מחקר של בנק ישראל: בפריפריה ריבית המשכנתה גבוהה יותר
פערים גם במשכנתה: על פי המחקר, תושבי היישובים המרוחקים מהמרכז ישלמו בממוצע עד 0.2% יותר ריבית בהלוואה לרכישת דירה. בין הסיבות: היעדר תחרות בין הבנקים במקומות אלה ורמת סיכון גבוהה יחסית במימוש הנכס
גרים בפריפריה? סביר שתשלמו יותר על המשכנתה מרוכש במרכז הארץ. כך לפי מחקר שהציג בנק ישראל בכנס שערך בנושא "אי-שוויון והתערבות ממשלה".
למרות החגים והבחירות: הביקוש למשכנתאות זינק ב-20% באפריל
מה כדאי לרוכשי מחיר למשתכן לדעת לפני שלוקחים משכנתה
ירידה במחירי הדירות? תראו מה קורה למשכנתאות
>> לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים בכלכלה - הצטרפו לערוץ הטלגרם שלנו
המחקר, שהציגה ד"ר נטליה פרסמן, אסף נתונים לגבי משכנתאות שניתנו בין 2010 ל-2013. נמצא שמי שקונה דירה בפריפריה הקרובה, עד 80 ק"מ ממרכז תל-אביב, ישלם בממוצע 0.1% ריבית יותר ממי שקונה במרכז, ובפריפריה הרחוקה יותר 0.2% יותר, פער לא מבוטל לאור אורך ההלוואה. היבט נוסף שמשפיע על הריבית, ובלט בעיקר בפריפריה, הוא המצב הסוציו-אקונומי של הלווה.
לפערי הריביות כמה הסברים אפשריים. ראשית, תחום המשכנתאות נחשב לתחרותי, כי הלקוח לרוב בודק מספר הצעות מחירים ומתמקח עם הבנק, אבל כשאין הרבה בנקים ביישוב בו נלקחה המשכנתה, הריבית גבוהה כי לכאורה ללקוח אין יכולת לקבל הצעות נוספות ולהתמקח (עם זאת, ביכולתו לבדוק גם בנקים מרוחקים יותר).
עוד סיבה אפשרית קשורה ביכולת מימוש הנכס על ידי הבנק, אם הלווה ייקלע לקשיים. בבנק ישראל מציינים כי קל יותר לממש נכס במרכז הארץ, ולכן מבחינת רמת הסיכון משכנתה שניתנת שם נחשבת בעלת סיכון נמוך יותר. סיבה נוספת עשויה להיות החשש מכך שהלווה ייקלע לקשיים.
כדי לבדוק אם אכן משכנתאות בפריפריה מסוכנות יותר, בדקו בבנק המרכזי את היקף המשכנתאות שנכנסו לפיגור, ומצאו פערים מסוימים בין משכנתאות בפיגור במרכז לעומת הפריפריה – שבלט בעיקר בקרב לווים במצב סוציו-אקונומי נמוך במרכז הארץ.