"יש להגביל בזמן את טיפול הפרקליטות בתיקים"
נציב התלונות על הפרקליטים קבע כי ישנו "חסר" בהנחיות היועץ המשפטי לממשלה בנוגע למשך טיפול הפרקליטות בהשלמות חקירה עד להגשת כתב אישום. כיום הליך זה אינו מוגבל בזמן, והנציב המליץ לתקן את ההנחיות בתגובה לתלונה בתיק בו חלפו למעלה מ-30 חודשים מאז החלה החקירה המשטרתית
נציב התלונות על הפרקליטים, השופט דוד רוזן, יצא היום (שלישי) במסר תקיף נגד נוהג השלמות החקירה בפרקליטות המדינה, והמליץ ליועץ המשפטי לממשלה להגבילו בזמן.
כיום נהוג, בעיקר בתיקי אישי ציבור, לסיים חקירת משטרה ולהמליץ לפרקליטות על המשך הדרך. אלא שבעשרים השנה האחרונות נהוג גם שהפרקליטות, במהלך בחינת החומר, פונה שוב למשטרה לזמן עדים או לערוך מהלכי חקירה נוספים, לעיתים חסויים. הליך זה אינו מוגבל בזמן.
נוכח הסחבת שקיימת בנושא מזה שנים רבות בפרקליטות, פרקליט המדינה שי ניצן עשה סדר מסוים והוא מקיים מעקב צמוד אחר תיקים שההחלטות בהם אינן מתקבלות תוך זמן סביר. אך השופט דוד רוזן ממליץ לטפל בחסר" שקיים בנהלים. הוא ממליץ להגביל את משך השלמות החקירה בתיקים, המעכבות החלטות סופיות של הפרקליטות - האם להגיש כתב אישום או לגנוז את התיק.
תלונה שהוגשה לאחרונה לנציבות תלונות הציבור בשל שיהוי הליכים בפרקליטות נמצאה מוצדקת. בהחלטת הנציב רוזן הוא הצביע על חסר בהנחיית היועץ המשפטי בנוגע למשך טיפול התביעה עד להגשת כתב אישום. החסר נוגע להיעדר פיקוח ומעקב די הצורך של התביעה על תיקים הנשלחים להשלמת חקירה במשטרה.
בתלונה שהוגשה לנציבות חלפו למעלה מ-30 חודשים (שנתיים ו-7 חודשים) מאז החלה החקירה המשטרתית בתיק, וטרם הוגשו כתבי אישום על אף הודאת החשודים בתיק.
במהלך הבדיקה התברר כי התיק נשלח להשלמות חקירה במשטרה כחודש ימים לאחר הגעתו לפרקליטות, אולם השלמות החקירה נמשכו 14 חודשים נוספים. לאחר חזרת התיק לפרקליטות, הוא נבחן במשך שנה ו-4 חודשים עד שהוחלט להגיש כתב אישום בכפוף לשימוע.
מתשובת הפרקליטות לנציבות עולה, כי פרק הזמן בו התיק מצוי בהשלמות חקירה חורג מהתקופה הקצובה לטיפול בתיק, כפי שנקבע בהחלטת היועץ (ושעומדת במקרה זה על 18 חודשים). כמו כן, ציינה הפרקליטות כי הפרקליט המטפל שוחח בטלפון שלוש פעמים עם היחידה החוקרת בבקשה לקדם את השלמות החקירה.
לכאורה, מציין הנציב רוזן, לא נפל פגם בהתנהלות הפרקליטות שעמדה בסד הזמנים שנקבע בהנחיית היועץ המשפטי לממשלה. יחד עם זאת, הוא כתב בהחלטתו: "הגם שתעדוף השלמות חקירה הנדרשות על ידי הפרקליטות מהמשטרה אינן בשליטת הפרקליטות, עדיין לא ניתן להסכים עם היעלמות ונאלמות קולה של הפרקליטות נוכח התמהמהות ו/או התאחרות שכזו בקבלת התיק חזרה בפרקליטות".
עוד כתב: "במצב העניינים הנהוג כיום, תיק הנשלח למשטרה על ידי הפרקליטות לצורך השלמת חקירה, מצוי ב'הדממה' לאורך חודשים ארוכים בה מתייצג התיק בפועל כ'מנותק קשר' עם הפרקליטות ללא פיקוח ומעקב אחר קצב התקדמות השלמת החקירה".
בסוף החלטתו ממליץ הנציב ליועץ המשפטי לממשלה לשקול תיקון ההנחייה שנושאה "משך טיפול התביעה עד להגשת כתב אישום", כך שבתקופה בה מצוי תיק החקירה בידי המשטרה לצורך השלמה, תעקוב הפרקליטות אחר התקדמות השלמת החקירה המבוקשת על ידה. זאת, באמצעות פנייה בכתב לממונה הרלוונטי ביחידה החוקרת, מדי תקופה שתקבע, על פי סיווג והגדרת התיק, לצורך קבלת עדכון אודות מצב הטיפול בתיק.
כמו כן, המליץ הנציב בפני פרקליטת המחוז לפעול לקידום התיק שהיה נשוא התלונה ככל הניתן, זאת לנוכח חלוף הזמן המשמעותי ממועד הגשת התלונה – יולי 2016, חומרתו, האינטרס הציבורי והנזק העלול להיגרם לניהול המשפט בשל הימשכות הטיפול בתיק.
מפרקליטות המדינה נמסר בתגובה להחלטת הנציב דוד רוזן: "במהלך התקופה שבה היה תיק החקירה במשטרה לצורך השלמות חקירה, נערכו מספר פניות טלפוניות ליחידה החוקרת לבירור קצב ביצוע ההשלמות. לאחר סיום ההשלמות, התיק חזר לפרקליטות. בשל היקפו הרחב ומורכבותו הראייתית, נדרשה בחינה מעמיקה של מכלול הראיות בתיק על מנת לקבל החלטה. התיק מצוי בהליכי שימוע. החלטת הנציב התקבלה ותיבחן כמקובל".