"ארה"ב מכינה מבצעים חשאיים נגד איראן"
ניו יורק טיימס: לבקשת ממשל טראמפ מכין הצבא האמריקני תוכניות להרתעת איראן. בין המבצעים שנבחנים: השבתת סירות ופעולות חשאיות באיראן לערעור השלטון. טראמפ תקף את יועצו שמבקר בישראל: "בולטון נץ מוחלט. אם זה היה תלוי בו, הוא היה מתמודד מול כל העולם בבת אחת"
גורמים בצבא ובמודיעין האמריקני עובדים על תוכניות חשאיות נוספות, במטרה להיאבק בתוקפנות האיראנית במפרץ הפרסי. לפי גורמים בממשל האמריקני, בעבר ובהווה, המטרה היא לפתח מבצעים שדומים למתקפות הסייבר שהיו בחמישי.
עוד סיפורים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ
גורמים אמריקנים ששוחחו עם "ניו יורק טיימס" סיפרו שהתוכניות החשאיות הן בקשה של הבית הלבן, שמעוניין לפתח אופציות חדשות שירתיעו את איראן – מבלי לגרום למצב להידרדר למלחמה.
התוכניות החשאיות הן בהמשך למתקפות הסייבר שהיו בחמישי, בתקופה להפלת המל"ט האמריקני. אותן מתקפות סייבר, כך נכתב ב"ניו יורק טיימס", נועדו לפגוע בארגון המודיעין האיראני שלטענת האמריקנים אחראי לתקיפת מכליות הנפט באזור המפרץ הפרסי. המבצע האמריקני נועד להשבית, לפחות זמנית, את המחשבים שבהם השתמשו אנשי המודיעין. מתקפת סייבר נוספת נועדה להשבית את המחשבים ששולטים על משגרי הטילים האיראניים.
גורמים בצבא ובמודיעין אמרו למקבלי ההחלטות בבית הלבן – כולל לנשיא דונלד טראמפ – שאם ארה"ב לא תמשיך להגיב לתוקפנות האיראנית טהרן תמשיך לערער את היציבות באזור. בבית הלבן דרשו מהצבא והמודיעין אפשרויות תגובה שדומות למבצעים של משמרות המהפכה באיראן.
הגורמים ששוחחו עם "ניו יורק טיימס" לא מסרו פרטים ספציפיים על המבצעים הסודיים שאותם בוחן הבית הלבן. המבצעים כוללים בין השאר עוד מתקפות סייבר, מבצעים חשאיים שנועדו להשבית את הסירות שבהן משתמשים האיראנים במתקפות ופעולות חשאיות בתוך איראן כדי לערער את יציבות השלטון ולגרום למהומות. לפי הגורמים, ארה"ב גם עשויה לבחון דרכים להחליש את יעילות השלוחות של איראן. מפקד לשעבר בצבא ארה"ב אמר שלפנטגון ול-CIA יש בקנה מגוון אפשרויות שיכולות להוציא את איראן מאיזון – מבלי לגרום לארה"ב להיות החשודה המיידית.
הדיווח אמש (יום א') ב"ניו יורק טיימס" מצטרף לדיווח נוסף ברשת NBC, ולפיו בשנתיים וחצי בערך שבהן מכהן טראמפ כנשיא, גברו משמעותית פעולות הסייבר ההתקפיות של ארה"ב. לפי גורמים בהווה ובעבר בממשל, יחידת הסייבר העילית של הצבא האמריקני ערכה בשנתיים הראשונות של טראמפ יותר מתקפות סייבר - נגד מדינות כמו רוסיה, סין ואיראן - מאשר בכל שמונה השנים שבהן כיהן הנשיא הקודם ברק אובמה.
העלייה בפעילות זו, נכתב בדיווח, היא תוצאה של ניסוח בחוק ההגנה שאושר בקונגרס בשנה שעברה, אשר מקל על פתיחה במתקפות סייבר, וכן צו מסווג שטראמפ חתם עליו באוגוסט אשתקד, שמאפשר לבצע מתקפות כאלו במדינות זרות - ללא אישור ספציפי מהנשיא.
ראש ה-DIA (סוכנות הביון של משרד ההגנה האמריקני), רוברט אשלי, אמר בריאיון ל"פוקס ניוז" כי המתקפות האחרונות של איראן על מכליות נפט נראות כניסיון לשינוי הסטטוס קוו. לדבריו, הסנקציות הובילו את הכלכלה האיראנית למיתון.
אתמול התייחס הנשיא טראמפ לביטול התקיפה הצבאית באיראן ברגע האחרון, בתגובה להפלת המל"ט האמריקני בשבוע שעבר. "בניגוד לדיווחים, לא נסוגתי לאחור וביטלתי את התקיפה, אלא רק עצרתי אותה בשלב זה", אמר טראמפ.
ב"וול סטריט ג'ורנל" דווח כי טראמפ מתח ביקורת קשה על יועצו לביטחון לאומי, ג'ון בולטון, שתמך בתקיפה באיראן. "האנשים האלה רוצים לגרור אותנו למלחמה. זה מבחיל. אנחנו לא צריכים עוד מלחמות", אמר לפי העיתון הנשיא בשיחות סגורות. טראמפ התייחס לכך אף בפומבי, ובקטע מריאיון הנרחב שנתן לרשת NBC ואשר פורסם אתמול, אמר טראמפ כי לבולטון אין את המילה האחרונה בממשל. "הוא נץ מוחלט. אם זה היה תלוי בו, הוא היה ניצב מול כל העולם ומתמודד איתו בבת אחת", אמר.
בולטון הגיע אתמול לביקור בארץ ונפגש
עם ראש הממשלה בנימין נתניהו.
במסיבת עיתונאים משותפת של השניים בירושלים, בולטון התייחס לראשונה למתיחות במפרץ הפרסי מאז הפלת המל"ט, והזהיר את טהרן ש"לא לבלבל זהירות עם חולשה". בכיר אחר בממשל האמריקני, מזכיר המדינה מייק פומפאו,
יצא אמש לביקור בסעודיה ובאיחוד האמירויות, לשיחות בנוגע למשבר עם איראן. הוא כינה את הסנקציות החדשות שצפוי הממשל להטיל היום נגד איראן כ"משמעותיות", וציין שמטרתן הידוק טבעת החנק סביבה, ולמנוע ממנה משאבים שיאפשרו לה לממן את פעילויותיה השונות באזור. הוא הבהיר, עם זאת, שארה"ב מוכנה לדון עם איראן ללא תנאים מוקדמים. "הם יודעים בדיוק איך למצוא אותנו".
במקביל למסעותיהם של פומפאו ובולטון במזה"ת, המורדים החות'ים בתימן, שבהם תומכת טהרן ואשר נחשבים לאחת ה"שלוחות" שלה, שיגרו אתמול מתקפת מל"טים נוספת נגד נמל התעופה אבהא בדרום סעודיה, שבה נהרג אדם אחד ונפצעו 21 אחרים. לפני כשבועיים החות'ים ירו טיל שיוט לעבר אותו נמל תעופה, ופצעו אז 26 בני אדם, בהם נשים וילדים. "נדון בבניית קואליציה גלובלית כדי להדוף את הספונסר המדינתי הגדול ביותר של טרור בעולם", הוסיף פומפאו בדברים שאמר בפני כתבים לפני שהמריא לאזור.