שתף קטע נבחר

 

המפגינים זועמים: "ארדן - חוליגן. לא מוחים כדי שתחבבו אותנו"

יאיו אברהם הגיע מהקריות לרחובות כדי למחות על "רצח סלומון טקה", כדבריו. הוא אמר שהחסימות יימשכו והבהיר כי אין הנהגה שמובילה את ההפגנות: "אף אחד לא מסתכל עלינו, רק מהפקקים אכפת לכם". מפגין נוסף: "מה המשטרה עושה כדי להכיר את התרבות שלנו? לומדים לרקוד כמונו"

 

יאיו אברהם: "ארדן חוליגן"    (צילום: ירון ברנר)

יאיו אברהם: "ארדן חוליגן"    (צילום: ירון ברנר)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

בעוד שהשר לביטחון הפנים גלעד ארדן מצהיר כי המשטרה לא תאפשר יותר לחסום כבישים מרכזיים - יוצאי אתיופיה נערכים להמשך המחאה ביתר שאת. יאיו אברהם, בן 39 מקריית ים שהגיע עד לרחובות בשביל להפגין, אמר באולפן ynet כי מבחינת המוחים - המחאות אתמול היו רק ההתחלה. "השר ארדן, החוליגן הראשי, אומר לנו שאנחנו חוליגנים", טוען אברהם. "אני לוקח את האחריות על הגיבורים והלוחמים שבכבישים".

 

- לוחמים נגד מי? נגד אזרח חף מפשע שמפרקים לו את האוטו?

"סלומון טקה היה אזרח, לא? למה הוא נרצח? למה יוסף סלמסה נרצח?

 

- אז מתקנים חטא עם פשע?

"לא. השוטרים אמורים לשמור על הסדר הציבורי" אמר אברהם. "אני פונה לכל האזרחים - יש לכם בעיה עם הפקקים? תתקשרו למוקד 100. הם האחראים. הם רוצים לעשות סדר? בבקשה, שיעשו. רוצים לירות בנו? מוזמנים גם.

גלעד ארדן יאיו אברהם  (צילום: ירון ברנר, רפי קוץ)
"ארדן הוא החוליגן הראשי". יאיו אברהם(צילום: ירון ברנר, רפי קוץ)
 

  (צילום: רויטרס)
צומת עזריאלי. אתמול(צילום: רויטרס)

"כל חצי שנה הורגים את האחים שלי. אנחנו לא נשתוק - זוהי רק ההתחלה. אפילו עוד לא התחלנו. נגמרו הימים היפים של לדבר יפה", אמר.

 

מוקדם יותר טען ארדן בריאיון לאולפן ynet כי הסיבה לכך שלא מסר הצהרה אתמול הייתה כי עסק בהידברות עם מנהיגי הארגונים השונים והקייסים. "אין לנו מנהיגים. אף אחד לא מנהיג. לאנשים נמאס מ-550 התיקים שנפתחים במשטרה מדי שנה. עזבו את הנרצחים - יש כאן אנשים שהולכים כפופים מבושה ולא מספרים למה הם בוחרים מהשוטרים, מהסיוט ומהטראומה. אנשים צריכים לקבל סיוטים וטראומה? חסמנו ונמשיך לחסום שבוע שלם".

 

- הפחד הזה קיים כל הזמן?

"כן, כל הזמן. זה סיוטים. אנשים שרואים שוטרים עוברים את הכביש. חברים שלי חיים בסיוט. בוכים ומרטיבים במיטה בלילה. אף אחד לא מסתכל עליהם - אבל מהפקקים אכפת לכם. אף אחד לא תומך בנו ואף אחד לא שלח אותנו".

 

הפגנה יוצאי אתיופיה בעזריאלי (צילום: גבי חן)
שריפת הרכב בעזריאלי(צילום: גבי חן)

הפגנה יוצאי אתיופיה בעזריאלי (צילום: יריב כץ)
הפגנה יוצאי אתיופיה בעזריאלי(צילום: יריב כץ)
 

אברהם הוסיף כי "אם צריך לחסום יותר - נעשה את זה. במדינה מתוקנת, שר שקורא לאזרחים חוליגנים היה מתפטר כבר מזמן. אנחנו לא יוצאים לרחובות בלי סיבה, אנחנו מוחים כי נרצח פה אדם בדם קר. הוצאה להורג".

 

- אתה חושב שתקיפת אזרחים, בקבוקי תבערה, הפיכת ניידות ורגימת שוטרים באבנים תעזור למאבק שלכם?

"נראה בסוף התהליך".

 

- אבל אתם לא מצליחים לגייס ככה את הציבור. למה?

"אנחנו הקהל. הקהל שלנו מגויס. כל המחאות, כל ההפגנות, רובן המוחץ מורכבות מיוצאי אתיופיה. לא יצאתי כדי שתחבבו ותאהבו אותי".

 

"אנחנו לא נמשיך להירצח. נקודה, סוף", אמר ילאו. "אם כואב לכם, הבעיה מתחילה בבן אדם שקוטף חיים. אילו היה הורג לכם את הדוד שלך או את האחות אולי הייתם מבינים. יש אנשים טובים בחברה הישראלית שמנסים לעזור, אבל יש פה מבנה בעייתי שרודף אותנו באופן אובססיבי", טען. "כמה להט"בים נרצחו ע"י שוטרים? כמה מתנחלים? אף אחד לא יכול להגיד לי. אני אומר לכם - אפס. כמה אתיופים נרצחו במפגשים עם שוטרים? 16. זה נראה לכם סביר?".

 

ניצב בדימוס אורי בר-לב, לשעבר מפקד מחוז הדרום במשטרה, סירב לקבל את המונחים "הפגנה" ו"מחאה" לאירועי אמש. "זו חבורה של פורעים עבריינים חוליגנים, אף שוטר לא רצח אף אזרח.

 

"אני לא משוכנע שאלה המראות שמנהיגי העדה רצו לראות. אלה התפרעויות שבסופן כל אחד מהם היה צריך להיעצר. מי שמרים יד על שוטר וזורק עליו אבנים - היד הזו צריכה לא להיות מורמת יותר", אמר בר-לב.

 

הפגנת יוצאי אתיופיה עפולה (צילום: עידו ארז)
ההפגנה בעפולה(צילום: עידו ארז)
 

הפגנת העדה האתיופית בירושלים (צילום: AFP)
ההפגנה בירושלים(צילום: AFP)

אברהם סירב להתייחס לדבריו של בר-לב, ואמר כי מבחינתו המשטרה ועולי אתיופיה נמצאים משני צדי המתרס. "אני אזרח שומר חוק. מימיי לא שדדתי ולא הרגתי אף אחד. כשאני רואה את האחים שלי נהרגים ונופלים - מחובתי לעמוד איתם ולקחת אחריות גם על הדברים הלא פשוטים".

 

לעומת אברהם, הפעיל חברתי אבי ילאו אמר כי הוא לא רצה שההפגנות יתפתחו למהומות אתמול. "בסופו של יום, ביממה האחרונה אנחנו מתעסקים במראות של רכב שרוף וחסימת כבישים. אבל יש פה עיוות מושגים ובלבול". 

 

סמי בורקה, מדריכו של סלומון, אמר כי "אנחנו נמשיך במחאה לא אלימה. אני קורא למפגינים להיות מאופקים. מה לעשות שיש גם הרבה צעירים שאוגרים הרבה כעס, כאב ותסכול אדיר? לפעמים זה מוביל אותנו לדברים שאנחנו לא רוצים להגיע אליהם. אנחנו נמשיך לשרת ולתרום למדינה. אנחנו חלק מהמדינה הזאת ואוהבים אותה. נחנך את הילדים שלנו לאהוב את המדינה".

 

ילאו אמר כי "צריך לשאול את משטרת ישראל, את הממשלה ואת העומד בראשה בנימין נתניהו - איך קורה שפעם אחר פעם אנחנו עדים לאירועים מהסוג הזה? ארדן, עם כל הכבוד, כשישבתי בוועדת השרים לענייני הקהילה האתיופית סירב באופן תקיף, ואני לא מבין למה, לעשות בדק בית אמיתי בתוך משטרת ישראל.

 

"יש לך את הסמכות, אתה יכול לעשות שינוי מאוד משמעותי. אתה ממונה על המשטרה ואתה נושא באחריות", אמר ילאו. "מ-1997 יש תכניות למכביר להגברת האמון בין הקהילה האתיופית למשטרת ישראל. אתה יודע מה הם עושים בתכניות שלהם? מנסים להכיר את התרבות שלנו. לדעת איך רוקדים אסקסטה.

 

אבי ילאו (צילום: שאול גולן) (צילום: שאול גולן)
אבי ילאו(צילום: שאול גולן)

"לא מעניין אותי אם אתה מבין מוזיקה אמהרית. הדרישה שלנו, וכן, אני מצר וכואב לי על אותם אזרחים שנתקעו בפקקים, היא למחות על הביטחון האישי שלנו. האנשים שנתקעו בפקקים יחזירו את סלומון טקה? את יהודה ביאדגה?".

- התמונות האלה יחזרו גם היום?

"אני מקווה שלא. אבל יותר מזה אני רוצה שממשלת ישראל, ראש הממשלה ומי שאמון על המערכת הזאת יתחילו לעשות בדק בית. לפני כמה חודשים יצאו עשרים אלף מפגינים לכיכר רבין. מחינו וזעקנו את נשמתנו. אף אחד לא התייחס לזה ולא עשו עם זה שום דבר. מה מצפים מאיתנו, שנשב בבית בחיבוק ידיים?".

 

ילאו טוען כי בעיניו הצעד הבא צריך להיות חסימת כניסות למוסדות המדינה. "ללכת להפגין מול גלעד ארדן, מול רה"מ והמפכ"ל. זה מה שצריך לעשות, כי האנשים האלה הם נושאים באחריות. בסוף לא יצאנו כדי לתקוף שוטרים ולפגוע באזרחים. נכון, היו שריפות צמיגים וורכב כזה או אחר נשרף, אבל מה שבאנו לעשות כאן זה להשמיע קול ברור וחזק מאוד: באנו למחות על החיים שלנו".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: דורון גולן
שורפים רכב בקריית אתא
צילום: דורון גולן
מומלצים