בית כנסת ושופר באינדונזיה: "רוצים לעלות לישראל"
ברחבי המדינה המוסלמית הגדולה בעולם, שיהדות אפילו לא נחשבת בה כדת, חיים מאות צאצאי יהודים - חלקם מאנוסי פרו, ואחרים מעירק, סין ואפילו תימן. הרב טוביה סינגר סייע להם לשוב ליהדות, וכעת פועל מול משרד הפנים והרבנות הראשית כדי לסייע להם להגשים את חלומם: לעלות לישראל
300 יהודים (או "מתייהדים") המנהלים אורח חיים דתי לחלוטין, חיים כיום באינדונזיה – המדינה המוסלמית הגדולה בעולם – וכעת מעוניינים לעלות לישראל. מלבדם חיים עוד מאות טוענים-ליהדות בקהילות שונות ברחבי אינדונזיה. כך מגלה הרב טוביה סינגר (58), מי שחי חמש שנים בג'קרטה הבירה, ושימש בפועל כרב הקהילה היהודית במדינה.
<<הכול על העולם היהודי - בפייסבוק של ערוץ היהדות. תעשו לנו לייק >>
קראו עוד בערוץ היהדות :
- מרד החופות: "שולחים 98% לבירור שווא"
- קרקוב: בריונים רעולי פנים מנעו כניסה לבית הכנסת העתיק
- "ה-BDS היהודי": הרבנים שמחפשים להשפיל את הרבנות
/ הרב עמיחי אליהו
לאינדונזיה הוזמן על ידי ארגון הקהילה, "עץ החיים", הפועל במדינה מזה כחמש שנים, כדי לפגוש את הקהילה המרוכזת בפפואה - הגדול שבאיי אינדונזיה. הוא פגש יהודים שהפכו ברוב השנים ליהודים-משיחיים, אך לאחר שלושה ימים של לימוד ותשובות לשאלות, הקהילה עשתה הצבעה שבסופה החליטה להפסיק להאמין בישו, ולהפוך ליהודים.
"לאחר ההצבעה חזרתי לחדר ושרו לי ביחד 'שלום עליכם מלאכי השרת'", הוא מספר. "לא הייתה עין יבשה באולם. הם קרעו את הברית החדשה מהספר. זה היה מדהים".
"אורח חיים יהודי לגמרי"
כיום הם חיים אורח חיים יהודי-דתי ומרוכזים בג'איפורה שבאי. הם חובשי כיפה, יש להם בית כנסת ובית קברות. בעקבות פנייתו של הרב סינגר, ביקרה לפני כשנה משלחת מטעם ארגון "אור תורה נדחי ישראל", בראשות הרב אליהו בירנבוים, ונפגשה עם הקהילה.
הארגון שלח לאינדונזיה שני שליחים שערכו בפפואה סדר פסח, והביא לארץ זוג אינדונזי הלומדים יהדות. לדברי הרב בירנבוים, בג'קרטה חיים עוד כמאה יהודים מכל מיני מקומות בעולם, וברחבי אינדונזיה ישנן עוד קהילות קטנות יותר. בסך הכול מעריך הרב סינגר כי באינדונזיה חיים כאלף צאצאי יהודים, או "מתייהדים", שמקורם בעירק, סין ואפילו תימן.
"הם לא עונים על הקריטריונים של חוק השבות והם בהחלט חושבים לעלות לארץ, אבל זה לא בהכרח עיקר מעייניהם", אומר הרב בירנבוים. "הם בהחלט רוצים להיות יהודים ואכן חיים אורח חיים יהודי לגמרי".
מדינה ללא יהדות
בעקבות אותו מפגש עם צאצאי היהודים שהתייהדו, החליט הרב סינגר להישאר באינדונזיה. הוא התיישב בג'קרטה והחל לבוא במגע עם אנשים שמכנים עצמם יהודים ורואים עצמם ככאלה. בחמש השנים האחרונות קיים דיאלוג עם אימאמים מוסלמים וערך סדרי פסח בהשתתפות מאות אנשים.
לדבריו, "לאחר שאינדונזיה קיבלה את עצמאותה בסוף מלחמת העולם השנייה, היא בחרה להכיר בשש דתות כדתות הרשמיות של המדינה, אך היהדות לא הייתה אחת מהן. כך, יהודים יכלו להיות יהודים, אבל הם היו צריכים לבחור באסלאם או בנצרות כדת שלהם בתעודות הזהות. לכן ילדים רבים שהיו יהודים, נרשמו כנוצרים במסמכיהם, הלכו למוסדות חינוך נוצריים ולאט-לאט הפכו לנוצרים בעצמם".
"לא היה רב באינדונזיה מאז שנות ה-60 ואולי אפילו מאז מלחמת העולם השנייה", מספר הרב סינגר. "השלטונות האינדונזיים ידעו עליי. קיימתי חתונות, הלוויות. עשינו כיתות ללימוד יהדות. עזרתי לרבים לחזור ליהדותם. ערכתי הרצאות למוסלמים, וכשהרגשתי שמיציתי את העבודה שלי להחזיר אנשים ליהדות - החלטתי שזה הזמן בשבילי לעשות עלייה לארץ".
הרב סינגר מרגיש שמיצה את העבודה שלו באינדונזיה להחזיר ליהדות אנשים שהתנצרו והחליט לעלות לארץ. "זה עוד שלב במסעו הבלתי פוסק של לפעול למען עם ישראל ומדינת ישראל", אומר זאב גרשינסקי, סמנכ"ל ארגון "נפש בנפש". "אני מברך על הצטרפותו של אדם הדבק במשימתו לפעול למען עמנו, ומאמין שעוד נשמע רבות על תרומתו כאזרח ישראלי לעם ישראל".