שתף קטע נבחר

 

המו"מ והאיום: מאחורי הקלעים של הבנות הרגיעה בין ישראל לחמאס

האיום שמסר המתווך בנוגע ל"תגובה ישראלית חריפה", הוויכוח ברגע האחרון על שאלת היציאה לסבב הסלמה נוסף, הפרגמטיות של סינוואר - וגם: "הסוכריות" שהשיגו העזתים. הצצה נדירה לתהליכי קבלת ההחלטות של חמאס בעזה

  

 

הפרחת בלוני תבערה בעזה

הפרחת בלוני תבערה בעזה

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

יום חמישי בערב. אחרי שבוע קשה שבו הוצתו 100 שריפות בעוטף עזה מאינספור בלוני תבערה שהופרחו משטח הרצועה - פנה אחד המתווכים בין ישראל לחמאס להנהגת הארגון והודיע: "בירושלים החליטו על תגובה חריפה".

 

באותן שעות ממש התנהל משא ומתן עיקש ואינטנסיבי בין שני הצדדים, שאותו הובילו בכירי המודיעין המצרי ושליח האו"ם למזרח התיכון ניקולאי מלאדנוב ואנשיו. זמן קצר לפני התגובה הישראלית, הצליחו מלאדנוב והמצרים להשיג פריצת דרך ולפיכך דרשו מהצדדים שלא לבצע מהלכים התקפיים.

 

יחיא סינוואר, מנהיג חמאס בעזה (צילום: AP) (צילום: AP)
יחיא סינוואר, מנהיג חמאס בעזה(צילום: AP)

ישראל הסכימה לתת לחמאס אורכה ולא הגיבה. המשא ומתן הצליח, והבנות רגיעה חדשות הושגו. אם לא היה מצליח, קרוב לוודאי שבסוף השבוע היינו נמצאים בעיצומו של סבב אלים חדש. לא מדובר, כאמור, בהבנות הסדרה מחודשות - אלא בהצלחה להשיב את ישראל וחמאס מחדש למסלול ההסדרה. באותו זמן ניטש ויכוח קשה מאוד בין שני גורמים בכירים בחמאס - שמושכים כל אחד לכיוון אחר.

מהומות ברצועת עזה (צילום: EPA)
אלפי מפגינים בגבול הרצועה. יום שישי האחרון(צילום: EPA)
 

שריפה בלוני בלון בלונים תבערה עוטף עזה טרור הבלונים (צילום: AP)
100 שריפות בעוטף עזה בשבוע(צילום: AP)
  

בצד הפרגמטי, למרבה ההפתעה, עומד מנהיג חמאס בעזה, יחיא סינוואר, שניסה להבהיר להנהגת הארגון כי הוא מצליח להביא לעזה הישגים משמעותיים בהסדרה. מהצד השני עומד בכיר חמאס, רווחי מושתהא, שהוביל קו ניצי וטען כי ישראל מעכבת את יישום הבנות ההסדרה ו"מורחת" את חמאס. מושתהא דרש להמשיך בקו הנוקשה, גם אם יוביל לסבב אלים, כדי להוכיח לישראל ולמתווכים שחמאס לא מוכן שימשיכו להוליכו שולל. בימים אלו שוררת מתיחות קשה בין השניים שהיו פעם קרובים מאוד.

 

ישנן שלוש סיבות עיקריות שבגינן חמאס החליט לדרדר את המצב ולהוביל להסלמה. האחת - חמאס סבר שישראל לא מקדמת בכוונה את התוכניות להקמת אזור תעשייה בקרני שעתיד להעסיק אלפי פלסטינים מעזה. המתווכים הבהירו לחמאס כי ישראל אישרה את התוכניות וכי העיכובים נובעים מבירוקרטיה פנימית וקטארית (קטאר אמורה לממן את הקמתו של אזור התעשייה).

 

השנייה - הקמת קו חשמל 161 מישראל לרצועת עזה, במימון קטאר, שאמור להקל במידה ניכרת על המחסור בחשמל בעזה. הקמת הקו אמורה להימשך כשלוש שנים, אלא שבשבועות האחרונים אחד המתווכים נתן לחמאס להבין בטעות כי ניתן לסיימו ולהפעילו בתוך חצי שנה בלבד. בחמאס סברו שישראל מעכבת את הפרויקט וזעמו. ביום חמישי בערב הובהר להם כי המתווך טעה בהערכתו ולא ישראל.

 

השלישית - חמאס דרש להגדיל את היצוא מעזה והאשים את ישראל בעיכוב המהלך, אלא ששני פיילוטים שבוצעו בשבוע שעבר של יצוא מוצרי אלומיניום וצעצועים הוכיחו לו כי אין למוצרי יצוא מעזה ביקוש בשווקים בגדה המערבית או בחו"ל.

 

בישראל, כאמור, דרשו לעצור את הפעילות האלימה ונתנו לחמאס אורכה של יממה עד שתיים ליישום מלא של הריסון בשטח. ביום שישי האחרון אמנם שוגרו בלוני תבערה, אך שלשום כבר כמעט שלא נרשמו אירועים אלימים. הציפייה של המתווכים היא שהחל מהיום ישרור שקט מוחלט על גבול הרצועה.

 

הציפייה של המתווכים היא שאם בימים הקרובים יישמר השקט בשני הצדדים - ההסדרה תעבור לשלב הבא שלה שיכלול פרויקטים משמעותיים מאוד. עם זאת, בישראל לא מוכנים להפריד בין ההסדרה לבין סוגיית השבויים והנעדרים הישראלים בעזה, בניגוד לדרישה של חמאס. לפי הערכות המתווכים, המשך השקט יוביל לתחילת דיאלוג בנושא הרגיש הזה במטרה לכלול אותו כחלק משלב ההסדרה השני.

 

וכדי להראות שישנה התקדמות בשטח - הבוקר יחל שלב המדידות להקמת בית חולים שדה בינלאומי ענק בשטח של 40 דונם עם 16 מחלקות שונות ליד מחסום ארז, שינוהל על ידי צוות רפואי בינלאומי. בית החולים יוקם במימון ארגון פרטי אמריקני ובאישור ישראל, והוא אמור להבטיח שיפור משמעותי ומענה שלא ניתן כיום ברצועת עזה לחולים פלסטינים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים