קושנר רומז לשחיתות פלסטינית: "כסף זרם, אין תוצאות בשטח"
לאחר נעילת ועידת בחריין השיב יועצו וחתנו של הנשיא האמריקני דונלד טראמפ למטחי הביקורת: "התוכנית הכלכלית אינה שוחד". הוא הבהיר כי יש ליישם אותה במקביל לתוכנית מדינית
ג'ארד קושנר, יועצו הבכיר וחתנו של נשיא ארה"ב דונלד טראמפ, רומז לאחר נעילת הסדנה הכלכלית בבחריין כי ההנהגה הפלסטינית מושחתת. "מבחינה היסטורית - הוזרמו לאזור סכומי כסף גדולים ואין לכך הרבה תוצאות בשטח אשר משקפות את גודל הסיוע", אמר בריאיון שפורסם הבוקר (יום ה') בעיתון "א-שרק אל-אווסט", היוצא לאור בלונדון. עוד אמר כי "כולם מנסים להאשים את הישראלים, אבל הרבה מהבעיות של הפלסטינים קשורות גם לממשלה הפלסטינית".
קושנר הגיב בתקיפות לטענות ההנהגה הפלסטינית, שניסתה לצייר את ההצעה האמריקנית לפיתוח כלכלי של האזור, בתרומות בסך 50 מיליארד דולר, כשוחד. "התוכנית הכלכלית אינה שוחד. אני חושב שצריך להראות לאנשים מה יקרה אחרי הפתרון המדיני כדי לדון בו. בעבר אנשים ניסו להתמקד בפתרון המדיני בלבד וזה לא עבד. שתי התוכניות צריכות להיות מיושמות בו זמנית".
לדבריו, התוכנית הכלכלית מציעה גישה חדשה לפתרון הסכסוך הישראלי-פלסטיני ויישומה צריך להתקיים בחפיפה עם חלקה המדיני של ''עסקת המאה',' שאותה קושנר מעדיף לכנות ''הזדמנות המאה''. קושנר הגדיר את ועידת בחריין כהצלחה גדולה וכי כל הנוכחים בה הסכימו כי השינוי הכלכלי בגדה ובעזה אפשרי ותלוי ביציבות פוליטית.
קושנר ציין כי התוכנית אינה שואבת השראה מ''תוכנית מרשל" שהנהיגה ארה"ב אחרי מלחמת העולם השנייה, במטרה להביא לשיקומה של אירופה. לדבריו, התוכנית שאבה השראה מהצורך להתרכז ב"אנשים, בדברים שמשנים את חייהם ובצורך שלהם בביטחון וביציבות".
קושנר התייחס בימים האחרונים ליוזמת השלום הערבית ושב ואמר כי הפתרון המדיני לא יוכל להתבסס עליה. "כל מי שדיברתי איתו באזור אמר שאם היה אפשר להגיע להסכם שלום על פי עקרונות יוזמת השלום הערבית - זה היה קורה כבר לפני 17 שנים. היוזמה הזאת הייתה מאמץ טוב אך היא נדחתה". קושנר שב ואמר שהסכם שלום צריך להיות פשרה בין יוזמת השלום הערבית לבין העמדה הישראלית.
בנוגע להקפאת הסיוע לפלסטינים, אמר קושנר כי ההחלטה התקבלה משום שהפלסטינים השעו את השיחות עם ארה"ב והעליבו אותה. "יש הרבה מדינות בעולם שישמחו לקבל סיוע מסוג זה ולהתנהג בצורה הולמת יותר".
אתמול, עם נעילת הוועידה, אמר קושנר כי הוא יוצא ממנה אופטימי. "אנחנו עוזבים את הסדנה הרבה יותר נלהבים מאיך שנכנסנו אליה. עבדנו על זה בשקט במשך הרבה זמן ושמרנו על הקלפים קרוב מאוד לחזה. לא ראיתי ביקורת מהותית על התוכנית שלנו", אמר.
קושנר סיכם את הוועידה ואמר כי "אלה היו יומיים מרשימים מאוד. הגיעו לכאן אנשים מכל העולם והם לא ידעו למה לצפות. אבל הם עוזבים חדורי אנרגיה והתלהבות מכך שיש הרבה אנשים שחושבים כמוהם. עיצבנו את הוועידה כך שלא יגיעו שרי חוץ. אנשים תקועים בפרדיגמה שלא מתקדמת לשום מקום. בכך שהבאנו שרי אוצר ואנשי עסקים הבאנו אנשים שרואים את הבעיה כמונו - שזו בעיה פתירה מבחינה כלכלית".