ישמרו אמונים או ינטשו? מה הקיבוצניקים חושבים על מפלגת העבודה
בבחירות האחרונות מפלגת העבודה הגיעה לשפל של שישה מנדטים ותמיכה מועטה. גם הקיבוצים, שנחשבו ל"בייס" של המפלגה, הצביעו ברובם למפלגות אחרות. "יש עדיין מחויבות למסורת ולאג'נדה", הסבירו את התמיכה בקיבוץ צובה. במעלה החמישה טענו: "אם המפלגה לא תשתנה - תישאר מצבה יפה"
בבחירות האחרונות הגיעה מפלגת העבודה לשפל של שישה מנדטים, ורק ביישובים בודדים ברחבי הארץ היא זכתה לקבל את מניין הקולות הגבוהה ביותר. רגע לפני הבחירות לראשות המפלגה, יצאנו לברר מה הניע את אנשי הקיבוצים שתמכו במפלגה לשמור לה אמונים, למה רוב הקיבוצים נטשו אותה ועד כמה היא רלוונטית בבחירות הקרובות.
אחד מהמקומות הספורים שהביעו תמיכה מופגנת במפלגת העבודה הוא קיבוץ צובה שבהרי ירושלים. כ-42% מקולות הקיבוץ הגיעו למפלגת העבודה, קצת יותר מהקולות שקיבלה כחול לבן.
"אחוזי ההצבה למפלגת העבודה גבוהים בגלל שהקיבוץ הוא שיתופי ויש עדיין איזושהי מחויבות להיסטוריה, למסורת ואולי גם לאג'נדה", הסביר מנהל העסקים של הקיבוץ דוד מלול. "בקיבוצים אחרים שעברו שינוי, המחויבות למפלגת העבודה, לממסד ולתנועה פחותה ולכן רואים שם נטישה לכיוון מפלגות אחרות".
"לדעתי רוב הוותיקים שומרים אמונים למפלגת העבודה כי הם עברו איתה את כל הגלגולים שלה בפוליטיקה", הסביר אדם סוננט, אחד מחברי הקיבוץ – שהצביע למפלגה והצהיר שימשיך לבחור בה. "היא המפלגה היחידה כמעט שמייצגת את ההתיישבות ושומרת על ערכים, בניגוד למפלגות אחרות שמחליפות את הערכים שלהם".
גם ציפורה ישראלי, חברת קיבוץ ותיקה, הסבירה שתמשיך להצביע לעבודה, למרות שזו איבדה את כוחה. "זו מפלגה שדואגת למדינה ואני חושבת שזו המפלגה שהכי מתאימה למדינה הזאת, במיוחד עכשיו כשצריך לשקם אותה".
עם זאת, גם בקיבוץ שמצביע שנים למפלגת העבודה ניכרים סדקים בתמיכה הגורפת. "אני לא מוכן להצביע להם בגלל הסכסוכים הפנימיים ביניהם", אמר עמוס רביץ, שהחליט לנטוש את המפלגה בבחירות הקרובות. "לא לסתיו שפיר, לא לאיציק שמולי ולא לעמיר פרץ. פעם כולם היו בעד מפלגת העבודה, אבל לאט לאט הרוב הולך ומצטמצם".
בניגוד לקיבוץ צובה, שם ניצחה העבודה בבחירות האחרונות, רוב הקיבוצים ברחבי הארץ נטשו את המפלגה והעבירו את תמיכתם למפלגות אחרות, דוגמת כחול לבן. אחד מהקיבוצים הוא מעלה החמישה, שבבחירות 2013 העבודה קיבלה יותר מפי שניים תמיכה בקיבוץ.
"למפלגת העבודה יש בעיה – הצעירים לא מבינים אותה והמבוגרים מבינים אותה יותר", הסביר אריאל יהודאי ממעלה החמישה. "מפלגת העבודה צריכה להשתנות ולהתאים את עצמה למה שקורה היום בעולם, כי אחרת היא תישאר מצבה יפה שמזכירה מה שהיה פעם".
לטענת יהודאי, השינויים שעברו הקיבוצים בשנים האחרונות השפיעו על היקף התמיכה במפלגה: "מעלה החמישה וקיבוצים נוספים בארץ עברו ב-20 השנים האחרונות טלטלה. בעקבות ההפרטה אנשים פינו את הפוליטיקה מהמקום הראשון בחייהם. בנוסף, קלטנו בקיבוץ הרבה אנשים שלא ספגו את הערכים של תנועת העבודה ואלה שכן שמו לב שמפלגת העבודה נפרדה מהערכים וזה יצר מערבולת".
חבר קיבוץ אחר, עמוס נבט, הביא הסבר שונה: "השיקול להצביע למפלגות גדולות נובע מהצורך להחליף את השלטון. אני מכיר הרבה חברי קיבוץ שהצביעו לכחול לבן כי הם חשבו שזה הפתרון הכי וטוב. יש היגיון ללכת עם הגושים הגדולים". עם זאת, נבט הבהיר שהוא נשאר במפלגת הבית. "אני עדיין ממשיך להצביע למפלגת העבודה, גם אם הרבה בקיבוץ עברו לכחול לבן".
בינתיים, בקיבוץ צובה מקווים שהבחירות הנוכחיות יהיו טובות יותר עבור מפלגת העבודה. "אני מקווה שמפלגת העבודה בבחירות הקרובות תשמור על כוחה לפחות בקיבוץ צובה", איחל סוננט. "ושהיא תגדיל את כוחה בכל חלקי הארץ".