התוכנית להעלאת גיל הפרישה: "לא מעט נשים עלולות להיפגע"
האם תוכנית האוצר להעלאת גיל הפרישה לנשים ל-65 הכרחית? תלוי את מי שואלים. "המהלך עשוי לסייע בצבירת חיסכון פנסיוני", אומרת הכלכלנית תמר ניסקה רמות בריאיון לאולפן ynet. אך יערה מן משדולת הנשים מתריעה כי "נשים שנפלטו מוקדם משוק העבודה מחכות לקצבת הזקנה כמו אוויר לנשימה"
הרוחות סערו השבוע סביב סוגיית העלאת גיל הפרישה לנשים, עם פרסום תוכנית חדשה של משרד האוצר, לפיה תוך 11 שנים יעלה גיל הפרישה לנשים מ-62 ל-65. הביטוח הלאומי כבר הביע הסתייגות מהמהלך, כאשר בשטח ממשיכים להתקיים ויכוחים ציבוריים בין המתנגדים לתומכים.
הביטוח הלאומי: "תוכנית העלאת גיל הפרישה לנשים קשוחה"
משרד האוצר: העלאת גיל הפרישה לנשים תתפרס על פני 11 שנה
דחיית הקיצוץ בקצבאות הפנסיה: אפילו לא פלסטר
תמר ניסקה רמות, כלכלנית בבנק ישראל, הסבירה בריאיון באולפן ynet מדוע קיימת חשיבות בהעלאת גיל הפרישה. לדבריה, "גיל הפרישה מהווה סמן לאנשים מתי לפרוש. זה הגיל שבו הם זכאים לזכויות הפנסיה הבסיסיות מהמוסד לביטוח הלאומי וזה גם גיל שבו מעסיקים מתייחסים אליו כשלב שבו מסתיימת הקריירה".
לדבריה, "אלא שבשנים האחרונות עלתה תוחלת החיים, וגם תוחלת החיים הבריאים, כלומר אנשים חיים יותר שנים בבריאות טובה. בנוסף, ברגע שמתארכת תקופת החיים מול תקופת העבודה שלא מתארכת, צריך בעצם לממן תקופת חיים ארוכה יותר - כאשר לא נצבר חיסכון למימון החיים באותה תקופה. הארכה של תקופת העבודה עשויה לסייע בצבירת חיסכון פנסיוני".
לדברי יערה מן, מנהלת תחום שוק תעסוקה בשדולת הנשים בישראל, "אנחנו בעד שימשיכו לעבוד גם אחרי הפרישה. הבעיה היא קבוצת נשים שעלולה להיפגע מהעלאת גיל הפרישה - כאלה שנפלטו מוקדם משוק העבודה והן לא עובדות, מובטלות, ומחכות לקצבת הזקנה כמו אוויר לנשימה; נשים שעובדות במקצועות שוחקים שלא יכולות להמשיך; נשים שמשתכרות שכר נמוך - וקצבת הזקנה היא עבורן השלמת הכנסה".
באירופה כשדיברו על זה נשים יצאו לרחובות, פה לא רואים את המחאה הזו.
ניסקה רמות: "רבים בציבור מבינים שבסופו של דבר העלאת גיל הפרישה פועלת לטובתם, רבים חוששים מהיום שבו הם יאלצו לעזוב את שוק העבודה ובעצם לחיות על קצבאות או חסכונות, יש רבים גם היום שאין להם חיסכון פנסיוני מספק לממן את תקופת הפרישה הארוכה. צעד כזה עשוי לעודד אנשים לעבוד יותר".
לדבריה, "בכל מדיניות יש קבוצות שמרוויחות ויש קבוצות שנפגעות, המדינה תעשה נכון אם תיצור תוכנית שתומכת בעובדים בעלי שכר נמוך, במי שנפלט משוק העבודה טרם גיל הפרישה ותאפשר לאנשים להתכונן לחיי עבודה שהם ארוכים יותר".
מן: "זה בסדר שגיל הפרישה יעלה, אבל צריך ללוות את המהלך בצעדים משלימים משמעותיים, כרגע הצעת החוק לא כוללת אף צעד כזה".