אירופה רועדת: ריאל מדריד מקימה קבוצת נשים
באופן די מדהים הבלאנקוס הם המועדון הבכיר היחיד ללא קבוצת נשים - דבר שהנשיא הכל-יכול פלורנטינו פרס לא יכול היה לסבול. לשם כך ריאל עשתה קיצור דרך והשתלטה על קבוצה קטנה שעלתה לליגה הראשונה בספרד. המטרה: למלא את הברנבאו ולהדיח את האלופה אתלטיקו מדריד
בשעה שמונדיאל הנשים שמתקיים בצרפת ממשיך לקבוע שיאי קהל ורייטינג, נרשם השבוע אירוע שעשוי להיות מהחשובים והדרמטיים ביותר בהיסטוריה של כדורגל הנשים. זו לא תהיה הפרזה אם נאמר שההחלטה של פלורנטינו פרס, נשיא ריאל מדריד, להקים קבוצת נשים במועדון, היא אירוע מכונן.
אתמול (שלישי) יצאה ההכרזה הרשמית למה שהתפרסם כמה ימים קודם לכן ולכולם ברור שאם ריאל מדריד, מועדון הכדורגל הגדול בעולם, החליט סוף סוף להיכנס לכדורגל הנשים – הוא יעשה את זה בענק.
במשך שנים פלורנטינו פרס, הנשיא הכל-יכול של הבלאנקוס, התנגד להקמת מחלקת כדורגל נשים במועדון. כמו רבים בספרד הוא חשב שמדובר בענף זניח, שאין בו עניין אמיתי לציבור ובטח שאין בו כסף. ומי כמו פלורנטינו, אחד מאנשי העסקים העשירים בספרד, מבין בכסף.
אבל מה שקרה בשנתיים-שלוש האחרונות גרם גם לאדם בן 72, עם מנטליות אולטרה-שמרנית, לשנות את דעתו. גם הוא לא יכול היה להישאר אדיש אל מול העניין ההולך וגדל בכדורגל נשים, שבא לידי ביטוי בעניין העצום שיש במדינה סביב הנבחרת הלאומית.
מדריד של אתלטיקו
נבחרת הנשים של ספרד הרשימה מאוד במונדיאל הנוכחי, לא נפלה מאלופת העולם ארה"ב בשמינית הגמר, והפסידה לה 2:1 משני שערים בפנדל (אחד מהם גבולי ביותר). ג'ני הרמוסו, הכוכבת הגדולה של הנבחרת ומי שכבשה את השער היחיד שארה"ב ספגה עד עתה באליפות, היא כיום אחת הנשים המפורסמות ביותר בספרד. מיליונים שלא ממש ידעו עד לפני כחודש במי מדובר, הפכו למעריצים מושבעים.
הרמוסו בת ה-29 נולדה במדריד, אבל בשל העובדה שלריאל אין מחלקת נשים היא הצטרפה בגיל 16 לאתלטיקו מדריד. היא שיחקה ארבע שנים בברצלונה, עברה גם בפריז סן ז'רמן ולפני שנה חזרה לאתלטיקו, אותה הוליכה לאליפות עם 24 שערים. אתלטיקו היא אלופת ספרד בשלוש השנים האחרונות כאשר יריבתה הגדולה היא ברצלונה, שהעפילה העונה לגמר ליגת האלופות.
עד לפני כמה שנים המצב הזה לא ממש הפריע לאוהדיה הרבים של ריאל מדריד. אבל עכשיו, כאשר כדורגל הנשים הופך לענף ספורט מרכזי וחשוב, העובדה שאתלטיקו ובארסה נמצאות בטופ ולבלאנקוס אין אפילו קבוצה, גורמת להם לאי נחת, ואפילו לבושה. לא מעט מאמרים פורסמו בשנה האחרונה בספרד וטענו שהעובדה שלריאל מדריד, מועדון הכדורגל העשיר והמצליח ביותר בעולם, אין קבוצת נשים – זו חרפה של ממש. די מדהים, אבל ריאל מדריד הוא המועדון הבכיר היחיד באירופה שאין לו קבוצת נשים.
גם באנגליה המצב היה דומה, אבל בשנים האחרונות הוקמו קבוצות מושקעות בארסנל, צ'לסי, מנצ'סטר סיטי וליברפול. האחרונה, חוץ מריאל, שנפל לה האסימון הייתה מנצ'סטר יונייטד, שהקימה קבוצת נשים לפני שנה. בעונה הראשונה שלה היא עלתה לליגה הראשונה. קבוצות נשים מושקעות יש גם ליובנטוס, באיירן מינכן, פ.ס.ז' וכמובן ליון, אלופת אירופה בארבע השנים האחרונות. המועדונים הללו משקיעים כסף ולא פחות מזה יחסי ציבור, והקהל מגיע בהמוניו. עכשיו, באיחור של כמה שנים, מצטרפת גם ריאל מדריד לחגיגה. אבל איך מקימים קבוצה יש מאין?
בריאל מצאו פתרון יצירתי. הם רכשו את קבוצת הנשים הצנועה קלוב דפורטיבו טאקון (הפירוש בספרדית – עקב) בסכום צנוע של 400 עד 500 אלף אירו והפכו אותה לריאל מדריד. זה היה מהלך מושלם שכן טאקון נמצאת במדריד, הוקמה לפני ארבע שנים והעפילה ממש עתה לליגה הראשונה. את טאקון הקימה אשת העסקים אנה רוסל בשיתוף פעולה עם רנה ראמוס, ניחשתם נכון, אחיו של קפטן ריאל מדריד ונבחרת ספרד סרחיו ראמוס. מדובר במועדון מסודר, עם מחלקת נוער ואקדמיה.
המהלך יתבצע בשלבים. בשלב הראשון ובעונה הקרובה תמשיך הקבוצה לפעול תחת השם טאקון, אולם בפועל הניהול יהיה של ריאל מדריד. האימונים והמשחקים יתקיימו בוולדבבאס, מתקן האימונים של ה"בלאנקוס". רק בעוד שנה, בקיץ 2020, ישונה גם השם (שעדיין לא נקבע סופית) והקבוצה תהפוך גם באופן פומבי לריאל מדריד.
"מוטב מאוחר מאשר אף פעם"
בספטמבר תיפתח העונה החדשה בליגת הנשים הספרדית, וטאקון/ריאל תצטרף ל-15 קבוצות נוספות שביניהן נמצאות לא רק אתלטיקו ובארסה אלא גם אתלטיק בילבאו, ולנסיה, אספניול, בטיס, ראיו וייקאנו, לה קורוניה, סביליה, ריאל סוסיאדד ולבאנטה. כשמנתחים את ההחלטה של פלורנטינו פרס ללכת כנגד הדעות הקדומות שלו, אי אפשר שלא להתייחס גם להיבט הכלכלי. השבוע התפרסם שהתאחדות הכדורגל הספרדית מתכוונת להשקיע 20 מיליון אירו בעונה הקרובה לטובת טיפוח כדורגל הנשים במדינה. החלטה נוספת היא שכל משחקי הליגה הראשונה יועברו בשידור ישיר בטלוויזיה או באונליין. בנוסף ישודרו בכל שבוע שלושה ממשחקי הליגה השנייה.
מדובר במהפכה עצומה. כדורגל הנשים עומד להפוך לענף ספורט רווחי, עם הכנסות שרק יילכו ויגדלו מפרסומות ומספונסרים. פלורנטינו מבין את זה יותר טוב מכל אחד אחר. ולכן הוא לא יכול להרשות לעצמו להישאר מחוץ למשחק. כמובן שיש גם לא מעט ביקורת. דויד מנאיו פירסם השבוע טור נוקב ב"מארקה" והתייחס לכל מה שנאמר בנושא.
"אני שומע וקורא ביקורת על כך שריאל מדריד קנתה את מקומה בליגה הראשונה כשרכשה את טאקון. אבל מה רע בכך? זו שיטה שהרבה מועדונים השתמשו בה בעבר, ביניהן לבאנטה, ולנסיה, סביליה ואפילו ליון. טאקון מכרה את מקומה להצעה הגבוהה ביותר. ולגבי הביקורת על כך שזה קורה רק ב-2019? מוטב מאוחר מאשר אף פעם, לא? הייתה ביקורת גם על מסע רכש שריאל הולכת לעשות. האם אנחנו לא רוצים שליגת הנשים הטובה בעולם תהיה בספרד? האם מישהו מתנגד לכך שהשחקניות הטובות בעולם ישחקו בליגה שלנו? אני לא חושב שזה יהיה נכון להחתים כעת 23 'גלקטיקות', אבל אולי בעתיד".
אז כן, התקשורת הספרדית כבר מפנטזת על כוכבות העל של כדורגל הנשים שיחתמו ממש בתקופה הקרובה בריאל מדריד. אז ברור שכמה מהשחקניות של טאקון יישארו בקבוצה, אבל אין בכלל ספק שלקבוצה יגיעו גם שמות גדולים. על פי הפירסומים פלורנטינו יעמיד תקציב של 2 עד 3 מיליון אירו לעונת הבכורה של הקבוצה. וזו רק ההתחלה.
רק לשם השוואה, התקציב של אתלטיקו הוא 1.8 מיליון אירו ושל ברצלונה 3.5 מיליון (אם כי רוב הכסף מגיע מהספונסר הראשי, סטנלי). מבחינת ריאל מדריד כמועדון מדובר כמובן בסכום זניח, כחצי אחוז מהתקציב השנתי. לכן הפוטנציאל הוא עצום. קבוצת הנשים תתחיל לשחק באצטדיון הקטן שנמצא במתחם האימונים של המועדון, ולדבבאס. אבל אין מי שלא מפנטז על קלאסיקו מול ברצלונה או דרבי מול אתלטיקו בסנטיאגו ברנבאו. ואם הגיעו בעונה שעברה למעלה מ-60 אלף אוהדים למשחק העונה בוונדה מטרופוליטנו בין אתלטיקו לבארסה, אין שום סיבה שריאל לא תצליח למלא את הברנבאו לשני המשחקים הללו.
כאן בונים
מבין ה"גלקטיקות" האפשריות, השם החם ביותר הוא זה של מרתה, הכדורגלנית הגדולה בכל הזמנים, שזכתה לכינוי "פלה בחצאית". הכוכבת של נבחרת ברזיל בת 33, כבר מעבר לשיא – אבל השם שלה הוא ענק. היא יכולה להיות עבור כדורגל הנשים בספרד מה שהיה פלה עבור כדורגל הגברים בארה"ב, כשחתם בניו יורק קוסמוס באמצע שנות ה-70. ולא לשכוח, היא גם מרוויחה לא מעט, 350 אלף יורו לעונה.
אבל לא רק מרתה נמצאת על הכוונת. גם פרניל הארדר הדנית, סם קר כוכבת נבחרת אוסטרליה, אמנדין הנרי הצרפתיה, ואפילו אלכס מורגן, הפנים של נבחרת ארה"ב. כל אחת מהן עשוייה להסכים להיות ראש החץ של הפרוייקט השאפתני, וכמובן לשפר מאוד את מצב חשבון הבנק. אף אחד גם לא יתפלא אם ריאל תלך על השחקנית הטובה בעולם כיום, אדה הגרברג הנורבגית (שהחרימה את המונדיאל). זה יעלה לא מעט, כי היא תחת חוזה בליון ומרוויחה כ-400 אלף אירו בעונה.
ושוב קצת פרופורציות: השחקנית בעלת השכר הגבוה ביותר כיום בליגה הספרדית היא לייקה מרטנס, הכוכבת ההולנדית של ברצלונה, שמרוויחה כ-100 אלף אירו בעונה. מי שכנראה כבר נמצאת בדרך לקבוצה החדשה במדריד היא ורוניקה בוקט, כוכבת העבר של נבחרת ספרד והמבקיעה הגדולה בתולדותיה, שמשחקת כיום בארה"ב.
"אלו חדשות נהדרות", היא אמרה כששמעה על הקמת הקבוצה. "כולנו תמיד רצינו שלריאל מדריד תהיה קבוצת נשים. עזבתי את ספרד לפני 8 שנים כדי להיות מקצוענית ואם אוכל לחזור למולדתי ולשחק בה כמקצוענית, זה יהיה חלום. אשמח מאוד לשחק בריאל מדריד ורבים מחבריי יתרגשו לראות אותי בתלבושת הלבנה".
דבר אחד בטוח, כשהסנטיאגו ברנבאו יהיה מלא ב-81 אלף צופים במשחק של קבוצת הנשים של ריאל מדריד, נדע שכדורגל הנשים ניצח, ובאופן סופי. ואל תתפלאו אם זה יקרה ממש בקרוב.