"חוקרים פרטיים": הדורבן, כמו קוץ ב... עקב
חקרתי אם הטיפול ב"דורבן" באמצעות אולטראסאונד טיפולי הוא יעיל. התוצאות היו מאכזבות
מכירים את התחושה שאתם עובדים, עובדים ועובדים, אבל מרגישים שאתם לא מתקדמים לשום מקום? כמו לרוץ על קרוסלה של אוגרים? כך הרגשתי אחרי כשנתיים של עבודה כפיזיותרפיסט. בתואר הראשון למדתי כל מיני טכניקות טיפוליות וכן טכנולוגיות שונות לטיפול בפתולוגיות השונות - מאלקטרותרפיה ועד אולטראסאונד טיפולי. אבל בעבודה בקליניקה גיליתי שמה שלמדתי לא מתיישב תמיד עם השטח ולא הכול עובד כמו שמלמדים בכיתה.
חוקרים פרטיים - לכתבות הקודמות
החוויה הזו חזרה שוב ושוב, והחלטתי שאני חייב לבדוק באופן יותר מערכתי מה עובד ומתי במסגרת מחקר לתואר שני. כנשוי טרי שמתכנן ילדים, לא יכולתי לקבל החלטה כזו על דעת עצמי אלא במשותף עם בת הזוג שלי, כי תואר מתקדם הוא משאבת כסף וזמן.
אחרי שקיבלתי את ברכת הדרך (תודה עינבי!) התחלתי בלימודי התואר השני, ויחד עם המנחה שלי בחרנו לערוך מחקר על הטיפול ב-Plantar fasciitis או בשמו המוכר יותר - "דורבן" - באמצעות אולטראסאונד טיפולי. בחרתי לחקור את הנושא הזה כי מעל ל-70% מהפיזיותרפיסטים משתמשים באולטראסאונד לטיפול בבעיה זו, אבל לא מצאתי מחקר שמוכיח את יעילותו של הטיפול בבעיה הזו.
להרגשתי ועל פי תחושות הבטן של הפיזיותרפיסטים שסביבי, הייתי בטוח שתוצאות המחקר יראו שהטיפול יעיל, כי המטופלים בשטח מדווחים על כך שהם מרגישים יותר טוב. אבל בסוף המחקר קיבלתי סטירת לחי. תוצאות המחקר מראות שהטיפול הזה לא מועיל לטיפול בדורבן. אז במקום להוכיח שאני מטפל בצורה טובה ויעילה, התברר שהוכחתי שהכלי הטיפולי דווקא לא יעיל.
את המחקר ערכתי תוך כדי טיפול בילדי התאומים ותוך כדי ג'גלינג עם העבודה כפיזיותרפיסט במכון, אבל זה היה שווה, כי תרמתי להתפתחות והתקדמות המקצוע. ובתמונה אפשר לראות טיפול באולטראסאונד, שבו אני כבר לא משתמש לטיפול בדורבן.
יגאל קצפ, BPT,MPT, פיזיותרפיסט שכיר במכבי שירותי בריאות, מטפל פרטי, ופעם גם סטודנט לתואר שני.
חוקרים פרטיים הוא מדור שבועי בערוץ המדע של ynet, שבו מסבירים חוקרים מדוע החליטו לעסוק בתחום המחקר שלהם. המדור נעשה בסיוע "האקדמיה הצעירה הישראלית ".