משפחתו, בהם בנו, אנדריי באביש הבן. בנו ובתו של ראש הממשלה חשודים גם הם בפרשה.

 

באביש הכחיש שעשה דבר שאינו כשורה. זמן קצר אחרי המלצת המשטרה להעמידו לדין מינה באביש שרת משפטים חדשה, מריה בנשובה. ההפגנות החלו בעקבות חשד שהמינוי של בנשובה, שנחשבת למקורבת לראש הממשלה, הוא ניסיון לסכל את העמדתו לדין של באביש.

צ'כיה הפגנה ב פראג נגד אנדרה באביש ראש הממשלה (צילום: EPA)
(צילום: EPA)

מלבד החשד להונאה סובל באביש בן ה-64 מבעיה נוספת: בדיקה ראשונית שערכה הנציבות האירופית מסבכת אותו בחשד לניגוד עניינים. הבדיקה קובעת ש"אגרופרט" – האימפריה הכלכלית שהקים באביש ושכוללת חברות כימיקלים, עיבוד מזון, חקלאות ותקשורת – לא הייתה אמורה לקבל שום גישה לקרנות הפיתוח של האיחוד בשנים האחרונות בשל ניגודי עניינים של באביש. ראש הממשלה אמר שתוצאת הבדיקה אינה נכונה ושהדבר יוכח במסקנות הבדיקה הסופית.

 

את ההפגנה שנערכה היום הובילה תנועת "מיליון רגעים למען הדמוקרטיה", שאותה הקימו סטודנטים. הם אסרו על פוליטיקאים לנאום בעצרת. מיקולש מינאר, סטודנט בן 26 ואחד ממקימי התנועה, אמר היום: "במדינה שלנו יש הרבה בעיות והממשלה לא פותרת אותן. היא לא פותרת אותן בגלל שהדאגה היחידה של ראש הממשלה היא איך לחלץ את עצמו מהבעיות האישיות שלו. לא מקובל עלינו שראש הממשלה שלנו יהיה אדם תחת חקירה פלילית".

צ'כיה הפגנה ב פראג נגד אנדרה באביש ראש הממשלה (צילום: EPA)
צ'כיה הפגנה ב פראג נגד אנדרה באביש ראש הממשלה(צילום: EPA)
 

בין ההמונים בפראג היה גם פיליפ רובאס, בן 50 שיצא לרחובות גם ב"מהפכת הקטיפה" של 1989. רואבאס, שהגיע עם אשתו וחבריו, אמר שמטרת ההפגנה היא להראות לפוליטיקאים שהם צריכים לשאת באחריות למעשיהם. "אנחנו חושבים שהמנהיגים שלנו צריכים לקבל תזכורת חריפה מאוד שהמדינה לא בבעלותם, שהם לא נמצאים מעל החוק ושעדיין יש מספיק אנשים שאכפת להם שלא עברו שטיפת מוח על ידי תעמולה מלאת שנאה", אמר רובאס.

 

בתגובה למחאה הגדולה אמר באביש שהוא מכיר בזכות האזרחים למחות, אך מסרב בתוקף להתפטר. המפלגה הפופוליסטית שלו, ANO, היא עדיין המפלגה הפופולרית ביותר בצ'כיה – למרות שהתמיכה בה ירדה בחודשיים האחרונים. היא מקבלת היום 27.5% תמיכה מהציבור. באביש צפוי לצלוח בשבוע הבא הצבעת אי אמון נגדו בפרלמנט.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים