מנכ"ל המשרד להגנת הסביבה: "הזיהום בחיפה דומה לזה שבתל-אביב"
בריאיון לאולפן ynet אמר גיא סמט כי יש שינוי מגמה באיכות האוויר במפרץ חיפה. הוא הוסיף כי אין לחץ על המשרד מצד המפעלים, רמז למחסור בכוח אדם לאכיפה. לגבי התחלואה בסרטן, אמר: "אני לא יודע ומשרד הבריאות לא יודע להגיד לי אם מישהו שחלה בסרטן - האם מקורו בזיהום האוויר"
מבקר המדינה מתח ביקורת חריפה על המשרד להגנת הסביבה, שלא יישם חלק מהתוכניות לצמצום זיהום האוויר במפרץ חיפה - דבר שגורם לתחלואה גבוהה בסרטן באזור. מנכ"ל המשרד להגנת הסביבה, גיא סמט, הגיב הבוקר (יום ג') לטענות שהועלו בדו"ח המבקר. הוא אמר בין היתר כי משרדו הביא לשינוי מגמה ולהפחתת זיהום האוויר והוסיף כי רמת הזיהום במפרץ חיפה דומה לרמת הזיהום במטרופולינים אחרים בארץ - כמו תל אביב.
סמט אמר בריאיון לאולפן ynet כי המבקר כתב בדו"ח שפורסם אתמול כי הפעילות של המשרד להגנת הסביבה הובילה לצמצום הזיהום. הוא הקריא שורה מסיכום הדו"ח: "ישומה של התוכנית הלאומית במפרץ חיפה הובילה לשינוי מגמה ולהפחתה בהיקפי הפליטות של חלק ניכר מהמזהמים העיקריים ולשיפור נתוני האוויר במפרץ חיפה".
מנכ"ל המשרד, המכהן בתפקידו בחצי השנה האחרונה, נשאל על הקשר בין זיהום אוויר לסרטן. הוא השיב: "שינוי המגמה אומר - שיפור איכות האוויר. זה מבחן התוצאה. אני לא יודע ומשרד הבריאות לא יודע להגיד לי אם מישהו שחלה בסרטן - האם מקורו בזיהום האוויר. אני יודע לקחת את המצב הנתון ולשפר אותו".
על הטענות בנוגע לפיקוח לא מספיק על המפעלים המזהמים, אמר סמט: "אנחנו מבצעים פיקוח על המפעלים. מבקר המדינה רואה את הפיקוח שלנו כלא מספיק, אנחנו חושבים שאפשר לפקח יותר". הוא רמז כי מדובר בבעיה של כוח אדם: "במשך השנים האחרונות גדל המשרד להגנת הסביבה ב-2.5 תקנים. בסופו של דבר אני לא יודע להמציא תקנים, אני יכול להסיט". הוא אמר כי אין לחץ מצד בעלי המפעלים על המשרד: "לאחרונה עצרנו פעילות של מפעל - דור כימיקלים".
סמט, מהנדס במקצועו, עובד במשרד להגנת הסביבה 19 שנים - וכאמור בחצי השנה האחרונה כמנכ"ל המשרד. "אנחנו מתכוונים לעשות עוד, יש מה ללמוד מדו"ח מבקר", הוא הבטיח. "עשינו. יש שינוי מגמה. איכות האוויר במפרץ השתפרה. יש הפחתת זיהום האוויר. מה שאנחנו רוצים לראות זה איך מתקדמים. אנחנו צריכים ללמוד את דו"ח המבקר. אחרי שנלמד את הדו"ח - נפיק את הלקחים שאנחנו יכולים". מנכ"ל המשרד אמר כי "אנחנו בעד שמפעלים לא יהיו קרובים לאוכלוסייה", אבל הוסיף כי הדבר אינו בסמכות משרדו.
בסיום הריאיון הדגיש סמט כי אין שוני בין איכות האוויר במפרץ חיפה לזו שבמטרופולינים אחרים בארץ: "אוויר במפרץ חיפה, על פי כל קריטריון בינלאומי, זהה באיכותי לאוויר בשאר המטרופולנים. בתל אביב - נושמים את זיהום האוויר מהתחבורה מהצירים הראשיים. בכל המטרופולינים בארץ יש זיהום אוויר. את זיהום האוויר הזה צריך להפחית בכל המטרופולינים" אמר סמט. "אם תחמוצת החנקן, תחמוצת הגופרית, כמות החלקיקים - אלה המזהמים שאנחנו מודדים אותם - הם באותו רמות בחיפה ובתל אביב".
אבל את 900 אלף תושבי חיפה והקריות שינוי המגמה בזיהום - לא מעודד. אורנה בר לב אמרה כי יש קשר בין זיהום אוויר לסרטן: "אני קושרת בין כל המחלות סרטן למעשה, לפי מה שהכריז פרופ' איתמר גרוטו (מנכ"ל משרד הבריאות), שיש קשר סיבתי מובהק בין זיהום אוויר למחלות סרטן. יש מחלות שהן חד משמעיות קשורות לזיהום אוויר, שיש אותן בשפע באזור מטרופולין חיפה. באזורים מסוימים רואים בניינים שלמים שכמעט כל הדיירים חולים.
היא אמרה שיש לעשות עוד, כדי לצמצם את זיהום האוויר: "לא מרגישים שיש שינוי, למרות שהם התבקשו להגביר את הפיקוח והאכיפה. זה לא מספיק. עדיין שיש חריגות בפליטה והן סיכוי לסרטן".