שתף קטע נבחר

 

הבחירות יבוטלו? "פיזור הכנסת - מעשה שאין ממנו דרך חזרה"

במהלך הדיונים טרם פיזור הכנסת לפני כחודש, הודיע היועץ המשפטי לכנסת עו"ד איל ינון לח"כים כי אם יצביעו בעד הפיזור בקריאה שלישית - יהיה זה מהלך בלתי-הפיך. לפיד: "אין בעיה ללכת לממשלת אחדות. רק אדם אחד צריך לזוז הצידה". בליכוד מכחישים הדיווחים על הצעת הרוטציה לגנץ: "נתניהו לא יצר עמו קשר"

 

בני גנץ בנימין נתניהו (צילום: אלכס קולומויסקי, AP)
בני גנץ ובנימין נתניהו(צילום: אלכס קולומויסקי, AP)

הניסיון להחזיר את הגלגל לאחור ולמנוע את הבחירות - חודש לאחר ש-74 חברי כנסת תמכו במהלך - מעורר על-פי גורמים משפטיים קשיים של ממש. היועצים המשפטיים בכנסת שעמם התייעצו חלק מחברי הכנסת בימים האחרונים סיפקו תשובה ברורה ואמרו כי מדובר במהלך שלא ניתן לבטלו.

 

עמדה דומה השמיע גם היועץ המשפטי של הכנסת עו"ד איל ינון: באחד מדיוני הוועדה, זמן קצר לפני ההצבעה, הוא פנה אל חברי הכנסת ואמר כי עליהם לקחת בחשבון שאישור חוק ההתפזרות בקריאה שלישית הוא "מעשה שאין ממנו חזרה". בימים הקרובים צפוי ינון לפרסם חוות דעת בנושא.

 

יו״ר הכנסת, אדלשטיין, שהודיע כי הוא בוחן את המהלך לאחר שבעצמו הצביע בעד פיזור הכנסת וספג ביקורת קשה, אמר כי יאפשר את הביטול רק בהסכמה רחבה ולא יסתפק ברוב של 61.

 

לנוכח העובדה הזו, חידדו בכחול לבן כי אין היתכנות למהלך. בינתיים, הבוקר דווח ברשת ב' כי בליכוד הציעו ליו"ר המפלגה בני גנץ רוטציה בתמורה לתמיכה במהלך של ביטול הבחירות. זמן קצר לאחר מכן הגיב גנץ וטען כי מדובר ב"שקר מוחלט". בליכוד פרסמו הודעת הכחשה וטענו כי כלל לא הציעו לגנץ רוטציה: "ראש הממשלה לא יצר עמו קשר".

 

יאיר לפיד, מספר 2 בכחול לבן, אמר: "אין בעיה ללכת לממשלת אחדות. בן אדם אחד, רק אחד, צריך לזוז הצידה. ללכת לטפל בכתבי האישום שלו. הליכוד ימנה במקומו את מי שבא לו. יולי, גדעון, ישראל. תהיה לנו ממשלת אחדות של 75 ח"כים לפחות. יציבה. הגונה. עובדת".

 

 

 

איל ינון (צילום: יואב דודקביץ)
עו"ד איל ינון(צילום: יואב דודקביץ)

הודעתו של ראש הממשלה בנימין נתניהו על כך שהוא שוקל את ביטול הבחירות הולידה אמש (ג') סערה במערכת הפוליטית, לאחר שבמפלגות האופוזיציה תקפו בחריפות את התנהלותו ובכחול לבן אף טענו כי הוא משקר. הודעתו של יו"ר הכנסת יולי אדלשטיין שלפיה הוא בוחן כיצד ניתן לבטל את החוק לפיזור הכנסת העלתה שורה של שאלות משפטיות ופוליטיות.

 

 

ההצבעה על פיזור הכנסת בקריאות שנייה ושלישית    (צילום: ערוץ הכנסת )

ההצבעה על פיזור הכנסת בקריאות שנייה ושלישית    (צילום: ערוץ הכנסת )

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

גורמים בכירים בליכוד העריכו שנתניהו מְשַחֵק מִשְחָק שתכליתו פגיעה ציבורית בכחול לבן על ידי קיבוע המסר שהם אלו שהובילו לבחירות והתנגדו לאחדות. הגורמים טענו כי נתניהו, כמו ראשי המפלגות האחרות, מודע לעובדה שרוב הציבור רוצה בממשלת אחדות ובשל כך מגלגל את האחריות לכחול לבן, שם מכחישים בתוקף כי התקיימו שיחות בנושא או שקיימת היתכנות למהלך.

 

יום הכשרה לח
יולי אדלשטיין(צילום: אלכס קולומויסקי)

במערכת הפוליטית העריכו שנתניהו רואה בימים האחרונים סקרים שבהם מצבו אינו טוב ובשל כך הוא מנסה למנוע את הבחירות אך מבין שהסיכויים לכך קלושים. יריביו הפוליטיים טוענים כי ההתנהלות שלו בימים האחרונים מעידה בעיקר על לחץ גדול וניסיון אחרון וחסר סיכוי לבטל את מערכת הבחירות שנכפתה עליו.

 

בשיחות שערך עם שותפיו הבכירים העלה את האפשרות ושמע מהם כי כולם תומכים אך יחד עם זאת, הבהירו לו כי הסיכויים להוציא את המהלך לפועל קטנים.

 

יו"ר הכנסת, יולי אדלשטיין, מיוזמי המהלך, אמר כי "המשך תהליך הבחירות הוא הפרת אמונים כלפי אזרחי ישראל שמפסידים מליארדים רק בגלל פסילות אישיות של ראשי מפלגות שונים. עשרות ח"כים מכל הסיעות פנו אליי למציאת פתרון לביטול פיזור הכנסת. מצאתי מתווה פרלמנטרי ויש אפשרות לבטל את הבחירות המיותרות בתולדות ישראל.חובתנו לאפשר לכנסת ה-21 להמשיך לתפקד".

 

לפי התכנון, בשלב הראשון אמור אדלשטיין לכנס את נשיאות הכנסת כדי לבטל את פגרת הבחירות, שאליה יצאה הכנסת מאז פיזורה. ברגע שהכנסת תחזור, יחוקקו הח"כים חוק חדש שמאפשר לבטל בחירות אחרי שכבר הוכרזו. כ-80 חברי כנסת יצטרכו לתמוך בחוק, ואדלשטיין יידרש לגבש תמיכה רחבה באופוזיציה ובקואליציה כדי לקדם את המהלך.

 

גנץ: "נתניהו הקריב את טובת המדינה כדי לעצור ההליך המשפטי"

ב"כחול לבן" טענו אמש כי אין סיכוי שיצטרפו ליוזמה - ומסרו כי "מדובר בעוד ספין שנועד להשכיח מהציבור שנתניהו נכשל בהקמת ממשלה, העדיף את טובתו האישית וגרר במו ידיו מדינה שלמה לבחירות מיותרות. נתניהו מבין שהוא עומד להפסיד את הבחירות ומחפש עכשיו פתרונות קסם. אנחנו הולכים לבחירות ובני גנץ יהיה ראש הממשלה הבא של ישראל". יו"ר כחול לבן בני גנץ אמר: "הפרסומים מבהירים שנתניהו מפחד מגזר הדין הציבורי, ונתניהו משקר - אין שום משא ומתן עם כחול לבן".

 

גנץ הוסיף כי "כל ההודעות בדבר משא ומתן פוליטי בין הליכוד וכחול לבן שקריות, וכל מטרתן היא לגלגל אלינו, בצורה צינית, את אשמת הקדמת הבחירות". לדבריו, "נתניהו יכול היה להחזיר את המנדט לנשיא, אבל הוא המשיך והקריב את טובת המדינה כדי לעצור את ההליך המשפטי שלו. הוא פיזר את הכנסת ונבהל מהמעשה שלו - ובצדק". 

 

אביגדור ליברמן ישיבת סיעה ישראל ביתנו (צילום: אלכס קולומויסקי)
אביגדור ליברמן (צילום: אלכס קולומויסקי)

ממפלגת ישראל ביתנו נמסר כי "מה שמנחה את נתניהו הוא לא טובתה של מדינת ישראל, אלא הפחד לאבד את השלטון. דווקא נתניהו, שפעמיים בתוך חצי שנה פיזר את הכנסת, התחיל להפנים שאזרחי ישראל לא מקבלים את הגישה 'שאלוהים לשלטון בחרתנו'. 'ישראל ביתנו' תתמוך אך ורק בממשלה רחבה, שתורכב מהליכוד, כחול לבן וישראל ביתנו".

 

שר האוצר משה כחלון התייחס גם הוא להצעה: "הבחירות הקרובות מיותרות, יקרות ומזיקות למשק. כל יוזמה שתביא לביטולן מבורכת".

 

 

 

 

יובל קרני השתתף בהכנת הידיעה
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: מוטי קמחי, EPA
גנץ ונתניהו
צילום: מוטי קמחי, EPA
מומלצים