קטוסה חזר הביתה: "תתפסו את האנס לפני שיפגע בעוד ילדות"
בכפר הפלסטיני דיר קדיס חגגו בזיקוקים ובחלוקת ממתקים את שחרורו של מחמוד קטוסה, אחרי ההחלטה לגנוז את האישום נגדו בגין אונס הילדה בת השבע מבנימין. זר פרחים נשלח מהיישוב שבו מתגוררת הילדה: "מחמוד הוא איש טוב וישר". קטוסה: "לא מכיר את הילדה, כל הזמן אמרתי שאני חף מפשע"
זיקוקים, שיירת כלי רכב, קריאות שמחה וחלוקת ממתקים: מחמוד קטוסה, שהואשם באונס הילדה בת השבע מבנימין, שב בצהריים (יום ג') לביתו בכפר הפלסטיני דיר קדיס לאחר שהפרקליטות הצבאית החליטה לחזור בה מהמיוחס לו. "המשטרה משקרת, רצו לתפור לי תיק בכוח במקום שיחפשו את הפושע", אמר קטוסה בקבלת הפנים שנערכה לו בכפר.
קטוסה, שעדיין מוגדר חשוד במעשה, אמר עוד כי מה הם רוצים מאדם שלא עשה כלום? למרות הקשיים שעברתי לא הרמתי ידיים, וכל הזמן אמרתי בכלא שאני אדם חף מפשע, שלא אנסתי ילדה ושלא אחשוב על דבר כזה. אתם מסכנים את הציבור, לא הגעתם לאיש שעמד מאחורי האונס. חבל לבזבז זמן על אדם שלא מעורב".
האיש הזכיר בדבריו את העובדה שהוא נעצר רק שבועיים לאחר שמשפחת הילדה הגישה תלונה ראשונה בנוגע לאונס בתם. לדברי קטוסה, "איך אנסתי והמשכתי בעבודתי כרגיל שבועיים אחרי המקרה כמו שטוענים? אני בקשר טוב עם כולם, ערבים ויהודים, ומגנה כל פגיעה בילדות וזה לא משנה אם מדובר ביהודייה או ערבייה. תתחילו לעבוד על תפיסת הפושע לפני שיפגע בעוד ילדות".
מאות בני אדם השתתפו בקבלת הפנים לקטוסה. שיירה של כלי רכב ליוותה את כניסתו לכפר, ובמקביל נורו באזור זיקוקים. התושבים חילקו ממתקים ומתנות לילדים. קטוסה חיבק את בני משפחתו, ואז נכנס לבית שבו המתינו לו אשתו נסרין וילדיו.
"אני רוצה להודות לאנשי בית הסוהר ששמרו עליי", אמר קטוסה. "איך בן אדם נורמלי יכול לאנוס? אם הייתי רואה את הילדה נאנסת - הייתי מציל אותה. אני אומר למשטרה שאם לוקחים אדם על משהו - לבדוק כמו שצריך ולאמת את הדברים לפני כתב אישום". לבית המשפחה בכפר קדיס נשלח זר פרחים ממשפחה ביישוב שבו מתגוררת הילדה. "משפחת קטוסה היקרה!", נכתב בברכה המצורפת. "המשיכו להיות אנשים טובים כפי שאתם. אנחנו שמחים בשחרור של מחמוד. הוא איש טוב וישר".
קטוסה אמר עוד: "ייקח לי המון זמן לספר על מה שקרה לי, אף אחד לא היה במצב כזה. זה יישאר איתי בלב. הילדים שלי לא מתפקדים בלימודים בגלל המעצר והשקרים של המשטרה. אבא שלי בן 88, כל הזמן חשבתי עליו ועל כל מה שדיברו עליי. כל הזמן צעקתי אבל לא היו מוכנים להקשיב לי.
"שאלתי את השוטרים 'אתם בטוחים שאתם רוצים אותי?', אמרו לי 'תדע במשטרה'. שאלו אותי במשטרה אם אני צריך עורך דין ואמרתי להם 'לא, לא עשיתי כלום'. אני לא ראיתי את הילדה, אני לא מכיר אותה. גם את אימא שלה לא ראיתי. אני לא יודע למה הצביעו עליי. מבחינתי אין הבדל בין ערבים ליהודים, יש לי חברים מהיישוב שבו מתגוררת הילדה. עכשיו יהיה לי קשה לחזור לעבודה במקום הזה כי הרסו לי את החיים ואת המשפחה".
קטוסה, ששהה במעצר 55 ימים, שוחרר הבוקר מבית הסוהר עופר, ובהמשך הועבר למחסום ביתוניא - שם קיבלו אותו קרוביו בקריאות "אללה אכבר". עם הגעתו למחסום אמר קטוסה: "יש לי הרבה מה להסביר, אני עם דם נקי ומכיר את עצמי מיליון אחוז. אני לא הבן אדם הזה, שיעשו מה שהם צריכים. אם ימצאו מילה אחת ממשהו, אם חושדים בי, אני מוכן להכול. אני בטוח בעצמי".
הוא הוסיף כי "אני רוצה לומר שזה סיפור בדיוני שבני אדם יצרו - בני אדם ללא מצפון, דת או מוסר, בני אדם שלא חיים במציאות. אנשים מוסלמים לא יכולים לעשות דבר כזה". חלק ממקבלי פניו נשאו דגלי פלסטין.
בהחלטה הדרמטית שהתקבלה בתום ישיבה שכינס הפרקליט הצבאי הראשי אלוף שרון אפק עם נציגי הפרקליטות והמשטרה, נאמר כי אין די ראיות לביסוס כתב אישום. ממצאי פעולות החקירה המשלימות שנערכו בימים האחרונים רק חידדו את הקשיים הראייתיים בתיק.
הפרקליט הצבאי הראשי הודיע כי "לאחר בחינת חומר הראיות בתיק,השלמות החקירה שבוצעו, וניתוח פעולות החקירה שעוד נכון לבצע, סבר הפצ"ר כי לא התגבש בתיק, לעת הזו, סיכוי סביר להרשעת קטוסה. על כן, החליט הפצ"ר לחזור מכתב האישום ולאפשר למשטרת ישראל להמשיך ולהשלים את החקירה".
בעקבות כך הודיעה התביעה הצבאית לבית המשפט הצבאי על חזרה מכתב האישום וביקשה לשחרר את קטוסה ממעצר. "ברי כי חזרה מכתב אישום ושחרור נאשם ממעצר, במצב בו יש ראיות מסוימות נגדו לביצוע עבירות מין בקטינה אינם דבר של מה בכך. ועדיין, בנסיבות העניין ולאור מארג הראיות שנאספו עד כה זו ההחלטה הנדרשת מבחינה מקצועית".
"הילדה שבורת לב"
משפחת הילדה בת השבע מבנימין קיבלה בתדהמה את החלטת הפרקליטות הצבאית לגנוז את כתב האישום נגד קטוסה. "הילדה ומשפחתה בהלם טוטאלי, הילדה שבורת לב ולא מוכנה לצאת מביתה. לפי המידע שבידינו, הילדה זיהתה באופן נחרץ את הנאשם כמי שאנס אותה", אמרו פרקליטי המשפחה בתגובה להחלטה לשחרר את קטוסה אחרי 55 ימים במעצר.
עורכי הדין יהודה פריד וטל גבאי, פרקליטי המשפחה, אמרו כי "הילדה הייתה בחקירה עד 12 בלילה. תושבי מדינת ישראל צריכים להיות מאוד מודאגים בבוקר זה. ההחלטה לבטל את כתב האישום היא לא פחות מהפקרות. המדינה הסתכלה לילדה בעיניים בעודה מתארת בכאב עצום את שחוותה, ומסבה לה את גבה".
הפרקליטים התייחסו למידע שלפיו משפחת הילדה היא זאת שעדכנה אתמול את המשטרה בראיות נוספות, ובכללן בגדיה. לדבריהם, "אתמול התקבלו ראיות חדשות, מזעזעות ומדאיגות ולא ברור לנו איך ייתכן שלמרות ראיות אלו ונחרצות הילדה המדינה מתעוררת הבוקר לסיטואציה שבה משחררים הביתה אדם שילדה בת שבע טוענת בנחרצות שהוא האיש שאנס אותה".
בהודעה על החלטת הפרקליט הצבאי הראשי צוין כי "בהתאם לעמדת כלל גורמי המקצוע המעורבים בטיפול בתיק, התשתית הראייתית הניצבת בבסיס כתב האישום אינה עולה בעת הזו כדי 'סיכוי סביר להרשעה'. על כן, לפי הוראות הדין, לא ניתן להמשיך את ההליך הפלילי, ויש לחזור מכתב האישום ולשחרר את קטוסה ממעצר.
"חקירת המשטרה תימשך ביתר שאת, הן ביחס לקטוסה והן בכיוונים נוספים, מתוך מטרה למצות את החקירה ולהגיע לחקר האמת. ככל שיעלו בחקירה ראיות המבססות הגשת כתב אישום חדש, נגד קטוסה או נגד אחרים, כך ייעשה. ב-15 באפריל הגישו הורי הילדה תלונה שבה תיארו כי בתם הותקפה מינית במועד מוקדם יותר. במסגרת החקירה בוצעו פעולות חקירה רבות, ובראשן גביית עדויות מהילדה בפני חוקרת ילדים מיומנת. ב-1 במאי הצביעה הילדה על קטוסה כמי שפגע בה מינית".
עוד נאמר בהודעת דובר צה"ל בנוגע להחלטת הפצ"ר כי "בעקבות עדות הילדה והצבעתה על קטוסה, הוחלט לחקור אותו כחשוד. נוכח ממצאי החקירה באותה עת, הוחלט לבקש מבית המשפט הצבאי את מעצרו של קטוסה לצורכי חקירה. בית המשפט בחן את בקשת המשטרה ואת חומר הראיות בתיק והחליט להורות על מעצרו. מאז הוארך מעצרו על ידי בית המשפט מעת לעת, בשמונה הזדמנויות נוספות, וזאת על פי ההתקדמות בחקירה.
"במסגרת החקירה נאספו ראיות שחיזקו את החשדות נגד קטוסה מעבר לעדותה של הילדה, לרבות הליכי זיהוי מסוימים והתאמה בין פרטים שמסרה הילדה לבין ממצאים בשטח. התביעה הצבאית בחנה את חומר הראיות שנאסף במסגרת החקירה. בתום הבחינה הוחלט כי על אף מורכבות המצב הראייתי, חומר הראיות בתיק מגבש תשתית ראייתית מספקת להעמדתו של קטוסה לדין פלילי, ועל כן יש להגיש נגדו כתב אישום".
במסגרת הנסיבות שהובילו את הפרקליט הצבאי הראשי להחלטתו צוין כי "על כל תובע מוטלת חובה מקצועית לוודא כי חומר הראיות שמונח בפניו מבסס את התשתית הראייתית המספקת לאישום. חובה זו אינה מסתיימת עם הגשת כתב האישום, אלא היא נמשכת כל העת, לעיתים גם לאחר שמסתיים שלב שמיעת הראיות בפני בית המשפט. חובתו המקצועית של התובע היא לוודא כל העת כי למיטב הבנתו המקצועית התיק נשען על ראיות מספיקות להרשעה, ועליו לעשות כל שלאל ידו להוציא אמת לאור.
"לאחר הגשת כתב האישום, התקבל במשטרה מידע חדש משמעותי. אשר על כן, ונוכח טענות שונות שעלו ושהצדיקו עריכת בחינה מחודשת של תצרף הראיות הניצב בבסיס כתב האישום, ערך הפצ"ר דיון עם ראש אגף חקירות ומודיעין במשטרה והגורמים הרלוונטים בתביעה הצבאית ובמשטרה. הפצ"ר נועץ בנושא גם עם פרקליט המדינה וגורמים בכירים מטעמו. בסיום הדיון הוחלט על דעת כל משתתפיו כי יש מקום לביצוע השלמות חקירה, ולאחריהן נכון לבצע הערכה מחודשת של התשתית הראייתית הניצבת בבסיס כתב האישום".
המשפחה עדכנה את החוקרים על ראיות חדשות
בפרקליטות הצבאית ציינו כי "בימים האחרונים ביצעה המשטרה מגוון פעולות חקירה משלימות מהותיות. חלק מממצאי פעולות החקירה חידד את הקשיים הראייתיים שהיו קיימים בתיק. אתמול עדכנה משפחת הילדה כי ברשותה ראיות נוספות, והללו נמסרו לרשות המשטרה. הראיות נשלחו לבדיקת מעבדה וכן נערכו בעקבותיהן פעולות חקירה, לרבות גביית עדויות. בשלב זה תוצאות הפעולות אינן מחזקות את התשתית הראייתית נגד קטוסה.
"במסגרת הערכה מחודשת הייתה תמימות דעים שחרף המסד הראייתי הקיים בתיק החקירה, אין מקום להמשיך בהליך הפלילי נגד קטוסה, ועל כן נכון לחזור מכתב אישום ולהחזיר את התיק להמשך חקירת המשטרה. כלל המשתתפים סברו כי קיימות ראיות לכך שהקטינה נפגעה מינית, וכן שקיימת תשתית ראיות מסוימת המצביעה על מעורבות של קטוסה בפגיעה בה. עם זאת, כולם סברו שאין בתיק החקירה כיום די ראיות לביסוס כתב אישום נגד קטוסה".