הפיקוד לא תפס: גילויים חדשים בחקירת אונס בת השבע
מאז ביטול האישום נגד החשוד באונס הילדה הוטחה ביקורת קשה בחוקרי מחוז ש"י על מחדלים בחקירה, אך פרוטוקול שיחה שהגיע לידי ynet ו"ידיעות אחרונות" חושף: שלושה שבועות לפני הגשת כתב האישום עודכנו קציני החקירות הבכירים ביותר בפרטי החקירה הרגישה והבעייתית, אך הם לא התערבו
ועדת הבדיקה לבחינת המחדלים בחקירת אונס הילדה בת השבע עוד לא החלה בעבודתה, אבל ככל שחולף הזמן מתגלים עוד פרטים המעידים על כך שהכשל במשטרה לא נעצר בחוקרי הפרשה ובמפקדיהם.
לא שמע, לא היה, לא דיווח. מחדלי פיקוד המחוז בתיק אונס הילדה
בימים האחרונים, מאז שהחשוד מחמוד קטוסה שוחרר ממעצר וכתב האישום נגדו בוטל, עיקר הביקורת הופנתה למחוז יהודה ושומרון (ש"י) במשטרה, שאנשיו ניהלו את החקירה. צמרת המשטרה - ממלא מקום המפכ"ל וסגל הפיקוד הבכיר - שמעה על המקרה רק יומיים אחרי הגשת כתב האישום נגד קטוסה וחשיפת הפרשה לציבור. זה קרה ב-18 ביוני, כשראש אגף החקירות, ניצב גדי סיסו, כינס ישיבת חירום בנושא ובסופה החליט להחזיר את החקירה לידי ימ"ר מחוז ש"י. וכך, גם למשטרה עצמה היה נוח להטיל את האשמה על המחדלים שהתגלו בחקירה על החוקרים עצמם ועל מפקד מחוז ש"י, ניצב משה ברקת.
אבל כעת אנו חושפים כי הטלת האחריות הבלעדית על מחוז ש"י, מחוז שלרוב עסוק באירועים ביטחוניים ובסדר ציבורי, אולי נוחה לבכירים במשטרה אבל חוטאת לאמת: על פי פרוטוקול שהגיע לידי ynet ו"ידיעות אחרונות", כבר ב-27 במאי, כשלושה שבועות לפני הגשת כתב האישום הבעייתי נגד קטוסה, קצין החקירות של מחוז ש"י דווקא דיווח על החקירה הרגישה למטה הארצי ולחטיבת החקירות במשטרה, אבל ככל הנראה הנושא לא הדליק נורות אדומות ולא הועבר לטיפולם של הגורמים הבכירים יותר.
באותו יום כינס ראש חטיבת החקירות במשטרה, תת-ניצב דודו בואני, את כל קציני החקירות של המחוזות למה שנקרא במשטרה "שיחת ויעוד". מדובר בשיחת ועידה שבה משתתפים בדרך כלל קצינים בדרגת ניצב-משנה שממונים על החקירות המתנהלות בכל המחוזות ברחבי הארץ וגם במטה הארצי וביחידות להב השונות. בשיחות האלה מציגים הקצינים את החקירות הרגישות והמורכבות ודנים ביחד בפתרון הקשיים והבעיות.
כשהגיע תורו של קצין החקירות של מחוז ש"י, נצ"מ דוד אוסמו, הוא פתח וסיפר על חקירת אונס הילדה בת השבע ביישוב בבנימין. "יש לנו אירוע של פלסטיני שכנראה אנס ילדה בת 8 (הטעות במקור - א.ס.), מדובר בתיק מורכב מאוד", הוא עדכן את ראש חטיבת החקירות ואת כל שאר הקצינים שהשתתפו בשיחה. בהמשך דבריו תיאר נצ"מ אוסמו את פעולות החקירה שבוצעו עד אז על ידי החוקרים.
כאמור, כל קציני אגף החקירות במחוזות השונים שמעו את הדברים, שאף תועדו בפרוטוקול השיחה שהופץ כעבור כמה ימים מלשכת ראש חטיבת החקירות ליתר המשתתפים. אולם בעקבות השיחה לא נדלקו נורות אזהרה אצל החוקרים הבכירים והמנוסים: אף קצין לא הציע לקיים ישיבה במטה הארצי על מצב החקירה, איש לא הציע עזרה בחקירה או שילוב של כוחות מיוחדים, ואף אחד גם לא ביקש לקבל דיווחים על התקדמות החקירה.
"זה עוול להפיל את התיק רק על המחוז ולהגיד שבמטה הארצי לא ידעו", סיכם אתמול גורם בכיר המעורה בחקירה. "קצין החקירות של מחוז ש"י עידכן על החקירה בפורום של קצינים רבים ובכירים אבל אף אחד לא עשה כלום. בדק הבית צריך להתחיל מלמעלה, מהמטה הארצי".
מהמשטרה נמסר בתגובה: "חקירת המקרה עודנה מתנהלת בימים אלו תוך ביצוע כל פעולות החקירה הנדרשות ובמטרה להגיע לחקר האמת. לעניין הטיפול בתיק, כפי שהובהר פעמים רבות, סוכם בין הפרקליט הצבאי הראשי לראש אח"מ במשטרה כי לאחר סיום החקירה ייערך הליך בחינה ביחס לאופן הטיפול בתיק, הכל במטרה להפיק את כלל הלקחים הנדרשים וליישמם".
כשלים לכל אורך שדרת הפיקוד
בשבוע שעבר דווח ב-ynet על עוצמתה פארסת צמרת משטרת מחוז ש"י שמחדליה בפרשה מהדהדים. מתברר כי למרות דו"ח הפרקליט הצבאי שהסביר את שחרור הנאשם - ועדת הבדיקה של המשטרה עדיין לא בוחנת את התנהלות המחוז, או לכל הפחות את פעולותיו של מפקדו ניצב משה ברקת. הסיבה לכך, לפי המשטרה, היא שהחקירה עדיין מתנהלת. אולם ועדה טרם מונתה וכלל לא ברור מי יהיו חבריה ומתי תתחיל לפעול.
התחנה שניהלה את החקירה פועלת ללא מפקד קבע כבר כמה חודשים. מי שעומד בראשה בפועל הוא ממלא המקום סגן ניצב עמוס דמרי, שהגיע בכלל מיס"מ ולא פיקד על תחנות בעבר. התחנה, שמונה כ-80 שוטרים והייתה עד לאחרונה רק נקודת שיטור, כפופה ישירות למפקד המחוז ברקת - וככזאת, כל אירוע חריג אמור להיות מדווח לו ישירות.
בניגוד לנוהל הרגיל במשטרה, מפקד המחוז לא הורה להעביר את החקירה הרגישה לימ"ר ש"י. ברקת גם לא כינס ישיבת סטטוס עם קציני החקירות במחוז כדי שיכריעו על המשך ההתנהלות.
רק לאחר הגשת כתב האישום והפרסום הנרחב בכלי התקשורת, השר לביטחון הפנים גלעד ארדן דרש מהמשטרה את פרטי החקירה. ראש אגף החקירות המיוחדות, ניצב גדי סיסו, לקח לידיו את התיק - וביקש לקבל פרטים נוספים. גם הוא שמע ממפקד המחוז עצמו כיצד עברו חודשיים שלמים מרגע הגשת התלונה ועד כתב האישום מבלי שידע עליה.