שתף קטע נבחר

צה"ל חייב לפגוע במפריחי הבלונים מעזה

ישראל שוב מכילה את טרור השריפות כי היא חוששת מעימות צבאי. אלא שהרתעה שמיטשטשת בהצתת שדות, סופה להיעלם בסבבי לחימה

 

שריפה בלוני בלון בלונים תבערה עוטף עזה טרור הבלונים (צילום: AP)
שריפה בעוטף עזה בשבוע שעבר(צילום: AP)

בתחילת יוני אמר הרמטכ"ל הטרי אביב כוכבי בשיחה עם ראשי הרשויות בעוטף עזה, ובתדרוך שנערך עם אלוף פיקוד הדרום הרצי הלוי, כי "אסור שטרור הבלונים יימשך". כוכבי הוסיף ש"הירידה בהפרחת הבלונים (באותה תקופה, ע"ד) היא לא מקרית. הצלחנו לייצר משוואה שמונעת את זה גם ברמה המבצעית". בהמשך ציין שצה"ל ינקוט כל אמצעי כדי להפסיק את טרור בלוני התבערה.

 

 

אולם מאז גדל והלך מספר ההצתות לפי יום בעוטף עזה. במהלך השבוע שעבר הציתו מפריחי בלונים מהרצועה לפחות כ-15 שריפות מדי בעוטף עזה. בסך הכול כ-100 שריפות בשבוע מבלוני תבערה. טרור ההצתות נמשך גם לאחר הדיווחים וההתבטאות של "גורם ישראלי בכיר" על הסדרה מול חמאס, הכוללת הפסקה של הפרחת בלוני תבערה לשטח ישראל.

 

המציאות מחזירה את מדינת ישראל שנה אחרונה לקיץ הקודם, אז היא התמהמהה, גמגמה והיססה לפעול נגד טרור הבלונים, שבתגובה התעצם והלך. כאז, כן היום, ישראל משותקת ומעדיפה להכיל את האירועים או להגיב בלוחמה כלכלית נגד חמאס ברצועה. זאת חרף דבריו הנחרצים כביכול של הרמטכ"ל בנושא.

 

המדיניות הזהירה של צה"ל נובעת מהיעדר האינטרס של ישראל להיכנס לסבב לחימה נרחב בעת הזו. במציאות זו, צה"ל חושש שפעילות ותגובות נחושות יותר נגד מפריחי בלוני התבערה יובילו להסלמה ולעימות נרחב. אלא שגם חמאס לא מעוניין בעימות בעת הזו, ויש להניח שפגיעה במפריחי בלונים לא תוביל להסלמה משמעותית, ואף תחדד את המסר בדבר הקווים האדומים של ישראל.

 

גם אם חמאס יחליט להסלים את המצב בתגובה לפעולה נחושה מצד צה"ל, הוא יבין לבסוף את המסר – בין אם בהתקפות של צה"ל נגד יעדים נוספים ברצועה, ובין אם כתוצאה מסבב צבאי קצר.

 

בקיץ הקודם נתנה ישראל לחמאס להבין כי אין דין בלוני תבערה כדין שיגור רקטה. מדיניות זו הייתה שגויה וההוכחה לכך היא כי מאז המצב הביטחוני רק הידרדר. בתגובה להססנות צברו חמאס וארגוני הטרור יותר ויותר תעוזה. התוצאה הייתה מספר רב של סבבי לחימה קצרים אך ברמת עצימות גבוהה יחסית.

 

הדרך לחתירה לניצחון נגד האויב ולהפיכת צה"ל לצבא קטלני - כפי שהרמטכ"ל מייעד במטרותיו - היא קודם כל להגיב בתקיפות נגד כל ניסיון לפגיעה בשטח המדינה או באזרחיה, ולעמוד על קווים אדומים. תגובה צה"לית נגד מפריחי הבלונים צריכה כמובן להיות פרופורציונלית ועליה להתמקד אך ורק בסיכול המפריחים עצמם בפעולה כירורגית. כשלב ראשון, ניתן לבצע ירי אזהרה נגד כל מפריח, ואם ההרתעה נכשלת, לבצע סיכול.

 

בעת הזו עדיף שבצה"ל יימנעו מצמצום ופגיעה בתחומים הכלכליים והאזרחיים, כמו הפסקת העברת הסולר לרצועה, צמצום מרחב הדיג, סגירת מעברים ומניעת כניסת סחורות. אלה צריכים להישמר למקרים קשים יותר. השימוש הפזיז והתדיר בסוג לוחמה זו – תוך שישראל מבטלת ומחזירה את ההקלות בעזה חדשות לבקרים – לא נתפשת כרצינית בצד השני ושוחקת את יעילות הכלי הזה.

 

בנוסף, שימור המצב הכלכלי - בד-בבד עם סיכול מפריחי בלונים - עשוי לצמצם משמעותית את האפשרות שחמאס יסלים את המצב בתגובה לפגיעה, שכן המצב הכלכלי ברצועה, ככלי לשימור השלטון, חשוב לו יותר מחיי האדם של מפריחי הבלונים, שאותם הוא מנצל באופן ציני.

 

שומה על ישראל בכלל ועל צה"ל בפרט לא לחזור על הטעות של הקיץ הקודם ולהתייחס בזלזול ובביטול לטרור הבלונים. לצה"ל אסור לחשוש מתגובה ממוקדת ותקיפה נגד מי שפועל לפגוע במדינה ובאזרחיה. כצבא, עליו להיות מוכן גם למקרה של הסלמה כתוצאה מהתגובה, ולדעת לנצח במקרה של סבב צבאי קצר, וקל וחומר במקרה של פריצת עימות נרחב.

 

טוב יעשו בצה"ל אם יחלו לפגוע במפריחי הבלונים ויקבעו זאת כקו אדום שאין לחמאס ולארגוני הטרור האחרים לעבור עליו. הרתעה שמתחילה להיטשטש בהצתת שדות, סופה להיעלם בסבבי לחימה מתישים או בסבב לחימה נרחב.

 

  • עומר דוסטרי הוא איש תקשורת וחוקר אסטרטגיה וביטחון

 

מעוניינים להציע טור לערוץ הדעות של ynet? שלחו לנו ynetopinion@gmail.com

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים