בן גביר מפרק את השותפות עם איחוד מפלגות הימין
"ידיעות אחרונות" חשף כי עו"ד איתמר בן גביר, העומד בראש עוצמה יהודית, הודיע לבית היהודי כי רשימתו בדרך לפירוק החבילה. הסיבה: סירוב השרים פרץ וסמוטריץ' להתפטר מתפקידם בכנסת ולפנות מקום למענו. בן גביר: "זו כפיות טובה"
רק לפני קצת פחות מחמישה חודשים חוללו סערה פוליטית כאשר הודיעו במפתיע שלוש מפלגות הימין - הבית היהודי, האיחוד הלאומי ועוצמה יהודית - על ריצה משותפת ברשימה אחת תחת השם "איחוד מפלגות הימין". אתמול הגיעה השותפות לנקודת שפל חדשה לאחר שבעוצמה יהודית הודיעו: מפרקים את החבילה ונערכים להתמודד בבחירות הקרובות במסגרת חלופית.
"לאחר שלצערנו במהלך כל החודשים האחרונים לא זכינו ליחס הוגן וההתנהלות שלך ושל גורמים בבית היהודי הייתה כמי שמשתמשים וזורקים את עוצמה יהודית. כפי שאתה יודע היטב וכפי שהכרזת בעצמך בשידור, החיבור בינינו הביא לניצחון בבחירות שאלמלא התנהלות ליברמן היה מאפשר הקמת ממשלת ימין. מכל מקום אתה הפכת לשר חינוך ומשקיף בקבינט, בצלאל סמוטריץ' קיבל את תפקיד שר התחבורה, ויש לבית היהודי ארבעה חברי כנסת ואילו לאיחוד הלאומי שניים", כתב איתמר בן גביר במכתב ששיגר אתמול בלילה ליו"ר הבית היהודי הרב רפי פרץ.
"אלא שחרף כל אלה, וחרף העובדה שיותר משבעים אלף מצביעים של עוצמה יהודית הצביעו לאיחוד מפלגות הימין, לאורך כל החודשים האחרונים ההתנהלות של גורמים בבית היהודי הייתה מחפירה. בתחילה היו גורמים שהודיעו כי לא יקיימו את החוק הנורבגי ויפרו את ההסכם (רק כדי שאתה תוכל ללמוד להיות חבר כנסת...) לאחר מכן עדכנו אותם גורמים כי 'יואילו בטובם' לקיים את החוק אך תשללו (באופן לא חוקי) את כספי המפלגה של עוצמה יהודית", הוסיף בן גביר.
הגורם המרכזי שהוביל לקרע בין פרץ לבן גביר הוא מינויים מוקדם יותר החודש של שני בכירי איחוד הימין, הרב פרץ ובצלאל סמוטריץ' לשרים בממשלת המעבר. הסכם הריצה המשותפת בין שלוש המפלגות קבע שבמידה ואיתמר בן גביר לא ייכנס לכנסת, יתפטרו שרי המפלגה מחברותם בכנסת במסגרת החוק הנורווגי כדי לאפשר לבן גביר לכהן כחבר כנסת. מאחר שפרץ וסמוטריץ' מונו כשרים בממשלת מעבר - אין אפשרות חוקית ליישום החוק הנורווגי.
בעוצמה יהודית מצפים מהשניים להתפטר בכל זאת מחברותם בכנסת, ללא החוק הנורבגי, ולהישאר רק שרי ממשלה, כדי שבן גביר יוכל להיכנס. אף שבעוצמה יהודית דווקא מייחסים לסמוטריץ' רצון טוב לבוא לקראתם הם סימנו את הבית היהודי ואת היו"ר הרב פרץ, כאויבים הפוליטיים העיקרים.
"כאשר נקבע שיש בחירות התחלתם בתדרוכים נגד עוצמה כנראה כדי 'להוריד את המחיר' כל יום שמענו תדרוך אחר והשמצה אחרת ואם לא די באלה אפילו סירבתם לשבת ביחד ולבחון אפשרות איך לקיים את ההבטחות שלכם לאחר שכבר נבחרתם לשרים. כך לא מתנהגים עם שותפים, כך לא אומרים תודה, וכשר חינוך אתה יודע שההגדרה המדויקת להתנהלות זאת היא כפיות טובה", כתב בן גביר לפרץ. "כפי שאתה יודע, שכבנו על הרצפה למען החיבור, נדחקנו למקומות לא ריאלים וקיבלנו הרבה פחות ממה שמגיע לנו וחרף כל אלה, עשינו זאת בשל האחריות הציבורית, אך כנראה שהאצילות שלנו הביאה אצלכם לפרשנות שגויה לפיה ניתן להמשיך לדרוך על עוצמה יהודית. בנסיבות אלה לא נוכל לשמש עוד כמקפצה עבור הבית היהודי, ואנו פועלים למען חיבורים אחרים שיחזקו את הכוח של הימין בבחירות הקרובות".
רק בחודש פברואר הוחלט לאחד את שלוש המפלגות. להכרזה הדרמטית על האיחוד קדם משא ומתן מייגע, שבמהלכו הפך ראש הממשלה בעצמו לשושבין המרכזי של האיחוד: נתניהו, שהבין כי ריצה נפרדת של המפלגות הללו תביא לאובדן של עשרות אלפי קולות לימין, זימן ללשכתו את בכירי הבית היהודי והאיחוד הלאומי, הבטיח להם חבילת הטבות מפליגה ואף שריין אצלו נציג מטעם המפלגה, הרב אלי בן דהן, שהתמודד ברשימת הליכוד כנציג איחוד הימין.
אלא שמאז הבחירות האחרונות עבר חתול שחור בין הצדדים - בעיקר בין הבית היהודי בראשות הרב רפי פרץ לבין עוצמה יהודית שבראשה עומד כעת עו"ד איתמר בן גביר. החיבור בין שתי המפלגות הללו היה קשה מלכתחילה על רקע אידיאולוגי וכעת הוחמר שבעתיים.
משמעות המכתב ששיגר בן גביר היא ביטול השותפות בפועל. ההערכה היא שהרקע לכך הוא אופציה פוליטית אחרת שמתרקמת בין עוצמה יהודית למסגרת פוליטית חלופית. עם זאת ולמרות המילים הקשות שכתב בן גביר במכתב (שלא לדבר על שלל ההודעות נגד הבית היהודי ששיגר בימים האחרונים), בן גביר נזהר שלא להתחייב מפורשות כי לא יתמודד ברשימה אחת יחד עם הבית היהודי בבחירות הקרבות.