מחאה אלימה ויקרה: נזקי ההתפרעויות נאמדים במיליונים
ברקע ההתחדשות הצפויה של מחאת יוצאי אתיופיה, מעריכים במשטרה כי נזק הפגיעה בניידות וברכוש נוסף עומד על מאות אלפי שקלים. בנתיבי ישראל סבורים כי טיפול הנזקים בכבישים וברמזורים שהושחתו יסתכם ביותר ממיליון שקלים. גורם במשטרה: "מאמצי ההכלה לא הביאו לסיום המחאה"
אחרי ההתפרעויות - התפנו ברשויות לאמוד את הנזקים לרכוש: יום לאחר ההפגנות האלימות של יוצאי אתיופיה שמחו על מותו של סלומון טקה מירי של קצין משטרה, העריכו הבוקר (יום ד') בארגון כי נזק הפגיעה בניידות ורכוש משטרתי עומד על מאות אלפי שקלים. לכך יש להוסיף עלויות של שעות עבודת השוטרים.
אחד המוקדים המרכזיים לפגיעה ברכוש משטרתי היה בקריית מלאכי. כמה מפגינים ניפצו את כל הניידות של תחנת המשטרה המקומית. במהומות באזור נפצעו 33 שוטרים וארבעה מפגינים. כולם סבלו מחבלות קלות, ופרט לאחד שנותר להשגחה בבית חולים - כולם שוחררו לבתיהם.
המהומות בקריית מלאכי תועדו, ושם נראו מתפרעים הופכים ניידת ורוגמים באבנים ניידות אחרות. גם באשדוד הפכו מתפרעים ניידת משטרה.
גם בחברת נתיבי ישראל, שאחראית לפיתוח תשתיות התחבורה במדינה, עסקו הבוקר בהערכת נזקים כתוצאה מההפגנות האלימות. בחברה העריכו כי הנזקים לכבישים ולמערכות רמזורים שהושחתו נאמדים ביותר ממיליון שקל.
אלון פלג, מנהל מרחב מרכז בחטיבת תפעול ואחזקה בחברה, אמר כי "מרגע סיום ההפגנות, סביב השעה 1:00 בלילה הסתערו עשרות צוותינו המקצועיים להכשרה מהירה של צירי התחבורה על מנת שנוכל לפתוח את הכבישים לנסיעה בטוחה.
"100 כלים הנדסיים בשטח עבדו כל שעות הלילה לפינוי הצירים מהוונדליזם שפגע באספלט וייצר סכנת החלקה מסכנת חיים עבור רוכבי הדו-גלגלי''.
פלג הוסיף כי "מערכת רמזורים שלמה הושחתה בצומת קסטינה, לצד 11 מוקדים שבהם בערת הצמיגים פגעה בתשתית הכביש ובשל כך נדרש להחליף באותם מקומות את האספלט'".
במשטרה ציינו כי מאז תחילת ההתפרעויות ביום שני נפגעו 111 שוטרים מהשלכות אבנים, חפצים ובקבוקי תבערה. עד כה עצרה המשטרה 136 חשודים בתקיפות שוטרים, ונזליזם והפרת הסדר הציבורי. מרבית המובאים להארכות מעצר תקפו שוטרים, שרפו ניידות, יידו אבנים והפעילו אלימות קשה במהלך ההתפרעויות.
לאחר מותו של טקה הבינו במשטרה כי המקרה יוביל למחאות אלימות. בשל כך פתחה המשטרה בציר הידברות מול נכבדי העדה האתיופית ומובילי דעת קהל בקרבה כדי למנוע אלימות. אחרי הלווייתו של הצעיר אתמול התברר כי ניסיונות ההידברות וההרגעה לא צלחו.
החשש משחזור ההפגנות האלימות ב-2015
במשטרה חוששים מהסלמה ומשחזור ההפגנות האלימות ב-2015. את הניסיון ליצור הידברות עם מובילי דעת קהל בעדה האתיופית הובילו ראש אגף שיטור ניצב אמנון אלקלעי וכן רב-פקד שי יאסו - קצין משטרה שאמון על הקשר עם נציגי העדה.
במשטרה קיוו כי למנוע הידרדרות שתצא מכלל שליטה ותגרור סיטואציה של עצורים רבים, פציעות, ונדליזם ברחובות וכאוס תחבורתי. ואולם, ניסיונות אלה כאמור לא צלחו.
בתחילה הוחלט על מדיניות של הכלה ומניעת חיכוך, בהתאם להנחייתו של ממלא-מקום מפכ"ל המשטרה ניצב מוטי כהן בגיבוי השר לביטחון הפנים גלעד ארדן. בהערכת מצב שנערכה בפיקוד הייתה הסכמה גורפת שלנוכח הנסיבות המצערות צריך לאפשר למפגינים למחות ולספוג את השיתוק בצירי התנועה המרכזיים.
"בנסיבות הטרגיות שנוצרו, הבנו שנאפשר מחאה לגיטימית גם כשהפגיעה בתנועה היא משמעותית", אמר הבוקר גורם במשטרה.
אחרי השעה 21:00 בערב אמש שונתה התפישה ואז החלו הכוחות לבצע פינוי של צירים ומעצרים. "כשראינו פגיעה בסמלי שלטון, כמו למשל פגיעה בתחנת משטרה וניידות, אי אפשר היה להבליג כבר", אמר גורם במשטרה.
הגורם הוסיף כי "לא מדובר בעצורים שקראו קריאות או חסמו כביש אלא על כאלה שנקטו אלימות, תקפו שוטרים, יידו אבנים והציתו ניידות. אלה היו מפגינים משולחי רסן, אלימים וכבר לא 'קומץ'. פרצי האלימות הפכו לתכופים יותר, היו פצועים, לא הייתה היתכנות סיום. בסופו של דבר מאמצי ההכלה לא הביאו לסיום המחאה".
מהודעות שהופצו ברשתות החברתיות עולה כי גם היום צפויות חסימות כבישים מרכזיים במסגרת מחאת יוצאי אתיופיה. לפי ההודעות שהופצו, כמה צירים ייחסמו משעות אחר הצהריים.
מפקד מחוז תל אביב במשטרה, ניצב דוד ביתן, אמר כי תתאפשר חסימה לא אלימה של צירים מרכזיים. לדבריו, "כל זה בכפוף לזמן, זה לא יהיה לזמן בלתי מוגבל. זה יהיה לזמן שניתן להכיל אותו וניתן לסבול אותו". ואולם אחר כך הבהירה המשטרה: "לא נסכים לחסימות שיובילו לפגיעה כה משמעותית".
בהבהרת המשטרה נאמר כי "לצד הכלה ואיפוק משטרתי רב כלפי מפגינים מתוך ניסיון לאפשר להם לבטא את מחאתם, משטרת ישראל לא תאפשר את המשך החסימות של צירי תנועה מרכזיים ברחבי הארץ באופן שיוביל לפגיעה כה משמעותית באזרחי ישראל בכלל ובמשתמשי הדרך בפרט".