שתף קטע נבחר
 

מפעלי האנרגיה: "לממשלה אין די מידע להחליט לגבי מפרץ חיפה"

שבוע אחרי דו"ח המבקר החמור על הזיהום באזור, יפרסם המשרד להגנת הסביבה סקר סיכונים לגביו. במכון האנרגיה, המייצג את המפעלים, מתלוננים על שיטת איסוף הנתונים. המשרד: "הערותיהם נשקלו"

עוד לא שקע האבק על דו"ח מבקר המדינה על מפרץ חיפה וזיהומיו , וכל המעורבים בגורל המפעלים באזור מתכוננים למאבק הבא - פרסום "סקר הסיכונים" ביום ראשון. מדובר בניתוח של כלל הזיהומים שנפלטים משורת מפעלים מאזור חיפה, שגובש בחודשים האחרונים במשרד להגנת הסביבה, ושתוצריו עלולים לקבוע איזה מפעל יישאר שם, ואיזה גוף יקבל המלצה לצמצם פעילות ואף להשביתה.

 

>> לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים בכלכלה - הצטרפו לערוץ הטלגרם שלנו

 

בלי מדיניות, בלי אכיפה: הזיהום והסרטן במפרץ חיפה

הפגינו עם ארונות מתים: "לסגור את בז"ן"

מנכ"ל המשרד להגנת הסביבה: "הזיהום בחיפה דומה לזה שבתל-אביב"

 

ואולם, לקראת הפרסום פנה מכון האנרגיה למשרד עם שורת טענות, ולפיהן הדרך שבה דגם המשרד את המפעלים ואת הזיהום המיוחס להם לא עומדת בקנה אחד עם המתודולוגיה המקובלת בעולם. יצוין כי המכון הוא ארגון הגג שמייצג מול הממשלה את כלל מפעלי התעשייה והאנרגיה בישראל.

 (צילום: עידו ארז) (צילום: עידו ארז)
(צילום: עידו ארז)

מכון האנרגיה אולי מדבר מפוזיציה, אבל בכיריו חוששים שדו"ח המבקר ינוצל לקביעת עובדות בשטח ללא דיון ציבורי ושמיעת כל הצדדים

 

בפנייה, שהגיעה לידי "ידיעות אחרונות", כתב מנכ"ל המכון, יוסי אריה, לממלא מקום מנכ"ל המשרד, גיא סמט, כי הוא זומן להצגת הנתונים ביום ראשון – "אז יוצג הסקר שהכין המשרד, על כל השלכותיו" – אך "החומר בנושא לא הועבר אלינו למרות בקשותינו", ו"לפי חוות דעת של חברות מובילות לסקרי סיכונים – TNO ההולנדית ו־QUEST מארה"ב – המתודולוגיה של המשרד אינה עומדת בעקרונות המקובלים בעולם, והתרחישים המוצגים על ידיכם אינם מבוססים על ספרות מדעית מוכרת".

 זאב אלקין בלאומיאדה של הליכוד (צילום: מאיר אוחיון)
זאב אלקין(צילום: מאיר אוחיון)
  

האמירה של אריה מגיעה תחת חשש שבממשלה יקדמו החלטה היסטורית בנושא המפרץ. המבקר יוסף שפירא קרא "לקיים עבודת מטה יסודית בדבר עתידו, על ידי ועדה ציבורית שתובל בידי גורם בלתי תלוי, שאותו ימנה ראש הממשלה, וחבריה יהיו מומחים וכן הבכירים ביותר במערכת הממשלתית". לתפיסתו, זו תכריע "אם יש להעתיק את מפעלי התעשייה ממפרץ חיפה או להשאירם באזור, במלואם או בחלקם, תוך בחינה מדוקדקת של הנחות יסוד שלפיהן פעלה הממשלה", לרבות צורכי המשק והאנרגיה.

 

שפירא סיכם באמירה המהדהדת כי "דו"ח זה נוגע בעתיד חיינו באזורי מוקדי זיהום סביבתי ובסיכונים הנובעים מהם", וסקר הסיכונים עשוי להיות הצעד הראשון בדרך לשינוי. משכך, מכון האנרגיה אולי "מדבר מפוזיציה", אבל בכיריו חוששים שמישהו ינצל את דו"ח המבקר החמור כדי לקבוע עובדות בשטח מבלי שנעשה דיון ציבורי מתאים, תוך שמיעת הערות כלל הצדדים.

 

המשרד להגנת הסביבה מסר בתגובה כי הוא "דוחה את הטענות של חברות הדלק ורואה בהן ניסיון לעכב את פרסום הסקר. הסקר בוצע לפי מתודולוגיה בינל', תוך לקיחת ערכים מחמירים יותר עבור המפרץ. המשרד נפגש עם חברות הייעוץ ששכרו חברות הדלק ושמע את הערותיהן – לעניין המתודולוגיה והטענה בדבר ערכי סף מחמירים מדי – ושקל אותן. כולן נענו, אם בעל פה או בכתב, גם אם החברות אינן מסכימות עם עמדת המשרד. אנו קוראים לנציגי התעשייה לקיים דיון לאחר שילמדו את תוצאות הסקר ולהעביר את התייחסותם העניינית".

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: מיכל כרמון
מפרץ חיפה
צילום: מיכל כרמון
מומלצים