גיבורה או פושעת? הגרמנייה שהצילה מהגרים
מתיחות בין רומא לברלין בגלל מעצרה של קרולה רקטה, מפקדת גרמנייה של ספינת סיוע שהצילה עשרות מהגרים ועגנה באיטליה בניגוד לחוק. רקטה, שהגיעה היום לבית המשפט, הפכה לגיבורת השמאל ומיליון אירו נאספו למענה: "מי שמציל חיים לא יכול להיות פושע". סלביני: "היא עבריינית"
המפקדת הגרמנייה שהצילה מהגרים בים התיכון ונעצרה באיטליה הופיעה היום (ב') בבית המשפט. מעצרה של קרולה רקטה הוביל למתיחות ביחסים של רומא וברלין ומכעיס את הפעילים וארגוני הסיוע. בשני קמפיינים למימון הוצאות המשפט של רקטה נאספו עד כה כמעט 1.2 מיליון אירו.
עוד סיפורים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ
רקטה בת ה-31 נעצרה בשבת לפנות בוקר. למרות שאיטליה אסרה עליה לעגון במדינה נכנסה ספינת הסיוע של רקטה לנמל באי למפדוזה עם 40 מהגרים אפריקנים שחולצו מלב ים, מול חופי לוב.
במהלך הכניסה לנמל, אחרי שבועיים שבהם ביקשה אישור להיכנס, התנגשה הספינה של רקטה בסירת מנוע קטנה של משמר החופים האיטלקי. איטליה מאשימה את רקטה בגרימת סיכון לשלומם של השוטרים שהיו בסירה – עבירה שהעונש המרבי עליה הוא עשר שנות מאסר. ההערכה היא שמפקדת הספינה תשוחרר עד תחילת משפטה. "לרקטה לא הייתה שום כוונה להשתמש באלימות", אמר עורך דינה לעיתונאים בבית המשפט בסיציליה.
שר החוץ הגרמני הייקו מאס אמר לקראת הדיון בבית המשפט שהתוצאה האפשרית היחידה של הדיון היא "שחרורה של קרולה רקטה". "אני אבהיר זאת לאיטליה פעם נוספת", אמר מאס. הוא הוסיף שמי שמציל חיים "לא יכול להיות פושע". מתיאו סלביני, שר הפנים ומנהיג הימין הקיצוני באיטליה, הגיב למאס ואמר שהוא צריך "לקרוא לאזרחיו שלא להפר את החוקים האיטלקיים".
סלביני, שהגדיר את המקרה כ"פעולת מלחמה", הדגיש היום שהוא לא שינה את דעתו על "הפושעת הגרמנייה". בנוסף לגרמניה גם צרפת מחתה על מעצרה של מפקדת הספינה הגרמנייה, והאשימה את איטליה ב"היסטריה". נשיא איטליה, סרג'יו מטרלה, קרא לצדדים שמעורבים בעימות "להנמיך את הטונים". אם רקטה תשוחרר בערבות סלביני עשוי להורות על גירושה מאיטליה.
ראש הממשלה של סלביני, ג'וזפה קונטה, סיפר שקנצלרית גרמניה אנגלה מרקל שאלה אותו על מעצרה של רקטה. הוא אמר לקנצלרית שהוא "לא יכול להתערב ולהכתיב את התנהגותם של השופטים". נשיא איטליה, סרג'יו מטרלה, קרא לצדדים שמעורבים בעימות "להנמיך את הטונים". בנוסף לגרמניה גם צרפת מחתה על מעצרה של מפקדת הספינה הגרמנייה, והאשימה את איטליה ב"היסטריה".
רקטה, חברה בארגון הסיוע הגרמני Sea Watch, אספה ב-12 ביוני 53 מהגרים שהיו בסירה מתנפחת מול חופי לוב. הרשויות באיטליה אישרו ל-13 מהמהגרים להגיע לטיפול רפואי באיטליה, אך אסרה על הספינה להיכנס עם שאר המהגרים. לפי ההערכות עשרות המהגרים שהגיעו לנמל בלמפדוזה יועברו לחמש מדינות: צרפת, גרמניה, פינלנד, פורטוגל ולוקסמבורג.
המפקדת הגרמנייה, שלקחה סיכון גדול כשהחליטה לעגון בנמל, הפכה לגיבורת השמאל באיטליה בזכות ההתנגדות שלה למדיניות של סלביני. שאוסר על ספינות עם מהגרים לעגון במדינה. כשהגיעה לבית המשפט בסיציליה היא התקבלה בתשואות.
באיטליה היו שתקפו את רקטה בגלל ההתנגשות שלה בסירת המשטרה, שניסתה למנוע את כניסתה לנמל. ארגון הסיוע שלה האשים את המשטרה האיטלקית בתקרית, ומסר שהסירה בחרה להיכנס למרווח הצר שבין הספינה למזח. בארגון אמרו שלא מדובר בהתנגשות אלא בחיכוך קל בלבד, והוסיפו שהמפקדת פעלה באחריות.
למרות הצהרותיו של סלביני על סגירת הנמלים למהגרים טוען ראש העיר למפדוזה, סלבטורה מרטלו, שתוך פחות מחודש הגיעו לאי הקטן יותר מ-600 מהגרים מהים התיכון.