מנדלבליט: "אין אדם מעל החוק, לא יפחידו אותנו"
היועץ המשפטי לממשלה התייחס ליוזמות לחקיקת חוק חסינות: "בהיעדר שוויון בפני החוק, כל אדם שנפגע ממעשה פלילי יאבד מהביטחון המשפטי". הוא גם הזהיר כי "אם אדם אחד יהיה מעל החוק, אחריו יבואו אחרים" וגיבה את הפרקליטה שליוותה את תיקי נתניהו
היועץ המשפטי לממשלה אביחי מנדלבליט התייחס הערב (א') להתקפות על גורמי אכיפת החוק בעקבות העיסוק בתיקי ראש הממשלה בנימין נתניהו. בנאומו בכנס הרצליה של המכון למדיניות ואסטרטגיה במרכז הבינתחומי הוא אמר: "מדובר בתהליך הרסני לביטחון המשפטי של כל אזרח ואזרח במדינה. כי אם יהיה אדם אחד מעל החוק, אחריו יבואו גם אחרים ואת כדור השלג הזה, שיתחיל להתגלגל במורד ההר, איש לא יוכל לעצור".
לקריאת נאומו המלא של היועמ"ש - לחצו כאן
מנדלבליט שיבח את הפעילות של גורמי הפרקליטות והמשטרה בתיקים: "אני ער לניסיונות לעשות דה-לגיטימציה לאנשים הללו, ודוחה אותם בכל תוקף. כל הניסיונות לעשות דה-לגיטימציה לאותם משרתי ציבור נאמנים, ולרבים אחרים שעומדים בחזית השמירה על שלטון החוק במדינת ישראל, לא יצליחו.
אף אחד לא יפחיד אותנו". הוא ציין אישית את ראש אגף החקירות במשטרה ניצב גדי סיסו ואת ממלא מקום המפכ"ל ניצב מוטי כהן. כמו כן שיבח את עבודתו של פרקליט המדינה שי ניצן.
היועמ"ש שיבח גם את פעולתה של ליאת בן ארי, פרקליטת מחוז תל אביב (מיסוי וכלכלה), שליוותה את תיקי נתניהו: "מי שמכיר את ליאת יודע שהיא באמת אחת מבני האריות – באומץ הלב שלה, במנהיגות שלה, ובהתייצבות שלה בחזית המאבק בפשיעה בכלל, ובשחיתות השלטונית בפרט".
מנדלבליט אמר: "חשוב לזכור - במדינת ישראל יש בית משפט עליון אחד שתפקידו לאכוף את הדין ולהגן על זכויות האדם. בישראל יש יועץ משפטי לממשלה אחד שתפקידיו, בין היתר, לסייע לממשלה להגשים את מדיניותה בגבולות הדין. בישראל יש משטרה אחת, שאנשיה עמלים יומם וליל לשמור על ביטחון הציבור ולהיאבק בפשיעה. החלשת כל אחד מהגורמים האלה, ודאי של כולם, תפגע בביטחון המשפטי של כל אדם וכתוצאה מכך גם בחוסן של ישראל".
היועמ"ש התייחס גם לשימוע הצפוי לראש הממשלה נתניהו: "שמעתי שיש כאלה שכבר יודעים איזו החלטה אקבל אחרי השימוע בגלל לחצים כאלה ואחרים שכביכול מופעלים עליי ולכן אין להתייחס לעמדתי אלא לעקוף אותה. שום לחץ לא יכול ולא ישפיע על החלטותיי שיתקבלו אך ורק לפי הראיות והדין. מנסים לעשות פה דה-לגיטימציה. מדובר בלא פחות מתהליך הרסני לביטחון המשפטי".
המכרז של בן-ארי: נציב שירות המדינה דורש הבהרות
בתוך כך, נציב שירות המדינה דניאל הרשקוביץ' דורש הסברים מפרקליט המדינה ניצן וממנכ"לית משרד המשפטים אמי פלמור בנוגע למרכז שהקפיא בשבוע שעבר, שבו הייתה אמורה להתמנות ליאת בן-ארי לתפקיד המשנה לפרקליט המדינה לעניינים כלכליים.
המכתב ששיגר הרשקוביץ' אינו מתייחס כלל לבן-ארי, אלא מבקש הסברים על נחיצות פרסום המכרז ערב הבחירות לכנסת, כאשר רוב המכרזים למשרות הבכירות בשירות המדינה מוקפאות. כמו כן, הוא שאל מדוע המשרה לא אוישה כבר שנה ומה הדחיפות למלא אותה כעת, ערב סיום תפקידו של פרקליט המדינה.
המכרז, שהוקפא בעקבות מכתב תלונה אנונימי של "פרקליטים" שהגיע אל הנציבות, היה אמור לאפשר לבן-ארי, התובעת המיועדת בתיקי נתניהו, לקבל קידום ובעיקר להבטיח לה כהונה בשנים הקרובות בראשות הפרקליטות. לפי הרשקוביץ' הקפאת המכרז הייתה כדי לבחון את הטענות שהועלו במכתב הפרקליטים, בהן העובדה שפרקליט המדינה בוחר למחליפו את המשנה שילווה אותו בשנים הבאות, וכן העובדה שהמרכז פורסם בתפר שבין פיטורי השרה איילת שקד למינוי השר הנוכחי אמיר אוחנה.
אדלשטיין: יש עוד סיכוי להקדמת הבחירות
מוקדם יותר השתתף בכנס יו"ר הכנסת יואל (יולי) אדלשטיין, שהתייחס לסיכויים למהלך שיזם לביטול הבחירות לכנסת ה-22.הוא אמר כי בניגוד למה שנראה, היוזמה עדיין בחיים, ו"תוך כמה ימים", לדבריו, נדע אם היא תצלח.
"אני חושב שזה לא במקרה שלא היו הודעות מתלהמות מאף צד. ההערכה שלי היא שאם לא נצליח להגשים את היוזמה שלי, אחרי הבחירות נישאר בדיוק עם אותם שחקנים שיישבו סביב אותו שולחן ויצטרכו לדבר על הנושאים שהם כרגע מסרבים לדבר עליהם", אמר אדלשטין. "אז אני חושב שעדיף היה לסכם את הדברים כבר עכשיו ולחסוך שלושה חודשים מיותרים של השבתת המדינה".
יו"ר הכנסת התייחס גם לאפשרות של חקיקת חוק חסינות עבור ראש הממשלה: "אני חושב שחוקים פרסונליים זה לא משהו שבא בחשבון. אבל כפי שאמרתי לפני הבחירות ואחריהן, לא היה, לא נברא, לא יקרה. הדיבורים מאוד מעניינים אבל אין לזה שום היתכנות".
בהמשך תקף אדלשטיין בחריפות את ראש הממשלה לשעבר אהוד ברק, שהודיע על חזרתו לפוליטיקה: "אולי ראש הממשלה הכי כושל ותבוסתני בתולדות ישראל, מופיע על מנת מה? להחזיר את הקונספציה שהעיקר ששני מנהיגים ילחצו ידיים ויבוא שלום? מה שבא בפעם האחרונה בעקבות זה, זה נסיגות ולחיצות ידיים והאינתיפאדה השנייה. למה רוצים להגיע? לשלישית?".
ברק הגיב לדבריו של אדלשטיין: "יו"ר הכנסת ממשיך להיות קצין המבצעים לחילוץ החשוד מבלפור. לא טובת המדינה או שמירה עליה כמדינה יהודית ודמוקרטית לנגד עיניו, אלא קומבינה חנפנית שתביא אותו אולי למשכן הנשיא. אבדן הממלכתיות כבר אמרנו? חייבים לוודא שזה לא קורה".