שתף קטע נבחר

הזדמנות לשיקום הקשר עם ירדן

כלפי חוץ משדרת הממלכה שהיא כלל לא רוצה להגיע ל"סדנה" בבחריין, אבל גם המלך עבדאללה יודע שהוא לא יכול לוותר על מיליארדי דולרים

 

תמונה מחולקת בנימין נתניהו עם מלך ירדן עבדאללה (צילום: EPA)
בנימין נתניהו ומלך ירדן עבדאללה(צילום: EPA)

מאז נבחר ד"ר עבד אל-חכים שיבלי, מנכ"ל משרד האוצר הירדני, לעמוד בראש המשלחת המצומצמת של ארצו לוועידה בבחריין, הוא מקבל הנחיות מסביב לשעון: להקשיב - אבל לא ליזום הצהרות, לדבר בגלוי - אבל רק על המדינה הפלסטינית, וכמובן להתרחק מעיתונאים ישראלים. והכי חשוב: לא לשכוח להדגיש את תפקידה המיוחד של ירדן במקומות הקדושים בירושלים. מה למעמד ירושלים ולסדנה הכלכלית במפרץ שתצא מחר לדרך? לפי התפיסה הרווחת בארמון המלך עבדאללה: אסור לפספס הזדמנויות.

 

 

עצם הנוכחות של ירדן בוועידה מעניינת. כלפי חוץ, אם לשפוט לפי התבטאויותיו המוקפדות של שר החוץ איימן ספדי, מקורבו של המלך, ירדן בכלל לא רצתה להגיע, ותמשיך להתלבט עם מי להיפגש ואת מי להחרים. בסוף השבוע אף הנפיק הארמון בעמאן אישור דיסקרטי להמונים לצאת להפגין נגד הוועידה. הם הניפו כרזות נגד הממשל האמריקני, השתלחו בנשיא והטיחו את עיקר הקללות בישראל.

 

עם זאת, מאחורי הקלעים והקללות נראה שנרקמת עסקה חשאית: רק לפני כמה ימים ערכו שליח הנשיא לאזור ג'ייסון גרינבלט והיועץ הבכיר, החתן ג'ארד קושנר, ביקור בזק אצל מלך ירדן. הובטח לו שיקבל נתח משמעותי מ-50 מיליארדי הדולרים שהתחייב הממשל להעביר לפלסטינים (לפחות 10 מיליארד דולר אמורים, לפי התחשיב האמריקני, להגיע לירדן, לבנון ומצרים).

 

כשהמלך לא יכול לוותר על הכספים, הוא שולח פקיד בכיר לבחריין. זה כל הסיפור. הכסף הזה, שיגיע בכלל מסעודיה, ישמש גם עבור מימון חלקה של ירדן בתוכנית להקמת העיר נאום - הקזינו המדברי - של יורש העצר הסעודי מוחמד בן סלמן.

 

טבעי לשאול: האם המשלחת הירדנית מתכוונת לפגוש במנאמה, בירת בחריין, את אנשי העסקים הישראלים? הדעת נותנת שלא, כשהמנכ"ל שיבלי קיבל הנחיה חד-משמעית לשמור מרחק. אבל אם בודקים את הישראלים שהוזמנו ל"סדנה" בבחריין, לרבים מהם יש נגיעות עסקיות בממלכה. חלקם אף נפגשו עם המלך בעבר ועם בכירי הממלכה.

 

יש כאן לקח חשוב לישראל: עדיין לא מאוחר כדי להדק מחדש את הקשרים עם ירדן. אנחנו צריכים אותם בשל הגבול הארוך המשותף ובשביל שיתוף הפעולה המודיעיני. המודיעין הירדני מקצועי ביותר — תשאלו את המומחים בצד הישראלי. וגם הם צריכים אותנו, מסיבות ידועות.

 

והכי חשוב: לעשות את זה בשקט. צריך להרחיב את המעגל הצבאי-ביטחוני שלנו. כדאי מאוד להציע עוד סיוע כלכלי, ולפעול להעברת עוד מוצרים ישראליים למפרץ הפרסי - דרך ירדן. למה? כי חשוב שהממלכה הקטנה שממזרח תעמוד ביציבות על הרגליים ושהמלך ידע שיש לו קו פתוח לירושלים - כי את זה כבר אין לו באף מקום אחר.

 

  • סמדר פרי היא פרשנית "ידיעות אחרונות"

 

מעוניינים להציע טור לערוץ הדעות של ynet? שלחו לנו ynetopinion@gmail.com

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים