עסקת ענק: תחנת הכוח אלון תבור נמכרת ב-1.9 מיליארד שקל
הרוכשת - קבוצת MRC, המורכבת מצ'יינה הארבור וממבטח שמיר של מאיר שמיר ורפק הישראליות. גברה על 6 מתמודדות במכרז של חברת החשמל לרכישת התחנה. הצעתה גבוהה בהרבה ממחיר המדף שעמד על כ-800 מיליון שקל. זו הפעם הראשונה שבה חברה סינית נכנסת לייצור חשמל קונבנציונלי בישראל
קבוצת MRC הסינית-ישראלית - המורכבת מצ'יינה הארבור הסינית ומבטח שמיר ורפק הישראליות - היא הזוכה במכרז הענק של חברת החשמל לרכישת תחנת הכוח אלון תבור. החברה גברה על שש מתמודדות במכרז ותרכוש את התחנה תמורת כ-1.9 מיליארד שקל. זו הפעם הראשונה שבה חברה סינית נכנסת ליצור חשמל קונבנציונאלי בישראל.
לא רק טלפונים: וואווי חודרת לשוק ייצור החשמל בישראל
מפעלי האנרגיה: "לממשלה אין די מידע להחליט לגבי מפרץ חיפה"
ההסכם עם חברת החשמל: הפשרה המצרית עם ישראל היא רמז למשקיעים זרים
התחנה אמורה לעבור לחזקתה של הקבוצה עד סוף 2019. קיים פער גדול בין המחיר שהציעה הקבוצה למחיר המדף המשוער של התחנה שנע סביב 800 מיליון שקל. מדובר בבשורה מצוינת לצרכני החשמל, שכן הפער בין הצעת הרכש למחיר המדף אמור להתגלגל לכיסם של האזרחים בדמות הורדה אפשרית של תעריף החשמל.
הצעתה של הקבוצה נולדה במסגרת הרפורמה בחברת החשמל שאושרה בממשלה לפני כשנה. במסגרת הרפורמה בחברת החשמל נקבע שהיא תחתוך בחצי את כוח הייצור שלה (העומד כיום על כ-70%) על ידי מכירת חמש תחנות כוח שברשותה לשוק הפרטי.
פרט לאלון תבור, חברת החשמל תמכור תוך חמש שנים גם את אתרי רידינג בתל אביב, אשכול באשדוד, חגית בחוף הכרמל ורמת חובב בנגב, כאשר זו האחרונה כבר יצאה למכרז לפני כשבועיים.
עוד נקבע במסגרת הרפורמה שתחנות הכוח שיימכרו יעברו כמו שהן לידי ידיים פרטיות, כולל כ-40 עובדים שמועסקים על ידי חברת החשמל. אלו יועסקו לתקופה של לפחות חמש שנים גם תחת הבעלים החדשים, לרבות שמירה על תנאי השכר שלהם.
הסוכריה של הרוכשים
התחנה באלון תבור מפיקה כ-600 מגה ואט, שהם כ-4.4% מכוח הייצור הנוכחי של חברת החשמל, והיא נמכרת עם אפשרות להגדלת הייצור בכ-20%, בכפוף לתיקוני סטטוטוריקה שאמורים להסתיים שם עד שנת 2022. הסוכריה הגדולה של הרוכשים היא אפשרות לרכוש את התחנה מבלי לקבל את חוזה הגז הבעייתי של חברת החשמל מול מאגר תמר. החוזה של הבעלים החדש יאפשר להוזיל את עלויות האנרגיה ב-20%-30%.
שר האנרגיה, ד"ר יובל שטייניץ, אמר כי "תוצאות המכרז הן עדות להצלחת הרפורמה ההיסטורית בחברת החשמל ובמשק החשמל. מדובר בהבעת אמון של המגזר העסקי בתהליך יישום הרפורמה. המחיר המצוין שהושג יאפשר הוזלה ניכרת בתעריפי החשמל בשנים הבאות".
יו"ר חברת החשמל, יפתח רון-טל, הוסיף כי "חברת החשמל מתניעה את עידן התחרות במשק האנרגיה. החברה נפרדת ממונופול הייצור ויוצאת לדרך חדשה של תחרות, רגע מכונן בחייה".
מנכ"ל חברת החשמל, עופר בלוך, ציין כי "ועדת המכרזים בחנה שבע הצעות. כולן מעידות, ללא יוצא מהכלל, על אמון גבוה של המשקיעים בתחנות הכח של חברת החשמל ובעובדיה".
מרשות החשמל נמסר כי כל עודפי המכירה יועברו לצרכני החשמל, חלקם כבר בעדכון התעריף הקרוב. מליאת הרשות צפויה לפרסם שימוע ציבורי בחודש אוקטובר.