שתף קטע נבחר

 

הפגינו עם ארונות מתים: "לסגור את בז"ן"

במחאה על אוזלת היד הממשלתית בטיפול בזיהום במפרץ חיפה, שעליה הצביע מבקר המדינה בדו"ח החריף שפרסם, כ-100 בני אדם התאספו ליד בתי הזיקוק בעיר וחסמו את אחד מכבישי הגישה. "רווחים לא עושים על חשבון התושבים". ח"כ חיימוביץ': "לבדוק את ההיבט הפלילי של הדו"ח"

 

מחאה בעקבות דו"ח המבקר: "אוהבים את חיפה - סוגרים את בז"ן"    (צילום: אביהו שפירא)

מחאה בעקבות דו"ח המבקר: "אוהבים את חיפה - סוגרים את בז"ן"    (צילום: אביהו שפירא)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

קרוב ל-100 בני אדם הפגינו הערב (יום ב') סמוך לבתי הזיקוק במפרץ חיפה, במחאה על ממצאי הדו"ח החריף שפרסם מוקדם יותר היום מבקר המדינה, שבו קבע כי משרדי הממשלה התרשלו לאורך השנים בפיקוח האכיפה בתחום הסביבתי במפרץ. הזיהום הרב במפרץ, נכתב בדו"ח, הוא אחד הגורמים לתחלואה הגבוהה בו.

 

המפגינים התאספו תחילה כמה מאות מטרים מבתי הזיקוק, וצעקו בין היתר "אוהבים את חיפה - סוגרים את בז"ן" ו"רווחים לא עושים על חשבון התושבים". בהמשך חלק מהם החלו לצעוד לכיוון הכניסה לבתי הזיקוק, וחסמו לזמן מה את אחד מכבישי הגישה אליהם. הם התיישבו שם על ארונות מתים, שעליהם נכתב "ילדי עוטף בז"ן" ו"הדורות הבאים".

ההפגנה בחיפה (צילום: אביהו שפירא)
ההפגנה ליד בתי הזיקוק בחיפה(צילום: אביהו שפירא)

ההפגנה בחיפה (צילום: אביהו שפירא)
(צילום: אביהו שפירא)

 ההפגנה בחיפה (צילום: אביהו שפירא)
(צילום: אביהו שפירא)

בהפגנה השתתפה בין היתר חברת הכנסת מיקי חיימוביץ' (כחול לבן), שקראה "לבדוק את ההיבטים הפליליים של דו"ח המבקר. אנחנו נדאג שזה לא יימשך". ד"ר רויטל גולדשמיד, מהמרכז לחקר הסביבה בחיפה, אמרה כי "מנהלי האגפים במשרד להגנת הסביבה צריכים לשים את המפתחות. שנים טוענים שהממשלה מפקירה אותנו וחשבו שאנחנו משוגעים. בא מבקר המדינה, שזה הגוף הכי מכובד במדינה, ואמר שצדקנו לאורך כל הדרך".

 

בהפגנה השתתפו פעילי מגמה ירוקה וארגון בשם XR, הטוען כי העולם נמצא ב"התמוטטות אקולוגית", וכי יש לנקוט בפעולות של "מרד בלתי אלים" כדי לעורר את דעת הקהל ולהביא לשינוי.

 מיקי חיימוביץ'  הפגנה בחיפה (צילום: אביהו שפירא)
"לבדוק את ההיבטים הפליליים של דו"ח המבקר". ח"כ חיימוביץ' בהפגנה(צילום: אביהו שפירא)
 

בתי הזיקוק בחיפה (צילום: אלעד גרשגורן) (צילום: אלעד גרשגורן)
בתי הזיקוק בחיפה(צילום: אלעד גרשגורן)
 

מוקדם יותר קראה בעקבות פרסום הממצאים ראש העיר חיפה, עינת קליש רותם, להוציא את המפעלים המזהמים מהעיר. "דו"ח הביקורת המיוחד הינו מבהיל לקריאה וקשה לעיכול, ובפרט לאלה שאיבדו את יקיריהם. על פי הדו"ח, אין ספק שאין יותר מקום למפעלים מזהמים בקרבנו. לאור תכנית רמ"י לניקוי מפרץ חיפה שעלתה במועצת העיר חיפה והתקבלה פה אחד כחזון למפרץ, אין עוד ספק מה הוא העתיד הנכון והיחידי למטרופולין חיפה והצפון", אמר קליש רותם.

 

היא הוסיפה כי "הדו"ח מציג אוזלת יד קשה; כיוון שמדובר בהתנהלות שנמשכת שנים, אין נראה שמדובר בטעות מצטברת או בתום לב. מדובר במחדל שגבה את חייהם של אלפי תושבים. כראש עיריית חיפה, אמשיך להאבק ללא פשרות מול מוסדות התכנון ומשרדי הממשלה על דמות מפרץ חיפה, מתוך ראיית טובתו של הציבור החיפאי שלו אני מחויבת".

תמונה של עינת קליש רותם על רקע נמל העיר חיפה (צילום: יובל חן)
"מחדל שגבה את חייהם של אלפי תושבים". ראש העיר קליש רותם(צילום: יובל חן)

בדו"ח המבקר, האחרון של השופט בדימוס יוסף שפירא שיפרוש בחודש הבא, נכתב כי זה שנים רבות ידוע לגורמים הנוגעים בדבר, ובהם המשרד להגנת הסביבה, משרד הבריאות, עיריית חיפה ומינהל התכנון שבמשרד האוצר - כי הנמל וריכוז התעשיות והמתקנים באזור, ובייחוד התעשיות הפטרוכימיות, משפיעים במישרין על טווח רחב של בעיות וסוגיות הנוגעות למפגעים סביבתיים, בריאותיים ואחרים באזור מפרץ חיפה, בכלל זה עקב החזקת חומרים מסוכנים והשימוש בהם.

 

המבקר הוסיף כי במשך השנים העלו נתוני משרד הבריאות כי שיעור התחלואה במחלות שונות באזור מפרץ חיפה גדול מהממוצע הארצי, והועלה חשש שזיהום האוויר הוא אחד הגורמים לכך. נוסף על כך, ריכוזם הגבוה של מפעלים ואתרים באזור זה המחזיקים חומרים מסוכנים עלול לסכן את בריאות הציבור והסביבה, הן בגין תקלות המתרחשות בשגרה והן בגין אירועי חירום.

דו

לפי הדו"ח, המשרד להגנת הסביבה פעל במשך השנים לצמצום זיהום האוויר באזור, והממשלה אף החליטה ליישם את התוכנית הלאומית מפרץ חיפה וכן להקים מפעל חלופי לייצור אמוניה בנגב ולהפסיק את הפעלת מכל האמוניה בחיפה. עם זאת, כתב המבקר, מכלול הממצאים המובאים בדו"ח מצביעים על שורה של ליקויים המעוררים שאלות אם די בפעולות אשר ננקטו, וכן אם האופן שבו ננקטו הפעולות הללו יש בו כדי להבטיח את מזעור הפגיעה בבריאות הציבור וכדי להגן על הסביבה.

 

למעשה, בסוף שנת 2018 - שניים מארבעת היעדים להפחתת פליטת מזהמים שנקבעו בהחלטת הממשלה בנושא מ-2015, בעניין התוכנית הלאומית לאזור, טרם הושגו, וצפוי עיכוב של שנתיים לפחות בהשגתם. יתרה מכך, כתב מבקר המדינה, הקשיים והעיכובים במעבר המפעלים לשימוש בגז טבעי ובהשגת יעדי הפחתת הפליטות, וכן שיעורי גידול האוכלוסין המשמעותיים, שוחקים את ההישגים בהפחתת רמות זיהום האוויר ומעכבים שיפור נוסף בנתוני איכות האוויר באזור המפרץ.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אביהו שפירא
ההפגנה בחיפה
צילום: אביהו שפירא
מומלצים