שגריר ארה"ב בטקס בעיר דוד: "לכל אדם יש זכות שניתנה לו ע"י האל"
דייוויד פרידמן חנך את "דרך עולי הרגל" בעיר דוד שנחפרה ע"י רשות העתיקות ובמימון עמותת הימין אלע"ד - אך הבהיר כי בעיניו לא מדובר באירוע פוליטי. חנוכת המיזם עוררה ביקורת על מה שנתפס כהכרה בריבונות הישראלית במזרח ירושלים. עריקאת תקף: "זה לא שגריר - זה מתנחל קיצוני"
שגריר ארצות הברית דייוויד פרידמן השתתף הערב (ראשון) בטקס בעיר דוד שבירושלים, שנמצאת מחוץ לקו הירוק, וחנך את "דרך עולי הרגל" שבעתיד צפויה להוביל מבריכת השילוח ועד הכותל.
למקום הגיעו השגריר הישראלי באו"ם דני דנון, שר החקלאות אורי אריאל ורעיית ראש הממשלה שרה נתניהו. חנוכת המיזם התיירותי שעובר מתחת לבתי התושבים הערבים עוררה ביקורת פוליטית על מה שנתפס כהכרה בריבונות ישראלית במזרח ירושלים מצד בכירי הממשל האמריקני - תוך כדי התנעת עסקת המאה עם הפלסטינים.
פרידמן כינה את החפירות בעיר דוד "אחד הגילויים הארכיאולוגיים הגדולים ביותר בימי חיינו", וציין כי "מצד אחד זה מדע וראיות ארכיאולוגיות שידענו בליבנו, שהממלכה של דוד איחדה את היהודים לפני 3,000 שנים. כולנו ידענו את זה והרגשנו את זה - אבל כאן יש לנו הוכחה חד משמעית".
מיזם דרך עולי הרגל נבנה בתום 6 שנים של חפירות ארכיאולוגיות שבוצעו על-ידי רשות העתיקות ומומנו על-ידי עמותת הימין אלע"ד (אל עיר דוד), שבסופן נחשף מקטע באורך של 350 מטר. במהלך החפירות במקום, ששימש כרחובה הראשי של ירושלים הקדומה בימי בית שני, התגלו חפצי יוקרה, בהם שברי שולחנות אבן מעוטרים, מטבעות כסף וטבעת משובצת עם אבן יקרה.
פעילי שלום עכשיו הפגינו סמוך לאירוע וטענו כי המשטרה מנעה מהם להגיע לאזור הטקס. לטענת פעילי השמאל, חפירת המנהרה מתחת לבתי תושבי סילוואן גרמה לפינוי בתים פלסטיניים בשכונה והגבירה עוד יותר את המתיחות בין התושבים הערבים והיהודים במקום.
פרידמן הבהיר בתחילת דבריו כי בעיניו לא מדובר באירוע פוליטי אלא תיירותי, והתייחס לביקורת על השתתפותו: "למה ששגריר אמריקני ידבר באירוע הזה? ישנם אנשים, לא בהכרח חברים שלנו, שאובססיביים לגבי הנוכחות שלי כאן. אני אגיד לכם למה. השבוע נציין 243 שנים לחתימה על הצהרת העצמאות האמריקנית, ששינתה לראשונה את היחס בין הממשלה לאזרחים. מגילת העצמאות האמריקנית מכירה בכך שלכל אדם יש זכות שניתנה לו על-ידי האל".
פרידמן ציטט את הפסוק "כי מציון תצא תורה ודבר השם מירושלים" מספר ישעיהו ואמר: "אנחנו, כאמריקנים, מאמינים שהשורשים של המדינה שלנו נמצאים בחוקה שנוסדה בפילדלפיה. אבל היצירה הרוחנית, העקרונות שבהם אנחנו מעריכים את החיים של כל בן אנוש - המילים האלו יצאו מירושלים".
"זה לא שגריר אמריקני זה מתנחל ישראלי קיצוני"
מזכ"ל הוועד הפועל של אש"ף, סאיב עריקאת, תקף את פרידמן על השתתפותו, שכללה גם פריצת קיר באתר, ואמר: "אני מקווה שכל העולם, כולל האמריקנים, יראו את זה. זהו לא שגריר אמריקני, אלא מתנחל ישראלי קיצוני. יחד עם גרינבלט הוא חותר תחת הכפר הפלסטיני סילוואן - ועלינו להראות זאת למי שהשתתף בוועידה בבחריין".
עריקאת הוסיף כי "מזכ"ל אש"פ סאיב עריקאת אומר בתגובה לארוע בסילוואן כי "ג'ייסון גרינבלט ודיוויד פרידמן מקדמים שגשוג למען מתנחלים בעבור מפעל ההתנחלויות הקולוניאלי. היום הם העליבו שוב את החוק הבינלאומי בכך שהם שלחו ברכתם לפרויקט של מתנחלים שמנשל עשרות משפחות פלסטיניות שחיות סמוך למתחם אל-אקצה".
משלום עכשיו נמסר כי "נתניהו ואנשי טראמפ מאמצים את הקיצוניים שבמתנחלים וחותרים תחת הסיכוי לשלום. כל זאת בזמן שהאמריקאים פועלים לקידום תכנית המאה ומתיימרים לתווך באופן הגון בין הצדדים. נראה שבממשלת ישראל ובממשל טראמפ מוכנים להבעיר את ירושלים והאזור רק כדי לרצות קבוצת שוליים משיחית וקיצונית".
הורדוס לא הבנאי היחיד של ירושלים
אורכו הכולל של הרחוב, שחיבר בין בריכת השילוח בדרום עיר דוד ועד למרגלות הר הבית, הוא 600 מטרים ורוחבו כ-8 מטרים. עד כה נחשף חלקו הדרומי של הרחוב, באורך כולל של כ-350 מטרים. הרחוב המפואר רוצף בלוחות אבן גדולים - כמקובבל בבנייה מונומנטאלית ברחבי האימפריה הרומית.
חשיפת הרחוב חיזקה את ההבנה שלפיה המלך הורדוס הגדול לא היה האחראי הבלעדי על מפעלי הבנייה הענקיים של ירושלים בסוף ימי בית שני. מהמחקרים האחרונים עולה כי הרחוב נבנה אחרי ימיו של הורדוס, בחסותם של הנציבים הרומיים של ירושלים.
במהלך חפירות הרחוב, ששימש כרחובה הראשי של ירושלים הקדומה בימי בית שני, התגלו ממצאים מסקרנים שהפכו את התפיסה הרווחת שלפיה תושבי "העיר התחתונה" היו דלי אמצעים. "הרחוב המרשים והמבנים שנחשפו לאורכו מעידים על כך שחייתה כאן אוכלוסייה בעלת אמצעים", סיפרו ד"ר ג'ו עוזיאל, ארי לוי, נחשון זנטון ומורן חג'בי, מנהלי החפירה מטעם רשות העתיקות.
באירוע הוצגו שני שולחנות עם עיטורים מיוחדים שנמצאו ברחוב הקדום. כמו כן הוצגו מטבעות כסף, הבולט בהם הוא שקל כסף שהוטבע בעיר צור בשנת 22 לספירה ושלפי העדות במסכת בכורות, שימש לתרומת מחצית השקל לבית המקדש בשלהי בית שני. לצד אלה התגלו בין היתר תכשיטים, דוגמת טבעת משובצת עם אבן יקרה שנחשפה בתוך מקווה טהרה, וכלי חרס ובקבוקונים ששימשו לאגירת בשמים או שמנים.