כאוס בפרלמנט בהונג קונג, הפורצים תלו את הדגל הבריטי
מהומות בהונג קונג ביום השנה להחזרת השליטה לסין: מאות פרצו לבניין המועצה המחוקקת, השתלטו על אולם הפרלמנט, עלו על שולחנות המחוקקים והניפו את דגל הונג קונג הבריטית. בחוץ ירו שוטרים גז מדמיע על מפגינים
מאות מפגינים בהונג קונג פרצו היום (ב') לבניין הפרלמנט, ביום השנה ה-22 להחזרת השליטה בעיר לממשלת סין. הם השחיתו תמונות בבניין, ריססו כתובות על הקירות – ואז הסתערו על אולם הפרלמנט. באולם הם עלו על שולחנות המחוקקים, הניפו את הדגל של הונג קונג הבריטית והשחיתו את סמל העיר. כשעה אחרי שהמפגינים פרצו לבניין המועצה המחוקקת הגיעה המשטרה לפנות אותם. בינתיים, מחוץ לבניין, פרצו עימותים קשים בין שוטרים למפגינים - והשוטרים ירו גז מדמיע כדי להרחיק אותם מהמקום.
עוד סיפורים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ
במשך כמה שעות הצליחה המשטרה לחסום את כניסת המפגינים למועצה המחוקקת והשתמשה נגדם בגז מדמיע. לבסוף היא נכנעה. מאות הפורצים, סטודנטים בעיקרם, ניפצו את הזכוכית המשוריינת בכניסה לבניין בעזרת עגלות ומוטות ושעטו לעבר הבניין. הם הסתערו על הבניין עם קסדות וחלקם הניפו מטריות - סמל המחאה נגד השלטון בהונג קונג. המועצה המחוקקת הכריזה על מצב חירום.
המפגינים האלימים הם קבוצה קטנה יחסית, אבל המראות היום הם עוד עדות לכך שטרם התפוגג הזעם על חוק ההסגרה לסין שניסתה מנהיגת הונג קונג קארי לאם לקדם. החוק הזה אמור היה לאפשר הסגרה של תושבים לידי המשטר הסיני בבייג'ינג, ואחרי שבועות של מחאה, גם אלימה, נאלצה המנהיגה להשעותו.
המהומה בבניין הפרלמנט הייתה במהלך הפגנה שבה השתתפו רבבות בני אדם. כשהמחאה החלה הבוקר היה המתח רב, והשוטרים הניפו שלטים אדומים שבאמצעותם הזהירו את המפגינים כי אם לא יחדלו להתפרע – תחל המשטרה להשתמש בכוח נגדם. שעות לפני כן כבר רדפו שוטרים אחרי מפגינים ברחובות והיכו כמה מהם באלות. מפגינים נראו שרועים על הקרקע, ושוטרים השתמשו בגז מדמיע כדי לפזר פעילי מחאה שהתאספו בסמוך למקום שבו התכוננו בכירי הממשל לקיים טקס לציון 22 שנה להעברת השליטה בעיר לסין. בהמשך, כאמור, השוטרים נכנעו ואפשרו למפגינים להתפרץ לפרלמנט.
בהפגנות שנערכו בשלושת השבועות האחרונים בהונג קונג על רקע קידום חוק ההסגרה לסין נרשמו במצטבר יותר משלושה מיליון משתתפים. המחאה שלהם הייתה קריאת התיגר העממית הגדולה ביותר שאיתה התמודד נשיא סין שי ג'ינפינג מאז עלה לשלטון ב-2012. מתנגדי החוק מחו על כך שהוא יאפשר העברה של תושבים מהונג קונג לידי המשטר בבייג'ינג, שם יישפטו המוסגרים בבתי משפט הנשלטים על-ידי המפלגה הקומוניסטית ושאינם עומדים בסטנדרטים דמוקרטיים.
הונג קונג, נזכיר, הוחזרה ב-1997 לידי המשטר הסיני אחרי עשרות שנים שבהן הייתה בשליטה קולוניאלית בריטית. ההחזרה ההיא נעשתה רק אחרי קבלת ערבויות לכך שתוכל להתנהל לפי הערכים הליברליים-יחסית המאפיינים אותה: השיטה שנקבעה לצורך החזרתה היא "מדינה אחת, שתי מערכות" – כלומר מצב שבו הונג קונג שייכת לסין, אך נהנית ממערכת שלטונית נפרדת במידה רבה מזו של הסינים. המערכת הזו מבטיחה לתושבי הונג קונג בין השאר את החופש להפגין וכן עצמאות משפטית. אלא שאחיזתה של סין בהונג קונג התגברה מאוד מאז עליית שי לשלטון ואחרי ההפגנות הפרו-דמוקרטיות שנערכו בעיר ב-2014 – הפגנות שלא הצליחו לאלץ את סין לעשות ויתורים.
המחאה שנרשמה בשבועות האחרונים אילצה את הרשויות לפרוס היום אנשי אבטחה רבים באזור מרכז הכנסים שבו נערך הטקס המרכזי לציון העברת השליטה. המנהיגה לאם, עייפה למראה, הגיעה לטקס, וזו הייתה לה ההופעה הראשונה בציבור זה כשבועיים.
לאם הבטיחה לפעול ביתר שאת למען הצעירים: "מה שקרה בחודשים האחרונים הוביל למחלוקות ועימותים בין הציבור לממשלה. זה גרם לי להבין לגמרי שאני, כפוליטיקאית, חייבת להזכיר לעצמי כל הזמן את הצורך להבין נכונה את רגשות הציבור".