ועידת בחריין ננעלה, קושנר אופטימי: "התוכנית ישימה, אנחנו נלהבים"
בתום "הסדנה הכלכלית" שיזם הבית הלבן הגיב יועצו הבכיר של טראמפ לביקורות, ואמר שהתרשם מהישגי הוועידה. "אנשים לא ידעו למה לצפות. הם עוזבים חדורי אנרגיה והתלהבות". קושנר הודה שלהיבטים הפוליטיים יהיה קשה יותר למצוא פתרון. "השארנו את הדלת פתוחה לפלסטינים"
"הסדנה הכלכלית" שיזם הבית הלבן ננעלה הערב (יום ד') במנאמה, בירת בחריין, וג'ארד קושנר, יועצו הבכיר וחתנו של נשיא ארצות הברית דונלד טראמפ, יצא ממנה אופטימי. "אנחנו עוזבים את הסדנה הרבה יותר נלהבים מאיך שנכנסנו אליה. עבדנו על זה בשקט במשך הרבה זמן ושמרנו על הקלפים קרוב מאוד לחזה. לא ראיתי ביקורת מהותית על התוכנית שלנו", אמר קושנר.
בתדרוך לכתבים התייחס קושנר לביקורות על התוכנית הכלכלית, חלק מ"עסקת המאה" של הנשיא טראמפ. "קל להיות נגד דברים אבל זה לא יעזור לעם הפלסטיני ולאזור. ניסינו לקחת את המשימה הקשה של להציע תוכנית מפורטת ותמיד כשיש פרטים זה מזמין ביקורת", הוא אמר. "אנשים אומרים בצורה אוטומטית שאי אפשר לעשות את זה כי אין תוכנית פוליטית. הם פשוט לא שמו לב שאמרנו במפורש שזה יעבור רק אם יהיה פתרון פוליטי, ולכן הביקורת שהם משמיעים היא לא ביקורת אמינה".
קושנר סיכם את הוועידה ואמר כי "אלה היו יומיים מרשימים מאוד. הגיעו לכאן אנשים מכל העולם והם לא ידעו למה לצפות. אבל הם עוזבים חדורי אנרגיה והתלהבות מכך שיש הרבה אנשים שחושבים כמוהם. עיצבנו את הוועידה כך שלא יגיעו שרי חוץ. אנשים תקועים בפרדיגמה שלא מתקדמת לשום מקום. בכך שהבאנו שרי אוצר ואנשי עסקים הבאנו אנשים שרואים את הבעיה כמונו - שזו בעיה פתירה מבחינה כלכלית".
הוא הסביר כי "החלטנו שחשוב להציג את החזון הכלכלי לפני הפוליטי כי אנחנו רוצים שאנשים יחושו כיצד העתיד יכול להיראות. הבטיחו דברים רבים לעם הפלסטיני שלא התממשו. אנחנו רוצים להגיד להם שזאת התכנית, בואו נקבל עליה פידבק, וזה מה שיקרה כשתהיה תוכנית שלום. אנחנו רוצים לקבל פידבקים ואז נדבר עם האנשים ונחשוב איך לגייס מחויבויות לכספים. בהתבסס על השיחות לדעתנו זה מאוד ישים. אנשים חושבים שהתוכנית ישימה".
יועצו של טראמפ אמר שהוא סבור שגיוס של 50 מיליארד דולר יצליח לחולל שיוני בפרדיגמה, אך הודה שלהיבטים הפוליטיים יהיה קשה יותר למצוא פתרון. "הנושאים הפוליטיים מסובכים. אנו דנים בהם בצורה שיטתית, בדומה לדרך שבה דנו בתוכנית הכלכלית. זאת הגרסה הראשונה של תוצר העבודה שלנו. הביקורות היו מרשימות. הופתענו מכמות ההורדות של התוכנית מאתר הבית הלבן: יותר מחצי מיליון. זה מראה שאנשים מעורבים בזה. אני חושב שהמסמך מדבר בעד עצמו".
על היעדרם של נציגים פלסטינים רשמיים בוועידה אמר קושנר כי "אין לפלסטינים רקורד של לעשות עסקאות. ניסינו לפעול בדרך שבה נוכל להתקדם, בדרך שיש לה הסיכוי הגבוה ביותר להשיג תוצאות. העם הפלסטיני, הקהילה העסקית, בוחנים את התוכנית שהצגנו".
הוא הוסיף כי "השארנו את הדלת פתוחה לפלסטינים. הנשיא טראמפ עומד במילתו. הוא הבטיח להעביר את השגרירות (לירושלים – א"א), לסגת מהסכם הגרעין ולחסל את חליפות (דאעש) - ועמד בזה. הוא אמר שהוא רוצה לעזור לפלסטינים להשיג עתיד טוב יותר - והוא עומד בזה. היה כאן מאמץ בדרגים מאוד בכירים. נמשיך להתקדם ונציג את התוכנית הפוליטית בזמן הנכון. אני מאמין שהצלחנו לעזור לאנשים להסתכל על הסכסוך הזה אחרת, וזה היה היעד שלנו.
"אנחנו שחקנים מאוד רציונליים. אנחנו עושים מה שאנו אומרים", אמר קושנר. "במשך שנים המנהיגות הפלסטינית האשימה את ישראל בכל הבעיות. הבעיות היו פתירות אם הם רק היו רוצים. זה הצליח במקומות אחרים בעולם שבהם הייתה ממשלה שרוצה עתיד טוב יותר. אם הם רוצים לשפר את חייהם של הפלסטינים, הצבנו תוכנית שיכולה לעזור להם".
"הסעודים לא ישקיעו בישראל מחר, אבל זו התחלה נהדרת"
לוועידה הוזמן על ידי הממשל האמריקני גם סילבן אדמס, איש העסקים והמיליארדר היהודי-קנדי-ישראלי. "ועידת בחריין שונה מכל מה שראינו עד היום", הוא אמר. "מי היה מאמין שאנשי עסקים ישראלים וסעודים ישבו באותו חדר וידברו על השקעות. אני לא נאיבי. אני לא חושב שזה יביא שלום או השקעות מחר בבוקר, אבל זו התחלה נהדרת ואני מאמין שזה ייצור לחץ שיכפה על המנהיגות הפלסטינית לחזור לשולחן המשא ומתן כדי שהם שוב לא יחמיצו הזדמנות להחמיץ הזדמנות".
במהלך שהותו במנאמה קיבל אדמס הזמנה לבקר בארמון ואף נפגש עם הנסיך, שייח נאסר בן חאמד אל-חליפה. הנסיך הוא הבעלים של נבחרת בחריין ברכיבה על אופניים שהתארחה בישראל בטורניר "ג'ירו דה איטליה" לצד נבחרת מאיחוד האמירויות הערביות. "הזמנתי אותו אז לישראל, אבל הוא לא יכל להגיע וידעתי שכשאני אגיע לבחריין אני אפגש איתו", סיפר אדמס.
אדמס סיפר על ארוחת ערב שקיים עם חמישה אנשי עסקים פלסטינים. "זה היה מאוד מרשים ומרתק. הם היו תחת לחץ לא לבוא. דיברנו בעברית כי האנגלית שלהם יותר גרועה מהעברית שלי. זה היה מעניין. אני יכול להגיד שבמסדרון אנשים דיברו אחד עם השני, היו שיחות שהתקיימו. אני לא בטוח שמחר סעודים יבואו להשקיע בישראל. אבל אני יודע שכל דבר מתחיל בשיחות".
זאהי חורי, איש עסקים פלסטיני שקיבל הזמנה לוועידה ודחה אותה, מתח ביקורת על נאומיו של קושנר ואמר ש"שגשוג אף פעם לא מגיע כשאתה תחת כיבוש". חורי אמר שהוא מתקשה להבין איך הפרויקטים שהציע קושנר יכולים לעבוד "בלי חופש מלא. בלי נגישות. בלי אנשים שזזים בשטח אי אפשר לדבר על פרויקטים".