שתף קטע נבחר

 

גרמניה תגדיל את הקצבאות לניצולי השואה ב-46%

ועידת התביעות סיכמה עם ממשלת גרמניה על התוספת ל-51 אלף ניצולים, מתוכם 14 אלף שחיים בישראל. לראשונה: בני זוג יקבלו קצבה לאחר מותם של הניצולים וחסידי אומות עולם יקבלו פיצויים

מצעד החיים אושוויץ פולין (צילום: EPA)
בשורה לניצולי שואה. מצעד החיים באושוויץ, ארכיון(צילום: EPA)

בשורה משמחת ל-51 אלף ניצולי שואה שמקבלים קצבאות חודשיות מגרמניה: ועידת התביעות סיכמה עם ממשלת גרמניה על הגדלת הקצבאות החודשיות של ניצולי השואה ב-46% בתום משא ומתן.

 

החל מהחודש יעלו הקצבאות מ-352 יורו לחודש ל-446 יורו וישולמו רטרואקטיבית מה-1 בינואר 2019. החל מינואר 2020, סכום הקצבה יעמוד על 513 יורו ובינואר 2021 יעלה ל-580 אירו.

 

מי שייהנה מהעלייה בקצבאות הם 50,957 ניצולי שואה, מתוכם 14,079 שחיים בישראל. בנוסף, החל מ-1 בינואר 2020 בן או בת זוג של ניצול שואה שמקבל שילומים מגרמניה יקבל לראשונה קצבאות למשך תקופה של תשעה חודשים, שיעזרו להם להתמודד בין היתר עם הוצאות מחייה וצרכים פיננסיים נוספים. זאת בניגוד למצב כיום שבו בני הזוג של ניצולי שואה לא קיבלו כל קצבה לאחר הפטירה.

יד ושם (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
יד ושם(צילום: גיל יוחנן)

"התנאים המשופרים אשר הושגו בזכות העבודה הקשה של צוות המו"מ שלנו, הכוללים פיצויים נוספים ותוספת מימון לשירותי רווחה, יעזרו לנו להבטיח שהניצולים יוכלו לחיות בכבוד בשלהי חייהם. החבות המוסרית שלנו היא להמשיך להילחם למען הניצולים החיים בינינו", מסר ג'וליוס ברמן, נשיא ועידת התביעות.

 

בנוסף, שירותי הרווחה לניצולי השואה יגדלו בכ-50 מיליון דולר מדי שנה ובפעם הראשונה תשלומי הקצבאות החודשיות יוכלו לעבור לבן או לבת הזוג של ניצול השואה לאחר שיילך לעולמו במשך תשעה חודשים, על מנת שיוכלו להתמודד עם הוצאות הקבורה והמחייה.

 

בנוסף, ועידת התביעות תעביר כ-380 מיליון דולר ליותר מ-60,000 ניצולי שואה ב-83 מדינות בתשלומים ישירים ובאמצעות קרנות פיצויים שונות. גם חסידי אומות העולם שהוכרו ביד ושם יקבלו קצבה חודשית ממשרד החוץ הגרמני לראשונה. פרטי ההסכם יוגדרו בהמשך.

 

אנגרט קראמפ-קרנבאואר (צילום: MCT)
אנגרט קראמפ-קרנבאואר. ביקרה ביד ושם(צילום: MCT)

ראש צוות המו"מ של ועידת התביעות, השגריר סטיוארט אייזנשטט, התייחס להישגים אלה ואמר: "מדי שנה, עמדנו במחויבות שלנו לניצולי השואה ותוצאות הנחישות שלנו ממשיכות להשיג תוספות גדולות יותר עבור שירותי רווחה ותשלומי פיצויים. להקצאה הגלובלית של יותר מ-587 מיליון דולר עבור שירותי רווחה תהיה השפעה על חייהם של ניצולי שואה ברחבי העולם."

 

גרג שניידר, מנכ"ל ועידת התביעות, ציין כי "ההסכם החדש יעזור לעשרות אלפי ניצולי השואה הנזקקים ביותר. ככל שהניצולים נעשים מבוגרים יותר, הצרכים שלהם הולכים וגדלים, אך ההתמדה שלנו לא דועכת. במהלך המו"מ הצלחנו לקבוע תקדימים חדשים, ובנוסף להעלות את סכומי הקצבאות וגובה המימון עבור שירותי הרווחה לניצולים".

 

לפני המו"מ, נציגים של גרמניה ושל ועידת התביעות נפגשו עם ניצולי שואה בבתיהם בניו יורק שבארצות הברית. ביקורי הבית הללו נתנו לנציגים הגרמנים הזדמנות לשמוע ממקור ראשון עדויות מניצולים, וכן להיחשף לקשיים שהניצולים מתמודדים איתם ולחשיבות מאמציה של ועידת התביעות בהתמודדות עמם. יום לאחר מכן, התנהל המו"מ במוזיאון המורשת היהודית בעיר.

 

היורשת של מרקל ביד ושם: האחריות שהשואה לא תישנה מוטלת עלינו

על רקע המו"מ והגדלת תשלומי הקצבאות, מנהיגת מפלגת האיחוד הנוצרי-דמוקרטי בגרמניה (CDU) אנגרט קראמפ-קארנבאואר, שנחשבת ליורשת של קנצלרית גרמניה אנגלה מרקל, ביקרה ביד ושם בירושלים. קראמפ- קארנבאואר סיירה במוזיאון לתולדות השואה והניחה זר באוהל יזכור.

 

"מההיסטוריה צומחת האחריות להווה ולעתיד. זה תלוי רק בנו - לפתח מחויבות אישית ברוח התקווה והידידות", כתבה בספר האורחים של יד ושם.

 

לאחר החתימה הקריאה את הדברים והוסיפה: "המקום הזה מזכיר את הצער על כל נפש, קול ופנים. במקום הזה מבינים שהאחריות שהשואה לא תקרה שנית ושהעולם יהיה למקום טוב יותר - מוטלת עלינו".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
העלאת תשלומי קצבאות ניצולי השואה
צילום: רויטרס
מומלצים