רגע לפני ביטול אישום האונס: הילדה הובאה לזירה
למרות שהיה ברור שהתיק נגד מחמוד קטוסה בדרך להיסגר, המשיכו שלשום חוקרי מחוז ש"י בביצוע פעולות משמעותיות - אך באיחור ניכר. בין היתר התקבלו ממצאים חדשים, כולל יומן ובובה של הילדה שייתכן שהיו קשורים לאירוע. בנוסף, מסרו הילדה והוריה עדות נוספת
למרות שמסמך סגירת תיק אונס הילדה בת השבע על ידי הפרקליט הצבאי שרון אפק כבר הוכן, המשיכו ביחידה המרכזית של משטרת מחוז ש"י בביצוע פעולות משמעותיות - אם כי באיחור משמעותי. כך קרה שבחצות הלילה אתמול (בין שני לשלישי) הגיעו חוקרי המשטרה עם הילדה לזירת הפשע, וזאת בשעה שהוריה מסרו עדות חדשה בתחנה. אם לא די בכך, במשטרה קיבלו לידיהם רק שלשום את היומן שבו תיעדה הילדה את מה שעברה בחודשיים האחרונים.
לא ברור מה ביקשו להשיג חוקרי ימ"ר ש"י בביצוע הפעולות האינטינסיביות שלשום בלילה. אתמול כאמור כל זה לא הספיק, והנאשם בתיק מחמוד קטוסה שוחרר.
שרשרת הפעולות המהירות התחילה שלשום בצהריים, כאשר חוקרי הימ"ר הגיעו לבית המשפט על פי בקשת הפרקליטות הצבאית לאסוף מוצגים משמעותיים. היה זה לאחר שפרקליטי המשפחה, יהודה פריד וטל גבאי, גילו כי קפוצ'ון, יומן ובובה של הילדה שייתכן וקשורים לאירוע לא נלקחו. ביומן עצמו תיארה הילדה את מה שעברה, כולל ציור של ארבע דמויות שעל פי החשד עומדים סביב וצוחקים ממנה.
בימ"ר התרשמו מהממצאים, והחליטו לזמן שוב את הילדה לחוקרי ילדים. הם שכנעו את המשפחה כי מדובר בפעולות חקירה משמעותיות, שאמורות לקדם את החקירה. אם לא די בכך, אתמול בסביבות חצות, בשעה שהוריה מוסרים עדות, נלקחה הילדה יחד עם קרובת משפחה לאזור בו על פי חשד המשטרה התרחש האירוע והילדה זיהתה את המקום.
"מדובר בפעולות חקירה אלמנטריות שבוצעו בצורה מהירה מדי ומאוחר מאוד", אמרו בסביבת המשפחה. "זה נראה כמו ביצוע פעולות שנועד לסגור הרמטית את התיק, למרות שחוקרי המשטרה אמרו שהם באמת מאמינים לילדה ולטענות שלה".
מחמוד קטוסה אמר אתמול ל-ynet אחרי שחרורו כי מעולם לא הייתה לו היכרות עם הקורבן. "לא ראיתי את הילדה. לא מכיר אותה ולא את אמא שלה. אנשים נכנסים ויוצאים מבית הספר ואני לא מכיר אף אחד. כל הזמן הייתי אומר לשוטרים תלכו ותשאלו עליי ואני בטוח בעצמי". קטוסה ציין עם זאת כי "אם הייתי רואה את האונס, הייתי מציל אותה".
הוא טען כי "יש מישהו מאחורי מעצרי. אני אחראי על 80 עובדים. כל הזמן הזהרתי אותם מכל טעות קטנה". הוא שחזר את יום המעצר שלו: "שאלתי את השוטר 'אתה בטוח שאתה צריך אותי?'. הוא אמר לי 'כן, אתה במעצר'. שאלתי אותו על הנסיבות, והוא אמר לי: 'אתה תדע בתחנת המשטרה'. שם אמר לי שאני צריך עורך דין. אמרתי לו שאני לא צריך עורך דין - כי לא עשיתי כלום".
מוקדם יותר אתמול התייחס גורם המעורה בפרטי חקירת אונס בת ה-7 להחלטה על ביטול האישום נגד קטוסה: "המסמך של הפרקליט הצבאי מפורט, אבל הוא בעיקר נועד לטייח את הכישלון של המשטרה והפרקליטות הצבאית. למרות שבמשטרה ניסו להסתיר זאת והכחישו, הרי שהטעות הקריטית הראשונה הייתה שלא התייחסו ברצינות לתלונה של האם כבר ב-15 באפריל כשהתייצבה בתחנה המשטרה והתלוננה על "הפועל בבית הספר".
המחדל המרכזי מתמקד בעובדה שמאז המעצר ועד להתפוצצות הפרשה בתקשורת בשבוע שעבר הסיפור נוהל במחוז ש"י (יהודה ושומרון) בצורה מוזרה, שלא לומר שערורייתית.
ידוע כי בחלק מהתקופה מפקד המחוז, ניצב משה ברקת, שהה בחו"ל, אך זה אינו תירוץ לכך שהקצין לא הבחין או לא ידע על כדור האש שמתפתח אצלו במחוז. "אם לא התקיימה ישיבת סטטוס בתיק כזה רגיש – זו שערורייה", אמר קצין משטרה שנחשף לפרטים. "ואם התקיים דיון, וברקת לא העביר לימ"ר ולא יידע את סגל הפיקוד הבכיר – זה כבר מחדל".
55 ימים הוחזק קטוסה בידי המשטרה, שגורמים בקרבה ניסו לזרוק את האחריות למחדלים על משפחת הילדה, בין היתר על כך שלא העבירו את כל הממצאים לחוקריה.