מלחמת ארה"ב-איראן בעיצומה - בעולם הסייבר
האמריקאים ביצעו לאחרונה מתקפת סייבר נגד מערך המודיעין והטילים של האיראנים והם מזהים עלייה בפעילות הסייבר של הרפובליקה האיסלאמית: "הם לא מעוניינים רק במידע, הם מעוניינים לגרום נזק". במקביל, גם נגד רוסיה מתנהלת מערכה בעולם הקיברנטי. האם לישראל יש סיבה לדאוג? פרופ' יצחק בן-ישראל מרגיע: "איראן לא המדינה הכי מתקדמת בעולם מבחינה טכנולוגית"
הגיע הזמן להכיר בעובדה: מלחמה של ממש מתנהלת בימים אלה בין ארה"ב לבין איראן ובין ארה"ב לבין רוסיה. הסיבה היחידה שהמלחמה אינה בכותרות הראשיות היא שמדובר במלחמה שמתנהלת במרחב הסייבר, והנזק הממשי שלה מוגבל, בינתיים. עם זה גורמים רבים מעידים על הסלמה בפעילות הסייבר, שעלולה לדרדר את המצב גם אל מחוץ לעולמות הסייבר.
ההחרפה במלחמת הסייבר, שנחשפה בימים האחרונים בתקשורת האמריקאית, עומדת במרכז הדיונים בכנס שבוע הסייבר המתקיים באוניברסיטת תל-אביב. ראש ה-NSA היוצא מייק רוג'רס אמר בעקבות הדיווחים על המתקפה האמריקאית על איראן: "הסייבר היה חלק מהתחרות בין מדינות, אבל עכשיו הוא הופך לחלק מהסכסוך בין מדינות". לדבריו, איום הסייבר עומד להיות "הרבה יותר מורכב ממה שהכרנו".
כריסטופר קרבס, תת-שר במשרד הגנת המולדת של ארצות הברית והממונה על תשתיות סייבר ואבטחת הרשת, אמר בכנס: "אנחנו מודאגים בנושא הסייבר יותר ויותר. חלה עלייה בפעילות ההתקפית של איראן בתחום. ראיתי את זה בחודשים האחרונים ובמיוחד בשבועות האחרונים, אבל בשבוע האחרון הייתה עלייה בפעילות הסייבר בה מעורבת איראן. משהו קרה. השחקנים האיראנים לא מעוניינים רק במידע, הם מעוניינים לגרום נזק".
ראש מערך הסייבר הלאומי יגאל אונא אמר בכנס: "איראן ושלוחותיה ממשיכות להיות איום סייבר מרכזי על המזרח התיכון. ישראל ערוכה מול איומי סייבר, יש לנו את היכולת להגיב בעוצמה מול תוקפי סייבר, לא בהכרח באותו התווך בו תקפו". לפי נתונים שהציג, האיראנים פועלים באופן שוטף ולאורך זמן במתווה תקיפה רחב הכולל תקיפות למטרת איסוף מודיעין, תקיפות לשינוי תודעה, וכן תקיפות שמטרתן פגיעה והרס מערכות.
אירוע שבוע הסייבר הישראלי לא היה יכול לבוא בעיתוי מתאים יותר, אחרי שמלחמת הסייבר שמתנהלת בין ארה"ב לבין איראן נחשפה בתחילת השבוע. בעקבות הפלת המל"ט האמריקאי על ידי האיראנים אישר הנשיא טראמפ יציאה למתקפת סייבר על מערך הטילים והמודיעין של איראן. לפי פרשנים אמריקאים, התקפת הסייבר באה כחלופה לתקיפת הטילים שתוכננה, שלפי טראמפ היתה עלולה להביא למותם של 150 בני אדם.
מנגד שר התקשורת האיראני, מוחמד ג'אווד אזארי ג'אהרומי, צייץ בטוויטר: "הם התאמצו מאוד אבל לא הצליחו לבצע התקפה מוצלחת. בשנה האחרונה סיכלנו 33 מיליון מתקפות סייבר באמצעות חומת האש הלאומית". ואילו ה-NSA פרסם אזהרה לארגונים בתחום האנרגיה בארה"ב כי נשקפת תקיפת סייבר איראנית, כנגד גופים בתחומי הנפט, הגז וכלל תעשיית האנרגיה האמריקאית.
מלחמת הסייבר בזירה הרוסית נחשפה לפני כשבועיים כשסוכנויות ידיעות רוסיות חשפו כי ארה"ב ביצעה מתקפות סייבר כנגד תשתיות חשמל, תחבורה ובנקאות ברוסיה. לפי מקורות ביטחוניים רוסיים התקיפה סוכלה. לפי ה"ניו יורק טיימס" שדיווח על האירוע, מדובר בפעילות הרתעה, וארה"ב אותתה כי היא עלולה לגרום נזק משמעותי אם תיאלץ לעשות זאת. זאת בעקבות פעולות של רוסיה לפני כן, שניסתה להחדיר קוד זדוני שנועד לפגוע בתשתיות אנרגיה, גז ומים בארה"ב. כמו כן נטען שהנשיא טראמפ לא עודכן על המתקפה המתוכננת כדי שלא יעצור אותה.
דובר הקרמלין הגיב על פרסום הדברים בתקשורת האמריקאית ואמר כי הדברים מדאיגים ועלולים להביא למלחמת סייבר בין שתי המדינות. הנשיא טראמפ תקף את ה"ניו יורק טיימס" על פרסום הדברים וטען הוא הוא בוגדני.
אלוף במילואים פרופ' יצחק בן ישראל, ראש מרכז הסייבר באוניברסיטת תל אביב, אומר בשיחה עם ynet: "יש מלחמת סייבר והיא מתנהלת כבר הרבה שנים. על ההתקפה בעקבות הפלת המל"ט האמריקאי אין לנו הרבה מידע והשאלה היא מה יוצא לאמריקאים מתקיפה מוגבלת כזו. טראמפ אמר שגרימת מותם של 150 בני אדם היא לא פרופורציונלית אבל הבעייה היא שאם אתה בוחר בשיטה פרופורציונלית הרבה פעמים היא לא מביאה להרתעה. הרתעה מבוססת על זה שאתה מכה יותר חזק ממה שהאויב ציפה לקבל".
לדברי בן ישראל, ארה"ב ורוסיה הן שתי המדינות החזקות ביותר בתחום הסייבר ולאחריהן ישראל ובריטניה. "איראן היא ליגה מתחת. היא עושה מה שהיא יכולה לעשות, היא לא המדינה הכי מתקדמת בעולם מבחינה טכנולוגית".
האם בישראל צריכים להיות מודאגים מהתחממות זירת הסייבר?
"במזרח התיכון אתה צריך להיות מודאג תמיד. כל פעם שאנחנו חושבים שאנחנו יודעים מה הולך לקרות אנחנו מוצאים את עצמנו נגררים למשהו שלא כל כך רצינו. אבל אני הייתי מודאג הרבה יותר ממה שקורה במישור הסכם הגרעין מאשר תקיפת הסייבר".
אל"מ במילואים יובל שרשבסקי, יועץ בתחום המודיעין והסייבר ומי ששימש עד לאחרונה כראש חטיבת המחקר במשרד ראש הממשלה, אומר: "יש פה מלחמת סייבר פעילה והשאלה היא מה העוצמה שלה. אני חושב שיש פה עוצמה מוגבלת כי אם היתה בעוצמה גבוהה היינו רואים ביטויים נוספים של פגיעה בתשתיות. זה מאוד הגיוני שהאמריקאיים ניסו לתקוף תשתיות טילים והגנה אווירית ומהיכרותנו את האיראנים, אני חושב שהפגיעה יותר משמעותית ממה שהם מתארים. עם זה צריך להגיד שיש לזה תוחלת מוגבלת".
האם ארה"ב הפכה את כלי הסייבר לאסטרטגיה חדשה?
"חל שינוי באסטרטגיה האמריקאית, מרגע שהם הבינו את גודל החדירה הרוסית למערכות הסייבר האמריקאיות בזמן הבחירות. זה יצר שינוי בגישה האמריקאית והם הפכו את הסייבר לחלק מההתמודדות שלהם מול הרוסים. מצד שני, יש בשימוש בסייבר סוג של איתות מצוקה, סוג של חולשה שמעיד על האילוצים שהאמריקאים שמים לעצמם. לנשיא קשה לשלוח מטוסי קרב או טילים אז הוא נותן שסתום לשחרור לחצים".
האמריקאים הם הגורם הכי חזק בזירת הסייבר?
"אין ספק שמבחינת יכולות סייבר הם מאוד חזקים, הם המובילים את התחום. אין ספק שאם היו רוצים, הם היו יכולים להפוך את הסייבר לכלי לפגיעה בתשתיות לאומיות, אבל אני חושב שהם מבינים שזה לא מביא תועלת בנקודה שבה אנחנו נמצאים".
האם ישראל מהווה שחקן בזירת הסייבר העולמית?
"אנחנו גם שחקן פעיל. אני חושב שלמרות שיש לנו יכולות מאוד מפותחות הן עדיין לא כמו העוצמה האמריקאית. אני חושב שמה שישראל עושה כרגע זה בעיקר משקיעה את יכולות הסייבר שלה בתחום האיסוף ואני מרשה לעצמי להעריך שיש חילופי מידע עם האמריקאים בתחום הזה, אבל לא באופן פעיל. לישראל יש יכולות שאם היא תחליט שהיא ממקדת אותן בסוג כזה של עימות, אז היא בהחלט יכולות להסב נזקים אבל אני חושב שמוגזם לתאר את זה כרגע כיכולת, בטח לא במימדים האמריקאיים".
שבוע הסייבר הלאומי בהובלת מרכז הסייבר ע"ש בלווטניק באוניברסיטת תל אביב ומערך הסייבר הלאומי יצא לדרך היום ונערך זו השנה התשיעית. הכנס מפגיש מומחי סייבר וחוקרים מובילים מהארץ ומהעולם, לצד קובעי מדיניות, אנשי ביטחון מהארץ ומהעולם, דיפלומטים וראשי תאגידים בינלאומיים בתחום לסבב שולחנות עגולים, הרצאות, דיונים וסדנאות.