מדריך ynet: אפטות בפה - למה זה קורה ואיך לגרום להן להיעלם
לאחרונה דווחו מקרים רבים של תינוקות ופעוטות שסובלים מאפטות בחלל הפה, הגורמות לכאבים ולעיתים אף להתייבשות. למה זה קורה דווקא עכשיו, מהו הטיפול היעיל והאם כדאי לנסות חלב עיזים?
מכת האפטות תוקפת בשבועות האחרונים עשרות תינוקות ופעוטות בכל הארץ.
אפטות הן פצעים קטנים המופיעים לרוב בריריות שונות בגוף, במרבית הפעמים בחלל הפה. גודלן 3 עד 10 מילימטרים, הן עגולות או אליפטיות, מוקפות בטבעת אדומה ובמרכזן נוזל צהבהב.
האפטות שכיחות בחלל הפה, בחניכיים הפנימיים, בחניכיים שבבסיס השיניים, על הלשון ועל הלוע. לרוב הן מכאיבות מאוד, במיוחד בזמן שתיית משקאות חמים ואכילת מוצקים או מזון חריף.
מדובר בתופעה שכיחה ביותר, ולפחות 20% מהאוכלוסייה, תינוקות, פעוטות, ילדים ומבוגרים, יסבלו לפחות פעם אחת בחייהם מנגעי האפטות.
קיראו עוד
מחקר: קשר בין אפטות חוזרות לסיכון לחלות בסרטן
אפטות: מה עושים כשהילד סובל?למה הן מתפתחות?
הסיבות להופעת האפטות הן רבות, ועל פי ההנחה כיום, ככל הנראה כמה גורמים מביאים להתפרצותן. אפטות עלולות להיגרם מהסיבות הבאות:
מחלות זיהומיות: קיימים וירוסים שונים הגורמים להתפרצות אפטות, ובהם וירוסים ממשפחת ההרפס. עם זאת, אין לכך הוכחות מדעיות בדוקות.
אצל מבוגרים עלולות אפטות להופיע גם אצל חולי איידס. אפטות הן גם חלק גם ממחלת הפה והגפיים (ולא הטלפיים!) הנגרמת על ידי אנטרו-וירוסים, נגיפים הנובעים ממערכת העיכול ובהם אנטרו-וירוס E71, קוקסאקי וירוס A16 ואנטרו-וירוסים נוספים מסוג A ו-B.
חבלה מקומית: כתוצאה מנשיכת חניכיים, שפתיים או לשון, אכילת מזון חם מאוד או חריף מאוד, שתיית משקה רותח, צחצוח שיניים אגרסיבי או בעיות בהתקני שיניים כמו תותבות או גשר.
חסר תזונתי: כאשר קיים מחסור מתמשך בוויטמין B, ברזל וחומצה פולית עלול המחסור הממושך להתבטא גם בהופעת אפטות חוזרות.
מתח נפשי
מחלות כרוניות: תסמונת בכצ'ט, צליאק ומחלות מעי דלקתיות עלולות להתבטא גם בהופעת אפטות חוזרות.
עם זאת, כאשר מדובר בהופעת אפטות חד-פעמיות, שאינן מופיעות אחת לכמה שבועות או חודשים, הגורם אינו ברור, וזו גם הסיבה לכך שלא קיימת תרופה המרפאת את הנגעים, והטיפולים מתבססים על הקלת התסמינים.
במרבית המקרים האפטות חולפות תוך ימים ספורים, ובמקרים ממושכים עלולים הנגעים להיעלם רק לאחר 10 עד 14 ימים. לרוב הילד נראה סובל, ממעט באכילה ובשתייה, מרייר ובוכה, בעיקר בעת ניסיונות האכלה. בחלק מהמקרים עלול המצב להידרדר עד כדי התייבשות ואשפוז בבית חולים.
חלב עיזים עוזר?
חלב עיזים נחשב לתרופת סבתא עתיקה לאפטות ולנגעים אחרים בגוף. במחקר שנערך בבית החולים בילינסון אף הוכח שחלב עיזים סייע בהעלמת נגעי הרפס. עם זאת, לא קיימות עבודות מחקריות שמוכיחות שחלב עיזים מסייע בהעלמת אפטות.
מנגד תוארו מקרי הידבקות בזיהומים קשים, בפרט כאשר החלב אינו מפוסטר או כאשר בוצעה הזלפה ישירה מעז. ההדבקה כוללת חיידקים כמו ברוצלה העלולים לגרום לדלקות כבד, דלקות בעצמות, דלקת מוח ולב, הפלות ולעיתים נדירות גם למוות.
מה ניתן לעשות כדי להקל על כאבי האפטות?
שיכוך כאבים: הטיפול הטוב ביותר לאפטות הוא שימוש סביב השעון בתרופות לשיכוך כאבים כמו אקמול עד כל 4 שעות ובמקביל נורופן עד כל 8 שעות.
ניתן לתת את שתי התרופות במקביל, אך לא לעבור את המינון המקסימלי המותר (אקמול עד שש פעמים ביממה, נורופן עד שלוש פעמים ביממה).
תכשירים מאלחשים: קיימים ג'לים מאלחשים לחלל הפה, המשמשים גם בעת כאבי צמיחת שיניים ומכילים חומרים טבעיים או מאלחשים ממשפחת הלידוקאין. עם זאת, השפעתם קצרת טווח וחלקית.
סטרואידים מקומיים: משחות דוגמת אוראקורט מכילות קורטיקוסטרואידים, המפחיתים את התהליך הדלקתי סביב האפטה ומקלים מעט על הכאב. עם זאת, גם יעילותם מוגבלת מאוד, ואין הוכחות חזקות בספרות הרפואית לכך שהם מביאים לשיפור משמעותי אצל החולה.
תכשירים טבעיים: מדפי הפארמים עמוסים בתכשירים רבים המבטיחים להקל על כאבי האפטות. אין בספרות הרפואית הוכחה משמעותית לכך שהם מביאים לשיפור ניכר, אולם סביר שלא יגרמו נזק אם תנסו.
שתייה מרובה: הסכנה המשמעותית ביותר מהאפטות היא התייבשות, בשל חשש החולה לשתות. לפיכך, מומלץ להקפיד על שתייה מספקת, עדיף קרה.
ניתן גם לתת גלידה, שהיא קרה ומקלה על הכאב, מפחיתה את התהליך הדלקתי סביב האפטות ואף מכילה סוכרים, חלבונים ושומנים. במקרים שבהם הילד או המבוגר ממאן לשתות ולאכול, יש להתחיל במתן תמיסת מינרלים (מינרלי או אלקטרורייס) על פי המינונים שעל האריזות.
אם החולה אינו מסוגל לשתות גם את אלה, יש לפנות לחדר המיון לצורך אשפוז תחת עירוי נוזלים.
אפטות חוזרות: במקרים של הופעת אפטות חוזרות אחת לכמה שבועות או חודשים, או אם האפטות לא חלפו תוך שבועיים, יש לפנות לרופא להמשך בירור רפואי, שיכלול בדיקות דם לשלילת מחלות כרוניות או חסרים תזונתיים.
כך מטפלים באפטות אצל ילדים: