שתף קטע נבחר

 

זעקת יוצאי אתיופיה: "ילדיי בסכנה רק בגלל מי שהם"

הירי בסלמון טקה עורר מחדש את הזעם והחשש בקרב יוצאי אתיופיה. "אנחנו כועסים ופגועים, זה לא יכול להימשך יותר", אמרה בקול שבור מדמעות באולפן ynet מהרטה ברוך-רון ממרצ. ח"כ תמנו-שטה: "כולם צריכים לדרוש דין וחשבון"

 

מהרטה ברוך-רון בקול שבור באולפן ynet: "ילדיי בסכנה"    (צילום: אלי סגל)

מהרטה ברוך-רון בקול שבור באולפן ynet: "ילדיי בסכנה"    (צילום: אלי סגל)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

הירי הקטלני אמש בחיפה של שוטר בצעיר ממוצא אתיופי, עורר מחדש את התחושות הקשות של כעס, חשש ואפליה בקרב יוצאי אתיופיה. הללו דורשים לא רק טיפול ביד קשה בקצין עצמו שהרג את סלמון טקה בן ה-18, לטענתו לאחר שנזרקו לעברו אבנים וכשחש סכנת חיים – אלא בדק בית במשטרה עצמה.

 

שנים מדממות: ירי ואלימות שוטרים כלפי יוצאי אתיופיה

 

מהרטה ברוך-רון, פעילה במפלגת מרצ וסגנית ראש העיר תל אביב לשעבר, התראיינה לאולפן ynet וסיפרה בקול שבור מדמעות על תחושותיה בבוקר שלאחר התקרית - וכאמא. "מדינת ישראל אינה מדינה גזענית, אבל יש בה עשבים שוטים של גזענות שאנחנו חייבים לעקור. אנחנו קהילה שחלמה על המדינה הזאת אלפי שנים, ושילמה מחיר כבד כדי להגיע לכאן. אבל הבוקר אנחנו כועסים ופגועים, והדבר הזה לא יכול להימשך יותר. וכשאני יושבת פה כאמא לילדים, הדבר הזה קשה במיוחד. הילדים שלי בסכנה רק מעצם היותם הם".

מהרטה ברוך-רון בראיון לאולפן ynet על ירי סלומון טקה בידי שוטר (צילום: חגי דקל )
"ילדיי בסכנה". מהרטה ברוך-רון בדמעות באולפן ynet(צילום: חגי דקל )

הפגנה בצומת הצריף בחיפה בעקבות ירי השוטר בסלומון טקה (צילום: גיל נחושתן)
(צילום: גיל נחושתן)

-מה את אומרת לילדים שלך היום בבוקר?

"לא מצאתי את המילים לדבר איתם והשתדלתי להגיע לכאן אסופה ולא להתפרק בשידור, אבל זה קשה מאוד. קשה מאוד לגדל ילדים בחברה הישראלית. לעשות הכול נכון, אבל עדיין לדעת שבחוץ, הישיבה בספסל, ההסתובבות ברחוב - מסוכנת להם. מדינת ישראל לא יכולה לאפשר למצב הזה להמשיך להתקיים".

 

בדבריה, התייחסה ברוך-רון לירי אמש כאל רצח. "שוטר בלבוש אזרחי יורה בנער והורג אותו, היו לו שלל פעולות שהוא היה יכול לעשות לפני שהצליח לכוון אקדח למרכז הגוף שלו ולרצוח אותו. זה בלתי נתפס. הדבר הזה צריך להיפסק", אמרה.

הפגנה בצומת הצריף בחיפה בעקבות ירי השוטר בסלומון טקה (צילום: גיל נחושתן)
(צילום: גיל נחושתן)

היא קראה למשטרה ולעומד בראשה, מ"מ המפכ"ל מוטי כהן, לקחת אחריות. "הם צריכים לצאת ולהגיד 'אנחנו מתנצלים, אנחנו מחבקים את המשפחה, אנחנו עושים בדק בית יסודי כדי שהדבר הזה לא יקרה שוב'. אני לא שמעתי את זה. זה לא המקרה הראשון, והוא גם לא יהיה האחרון". ברוך-רון, שמתמודדת בימים אלה בבחירות המקדימות של מפלגת מרצ, אמרה כי אם תצליח להיכנס לכנסת הבאה, תפעל להקמת ועדת חקירה ממשלתית, "שתחקור את הגזענות במערכות השלטון במדינת ישראל".

 

באולפן התראיינה גם ח"כ פנינה תמנו-שטה (כחול לבן), שקראה לכל החברה הישראלית לדרוש דין וחשבון בעקבות הירי - ושלא רק יוצאי אתיופיה יעשו כן. "המערכות לא הפנימו ולא הבינו את גודל החומרה של המצב", אמרה. "יש אוזלת יד ואף אחד לא עושה כלום כשמדובר בצעיר בן הקהילה שהוא מקריית חיים, וזה לא היה אותו הדבר אם היה מדובר בצעיר שהוא מרמת השרון. וזו הסיבה שזה עוד יותר עצוב".

 

ח
ח"כ תמנו-שטה. "ילדינו לא מוגנים"(צילום: דיאגו מיטלברג )

היא התייחסה לטענת השוטר כי חש סכנת חיים בשל זריקת אבנים לדבריו - ואמרה כי גם במקרה כזה לא הייתה לא בהכרח הצדקה לירי. "זה סובייקטיבי", אמרה. "אנחנו קובעים את אמות המידה. נגיד ואפילו הייתה קטטה, מישהו שלח אליו משהו, האם זו סיבה לשלוף אקדח ולירות בקבוצת נערים בני 18 כאילו מדובר בברווזים במטווח? הילדים שלנו לא מוגנים. זה יום קשה לכל החברה הישראלית".

 

הפעיל החברתי אבי ילאו חלק על דבריה של ברוך-רון. "המדינה הזאת בבסיסה היא מדינה גזענית. המבנים שלה בנויים בצורה גזענית היררכית - מי יותר ומי פחות". הוא מתח ביקורת על התנהלות המשטרה בנוגע לניסיון לאחות את הקשר עם קהילת יוצאי אתיופיה. "הם עשו את זה בצורה כל כך רשלנית, המיקוד שלהם היה להכיר את הקהילה האתיופית - במקום לבדוק ולחנך את השוטרים".

 

אביו של סלומון טקה: "יצא לשחק ולא חזר"    (צילום: ליאור אל-חי)

אביו של סלומון טקה: "יצא לשחק ולא חזר"    (צילום: ליאור אל-חי)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

לדבריו, "שחורים הפכו להיות מטרה קלה ברחוב, קל לזהות אותנו, קל לתייג אותנו...ככל שאתה שחור יותר, כך אתה מהווה איום יותר. כששוטר חש סכנה זה לא בגלל שזרקו עליו אבנים. עצם זה שמדובר במישהו שחור שעומד מולו, זה כשלעצמו מה שגורם לו לחוש סכנה". ילאו הוסיף כי אי-אפשר לנתק את שאירע אמש ל"מה שקורה בחברה הישראלית, ההתבהמות הזאת. אנחנו משלמים את זה לא רק בפייסבוק ובטוויטר, אנחנו משלמים על זה בחיים שלנו".

 

הפתרון, לדבריו, צריך להיות בחינוך של השוטרים להתנהלות נכונה יותר. "לא רק אותם, את כל העם הזה, כי העם הזה מושתת על יסודות גזעניים ואת זה צריך לשנות. סלמון נולד בארץ, היה בהליכי גיוס לצה"ל, אז לא צריך להגיד נורמטיבי או לא נורמטיבי. הקהילה הזאת הכי נורמטיבית. היא נותנת את דמה עבור החברה והמדינה, אבל היחסים והגזענות גורמים לכך שבסוף שוטרים ירו לאור יום באזרחים ממוצא אתיופי".

"שחורים הפכו להיות מטרה קלה ברחוב". אבי ילאו (צילום: שאול גולן) (צילום: שאול גולן)
"שחורים הפכו להיות מטרה קלה ברחוב". אבי ילאו(צילום: שאול גולן)

הוא הזכיר אירוע ירי קטלני מוקדם יותר השנה, ביהודה ביאדגה בבת ים, והביע חוסר אמון בטיפול של מח"ש ובתי המשפט במקרי ירי קטלני בבני העדה. "איך זה הסתיים? המערכות קבעו שהשוטר פעל בצורה שהיא לא חורגת מהסמכות שלו, שהוא פעל כי נשקפה לו סכנה, שהוא חש איום. מעניין מאוד ששוטרים חשים סכנה כל הזמן, ואת מי שקוברים זה נערים ממוצא אתיופי".

 

ילאו הוסיף כי "המערכת כאן מצופפת שורות. כן זה מערכת המשפט, כן זה מח"ש, זה הממשלה. אני לא צופה שמשטרת ישראל תחליט היום, ואני לא רוצה לשמוע שהם מתנצלים, לא רוצה את ההתנצלות שלהם. אני רוצה שהשוטר הבא יחשוב לרגע לפני שהוא שולח יד לנשק ומתחיל לירות על אזרחים. ההתנצלות שלהם לא תחזיר את סלמון, לא תחזיר את יהודה, את אותם נערים שמתו בגלל מפגש עם שוטרים. מה שאנחנו רוצים שיקרה זה למנוע את ההרג הבא, את הרצח הבא".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: חגי דקל
מהרטה ברוך-רון באולפן ynet
צילום: חגי דקל
מומלצים