שתף קטע נבחר

משרד הבריאות: לא אחראים לספק קנאביס רפואי

עשרות מטופלי קנאביס רפואי הגישו לאחרונה תביעות לבתי המשפט לתביעות קטנות לאחר שנאלצו לרכוש את הטיפול באופן פלילי. משרד הבריאות הגיש בקשה לסילוק התביעות על הסף, בה טען כי "אין חובה על מדינת ישראל לספק קנאביס"

פיתרון למשבר הקאנביס הרפואי עדיין אינו נראה באופק וחולים רבים עדיין נמצאים ללא הטיפול. חלק לא מבוטל מהחולים שנותרו ללא קנאביס רפואי נאלצים לקנות את הקנאביס באופן פלילי. עשרות מהם הגישו באחרונה תביעה נגד משרד הבריאות בדרישה לפצותם בגין הנזק שנגרם להם כתוצאה מרכישת הסם בשוק השחור.

 

בסוף השבוע שעבר (ה') התקיים דיון בבית משפט השלום בתל אביב בפני השופט אודי הקר בתביעות שהגישו המטופלים. משרד הבריאות הגיש לבית המשפט בקשה לסילוק על הסף של התביעות. בין היתר טען משרד הבריאות בבקשה כי הוא אינו האחראי על אספקת הטיפול ולפיכך המשרד אינו הכתובת לתביעות. לטענת המדינה, האחראי על אספקת הקנאביס הן החברות שמגדלות את הצמח.

 

קנאביס (צילום: shutterstock)
עשרות תביעות של מטופלים (צילום: shutterstock)

 

"בעקרונות ההסדרה מופיעה מחויבות משרד הבריאות", טענה נציגת המדינה בדיון, "מכאן אנו שואבים שאין חובה על מדינת ישראל לספק, וממילא הקנאביס הרפואי אינו בסל הבריאות". בהמשך הדיון אמרה נציגת משרד הבריאות כי "בכל מקרה המדינה מבקשת להסתייג ממקור החובה שניתן למדינה לספק את הקנאביס".

 

קראו עוד:

"תעזרו לבעלי לא לסבול ברגעי חייו האחרונים"

4 חודשים לרפורמת הקנאביס הרפואי: מחסור במלאי בבתי המרקחת

התפטרויות בכירים ומחסור בחומר: פארסת רפורמת הקנאביס בשיא

חולים טוענים: רפורמת הקנאביס מייקרת את הטיפול פי 3

"הקנאביס מחזיק את אבא בחיים, אין לנו כוחות להיאבק במשרד הבריאות"

 

"לשיטת משרד הבריאות הם צריכים לתת רישיון, לא את הטיפול. זו טענה לא לגיטימית בעיני", מטיח עו"ד שגיא בנאו, המייצג פרו בונו חלק מהתובעים. "חולה לא יכול לרכוש קנאביס באופן פרטי. זה אסור עלי פי חוק. הם התרשלו בפיקוח על המצב".

 

עו"ד בנאו מוסיף ביחס לטענת המדינה, אשר נחשפה במגזין המקוון "קנאביס", כי "המדינה חייבת לספק את הטיפול. זה טיפול רפואי שאין לי אפשרות לקנות, אלא על פי היתר שלהם. מכאן האחריות רובצת לפתחו של משרד הבריאות.

 

"המשבר לא נחת עליהם כרעם ביום בהיר. הם היו צריכים להיערך - לייבא קנאביס מחו"ל, להגדיל את הרשיונות למגדלים או לא לסגור את החווה של 'תיקון עולם' בהדרגה. כל זה לא נעשה ועכשיו משרד הבריאות מתנער מהאחריות. זו טענה מקוממת בעיני".

 

חוות קנאביס (צילום:shutterstock)
"על המדינה היה להיערך למשבר"(צילום:shutterstock)

 

בחודש פברואר האחרון הודיעה חברת "תיקון עולם" כי היא לא תוכל לספק תפרחות קנאביס רפואי למטופליה למשך מספר חודשים. משרד הבריאות נאלץ להעביר את 13,000 מטופלי החברה אל ספקיות קנאביס אחרות, דבר שיחד עם כניסת הרפורמה בתחום הקנאביס הרפואי לתוקף יצרה כאוס גדול – אלפי מטופלים נותרו שבועות ואף חודשים ארוכים ללא הטיפול.

 

ש', שמטופל בקנאביס רפואי משנת 2014 בעקבות תאונת דרכים שעבר, הגיש נגד משרד הבריאות תביעה לבית המשפט לתביעות קטנות לאחר שנאלץ לרכוש קנאביס מסוחר סמים. "הקנאביס הוא הטיפול היחיד שעוזר לכאבים החזקים בשרירי הגב שלי. מהרגע שקיבלתי את ההודעה מתיקון עולם על מחסור הגשתי בקשה לעבור ספק. הייתי במעקב אחרי זה אבל בחודש שעבר לא קיבלתי את האספקה ואני מניח שגם החודש כבר לצערי לא אקבל אותה", הוא סיפר.

 

"בלי הקנאביס אני לא מסוגל לתפקד"

ש', המתגורר במושב ליד חולון, דרש ממשרד הבריאות לפצותו בסכום של 13,600 שקלים. "זה מאוד קשה בלי הטיפול. אני תלוי בחסדים של חולים אחרים או שאני צריך לקנות קנאביס מסוחרי סמים. ברור לי שזו עבירה פלילית, אבל משרד הבריאות לא דואג לנו.

 

"לומר לאנשים חולים 'תסתדרו לבד' זה פשוט אכזרי. בלי הקנאביס אני לא מסוגל לתפקד. אני חשוף לכאבים ולחרדות שאני לא אמור להיות חשוף אליהם. זה ברור לי שהחוק אוסר על קניית קנאביס, אבל בעיניי הפעולות של משרד הבריאות הן אבסורד גדול יותר מעבירה על החוק", הטיח ש'.

 

נ' מירושלים החל טיפול בקנאביס רפואי בחודש פברואר אשתקד בעקבות פוסט טראומה בה לקה בשל שירותו הצבאי. "במהלך צוק איתן נחשפתי למראות קשים ביותר", מתאר הצעיר שהגיש את תביעתו נגד היק"ר (היחידה לקנאביס רפואי במשרד הבריאות) לבית המשפט לתביעות קטנות בירושלים בשבוע שעבר.

 

"מיד אחרי המבצע התחלתי לסבול ממחלת עור קשה וממה שאובחן בדיעבד כפוסט טראומה. ביקרתי אצל יותר מ-40 רופאים מקצועיים עד שאובחנתי. סבלתי שנים מסיוטים ונאלצתי לקחת תרופה ביולוגית למחלת העור. הקנאביס הרפואי שינה את חיי.

 

"אני מפחד לקנות בשוק השחור. אין לי חברים שמתעסקים בקנאביס. מאיפה אני אמור להשיג את התרופה שלי? אני מתקשר כל יום לספק החדש ושולח מייל למשרד הבריאות. כל יום. אף אחד לא עונה לי. הייתי מבטל בשמחה את התביעה אם הייתי מקבל את הטיפול שמגיע לי", מסכם נ'.

 

משרד הבריאות: אין חובה או יכולת לספק קנאביס (צילום: AFP) (צילום: AFP)
משרד הבריאות: אין חובה או יכולת לספק קנאביס(צילום: AFP)

השבוע פורסם בדו"ח נציב תלונות הציבור במשרד מבקר המדינה כי מספר התלונות על היק"ר הוכפל פי שניים וחצי בשנת 2018 לעומת השנה הקודמת. 85% מהתלונות על היק"ר נמצאו מוצדקות. נגד משרד הבריאות הוגשו 503 תלונות.

 

ממשרד הבריאות נמסר בתגובה: "קנאביס ומוצריו אינם נכללים בסל הבריאות. בדומה למוצרי רפואה אחרים שאינם בסל הבריאות, מחויב משרד הבריאות לדאוג שהמוצרים המופצים ראויים לשימוש. משרד הבריאות אינו מתנער מאחריות זו.

 

"עם זאת, למשרד הבריאות אין חובה או יכולת לספק קנאביס למטופלים. כמו לגבי תרופות, משרד הבריאות הוא הרלגולטור של התחום ולא ספק של מוצרים".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: EPA
"המשבר לא נחת עליהם כרעם ביום בהיר"
צילום: EPA
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים