שתף קטע נבחר

 

המהפכה הגאה של אמריקה הלטינית

כשהדיקטטורות הצבאיות שלה העלימו מתנגדים, הומואים סבלו במיוחד, אבל עכשיו אמריקה הלטינית חלוצה בזכויות הלהט"ב: באקוודור מותר להתחתן, ארגנטינה מרשה לבחור מגדר, ואפילו בג'מייקה רואים סוף לאפליה. ברקע: הבריחה מהכנסייה הקתולית. ועדיין: נשיא ברזיל מעדיף בן מת על בן הומו

למרות עברה החשוך של אמריקה הלטינית, אזרחים להט"בים רבים נהנים בה כיום מהזכות להינשא לבני מינם, לבחור את זהותם המגדרית ולאמץ ילדים. אבל העובדה שבכמה מהמדינות הגדולות באזור הזה החוקים משתנים, אין פירושה שגם הקבלה החברתית של הלהט"בים גוברת.

 

עוד סיפורים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ

 

מצעד הגאווה בסאו פאולו, ברזיל    (צילום: רויטרס)

מצעד הגאווה בסאו פאולו, ברזיל    (צילום: רויטרס)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

דרום אמריקה זכויות להט
כבר לא מושתקים. תומכים בלהט"בים של אמריקה הלטינית(צילום: shutterstock)

רק בשבוע שעבר פסק בית המשפט העליון של ברזיל כי נטייה מינית וזהות מגדרית צריכות להיכלל בחוק שקיים בברזיל נגד אפליה, ובכך סיפק שכבת הגנה נוספת ללהט"בים. אבל ההחלטה הזו באה ברגע רגיש בהיסטוריה של ברזיל: את המדינה מנהיג הנשיא ז'איר בולסונרו, איש ימין – ויש שיגידו ימין קיצוני – שהביע בגלוי את סלידתו מזוגות חד-מיניים, ואף אמר שהיה מעדיף בן מת על בן הומו. מחקרים על רצח להט"בים מלמדים שברזיל היא המקום המסוכן ביותר בעולם לטרנסג'נדרים.

 

מומחים אומרים שאמריקה הלטינית צריכה לטפל בדעות הקדומות המושרשות-מאוד בתרבות שלה, בפערים הכלכליים ובסוגיית היחס לגזעים השונים כדי להפוך את האזור לבטוח יותר עבור להט"בים. הנה מבט על ההתקדמות שעשתה אמריקה הלטינית בהגנה על זכויות להט"בים ועל הפערים שעדיין נותר לה לגשר עליהם.

 

הזכות להיות

רק לפני עשורים אחדים החזיקו בכמה מדינות באמריקה הלטינית ממשלות ששלטו ביד ברזל ושיחסן להומוסקסואליות היה תקיף. בארגנטינה, למשל, הדיקטטורה הצבאית מהימין הקיצוני העלימה עשרות אלפי בני אדם שנחשדו כשמאלנים מתנגדי משטר, ופעילים טוענים זה שנים כי הומואים שנמנו עם החשודים האלה סבלו באופן לא-מידתי אף שענייניהם זכו לתשומת לב פחותה בהרבה מזו שזכו לה אחרים.

ברזיל מצעד הגאווה גאווה סאו פאולו להט
המסוכנת ביותר לטרנסג'נדרים. מצעד גאווה בברזיל(צילום: AP)

בימי המשטר הצבאי בברזיל בשנות ה-70 השתיק השלטון באופן דומה את הקהילה הלהט"בית ההולכת וצומחת, וההשתקה הזו נעשתה בעזרת חוקי צנזורה אדוקים שאילצו להט"בים לבטל פרסומים והפגנות או לקיים אותם במחתרת.

 

הסופר הקובני ריינלדו ארנס כתב עדות מייסרת על ההתעללות והבידוד שנאלץ לסבול כגבר הומו בקובה של אחרי המהפכה, שבה נחשבה ההומוסקסואליות לשריד של הבורגנות השנואה.

  ()

כיום ברוב מדינות אמריקה הלטינית הומוסקסואליות אינה נחשבת עוד לפשע, אבל זה לא המצב במדינות האיים הקריביים. בקולוניות בריטיות לשעבר כגון ג'מייקה עדיין קיים חוק המאפשר לגזור על להט"בים עד 10 שנות מאסר. פעילים למען זכויות הלהט"ב הציבו כמה אתגרים משפטיים למתנגדיהם, והם אופטימיים באשר לאפשרות שהחוקים האלה יבוטלו בקרוב. "בכל המדינות הללו יש היום התארגנויות", אומר מאורו קברל גרינספן, מנכ"ל ארגון הפועל למען שוויון ללהט"בים ברחבי העולם. "אני באמת מאמין שבחמש השנים הקרובות נראה שינוי".

 

נישואים חד-מיניים

שש מדינות באמריקה הלטינית מכירות כיום בנישואים חד-מיניים. האחרונה להצטרף לרשימה הייתה אקוודור, שעשתה זאת ביום רביעי שעבר. ארגנטינה הייתה המדינה הראשונה באמריקה הלטינית שאישרה איחודים אזרחיים של להט"בים, ומדיניותה כלפי להט"בים היא כיום מהמתקדמות ביותר בעולם. עוד כמה ערים ומדינות מעניקות לזוגות חד-מיניים זכויות דומות לשל זוגות הטרוסקסואליים, אבל אינן מכירות בנישואים חד-מיניים.

ברזיל מצעד הגאווה גאווה סאו פאולו להט
חוגגים גאווה בסאו פאולו. הקתולים כבר לא רוב(צילום: רויטרס)

לדברי חוקרים כגון פרופסור עומר רנקרנסיון מבארד קולג' בניו יורק, יש כמה גורמים להתחוללות "מהפכת זכויות הלהט"ב באמריקה הלטינית", כפי שהם מגדירים אותה. הוא מצביע על גל חדש של פעילים שצמח אחרי שבא הסוף לדיקטטורות הצבאיות באמריקה הלטינית ועל היחלשות האמונה הקתולית. כ-10% מכלל הקתולים בעולם חיים באמריקה הלטינית, אבל בכמה ממדינותיה הם אינם מהווים עוד רוב.

 

מנגד, מספרם של הנוצרים שאינם מזדהים כקתולים גדל. חלק מהקתולים מדירים את רגליהם לחלוטין מספסלי הכנסיות, ואילו אחרים עוברים לכנסיות אוונגליסטיות המציעות טקסים מודרניים יותר. הפער הגדל מהכנסייה הקתולית מקל על חלק מהפוליטיקאים לתמוך במהלכים כמו אישור נישואים חד-מיניים.

 

בחירת מגדר, סבסוד להפריה

בכמה מקומות חורגת פעילותם של הפעילים למען זכויות להט"ב אל מעבר לסוגיית הנישואים החד-מיניים, והם פועלים גם לקבלת הגדרות נרחבות יותר של זהות מגדרית ומתן היתר לזוגות חד-מיניים להרחיב את משפחותיהם על ידי סיוע בעלויות הפריה חוץ גופית.

ברזיל מצעד הגאווה גאווה סאו פאולו להט
אפשר ללכת לצבא. מצעד הגאווה בסאו פאולו(צילום: EPA)

ארגנטינה באופן ספציפי נחשבת לחלוצה עולמית בהרחבת זכויות להט"ב, וחוקי הזהות המגדרית שלה הם מהליברליים ביותר באזור. אנשים שאינם רוצים להזדהות כבני או בנות המין שנקבע להם בלידה יכולים לשנות אותו ללא אישור מרופא או משופט.

 

עוד ועוד מדינות באמריקה הלטינית גם מאפשרות ללהט"בים לשרת בצבא. לפני פסיקתו של בית המשפט העליון של ברזיל בשבוע שעבר כללו כבר כמה מדינות בספר החוקים שלהן חוקים נגד אפליית להט"בים בגין מגדרם או נטייתם המינית.

 

420 נרצחים בשנה: הסכנה עדיין כאן

אבל אף שהחוקים משתנים, חוקרים ופעילים למען זכויות להט"ב ממהרים להדגיש כל העת שהאפליה והאלימות נגד להט"בים עדיין נפוצות מאוד באזור. את ברזיל ומדינות במרכז אמריקה ובקריביים הם מציינים באופן מיוחד כסביבה שאינה מיטיבה עם להט"בים. לפי ארגון זכויות האדם הברזילאי Grupo Gay da Bahia, בשנת 2018 נרצחו בברזיל 420 להט"בים, ומאז תחילת 2019 נרצחו לפחות 141.

ברזיל מצעד הגאווה גאווה סאו פאולו להט
"עוד כוח למושחתים". הברזילאים עוד חוששים(צילום: AFP)

ארגונים אוונגליסטיים שסייעו להעלות את בולסונרו לנשיאות עדיין נחשבים לגוש רב-השפעה, וסביר להניח שהם יוסיפו להתנגד לכל חקיקה או יוזמה לקידום זכויותיהם של מיעוטים מיניים. יש גם להמתין ולראות עד כמה באדיקות תאכוף ברזיל את האיסור שקבע בית המשפט על אפליית להט"בים.

 

לדברי קברל גרינספן, רבים בקהילה הלהט"בית סקפטיים באשר לאפשרות שהמדינה תתייחס להומופוביה כאל עבירה פלילית, משום שהדבר ייתן כוח למוסדות כמו מערכת המשפט, שרבים אינם בוטחים בהם. הוא חושש שבמקום לחזק את תחושת הביטחון, הפסיקה תנוצל כעוד דרך של המשטרה להכניס ברזילאים לכלא, מבלי לטפל בשורשי הסיבות לאלימות נגד להט"בים. "זה נותן עוד כוח למוסדות משטרה מושחתים, ולא תורם כלל לשינוי חברתי".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: EPA
"5 שנים ונראה שינוי". חוגגים בסאו פאולו
צילום: EPA
מומלצים