חושבים קדימה: דיאטנית מלאכותית ואפליקציה למטופלי נפש
פרויקטי הגמר של הסטודנטים בפקולטה למדעי המחשב בטכניון, חושפים מה מעסיק את הדור הבא של התעשייה: כופרות, בתים חכמים והרבה בינה מלאכותית
כדי לנסות ולהבין לאילו כיוונים הולכת תעשיית ההייטק הישראלית, רצוי להציץ מדי פעם דווקא אל האקדמיה: פרויקטי גמר של סטודנטים למדעי המחשב, מספקים הצצה ראשונית ובוסרית לרעיונות ולתחומי הידע שמעסיקים כבר היום, את מי שעומדים לאייש עמדות מפתח בתעשייה בשנים הבאות. ביריד הפרויקטים של הטכניון, שנערך בשבוע שעבר והציג עבודות גמר של סטודנטים בשנים ג'-ד', הוצגו יותר מ-40 פרויקטים כאלה.
החל מאבטחת מידע, כופרות ופרצות, דרך אפליקציות אנדרואיד ועד לבתים חכמים - בלט במיוחד העיסוק בתחום של בינה מלאכותית. מונח הבאזז של עולם הטכנולוגיה בעשור האחרון, בא לידי ביטוי למשל, בפיתוח דיאטנית קולית חכמה, מבוססת הסייעת הקולית אלכסה של אמזון. ה-Diet Tracker מבוסס על התאמות ופרסונליזציה של המשתמשים המעוניינים לבצע מעקב תזונתי חכם אחרי הרגלי האכילה שלהם. הוא כולל הגדרת יעדים ברורים, ומאפשר למשתמשים פשוט לספר באופן אינטואיטיבי לסייעת הקולית מה הם אכלו במשך היום, ובכך לקבל סיכום קלורי יומי, מעקב ואפילו ניטור של אכילה רגשית.
פרויקט בולט נוסף נקרא Buddiz, ומדובר בעצם באפליקציה ייעודית עבור מטופלים המתאשפזים בבית החולים גהה. הרעיון מאחוריה פשוט למדי: לאפשר למטופלים חדשים להתאקלם בצורה טובה יותר לסביבה החדשה שלהם, באמצעות מנטורינג ממטופלים לשעבר. בטכניון פיתחו אפליקציה המאפשרת חיבור בין מטופלים חדשים לבין בוגרים, באמצעות שיחת צ'אט פשוטה. בגהה, אגב, כבר הביעו עניין ומתכוונים להכניס את הפיתוח לשימוש בין כותלי בית החולים כבר בחודשים הקרובים.
גם מערכת לניטור חריקות שיניים במהלך השינה, תרגום הודעות טקסט לכתב ברייל, זיהוי ותיוג פנים באלבומי תמונות פרטיים, רובוט אוטונומי למיפוי חדרים, ומחקרי חולשות אבטחה באפליקציות לניהול בית חכם - כולם חלק מרשימה ארוכה של פרויקטים מסקרנים.
הסטודנטיות והסטודנטים קיבלו במהלך העבודה גישה למערכות מבוססות Azure, סביבת הענן של מיקרוסופט. "מדי שנה מפתיעים הסטודנטים שלנו ברעיונות מקוריים, שאותם הם מתרגמים לפיתוחים מעשיים. זו בעצם ההתנסות המשמעותית הראשונה שלהם בהתמודדות עם פרויקטים הנדסיים מורכבים, כמו אלה שמחכים להם בתעשייה", אמר איתי דברן, מנהל המרכז לטכנולוגיות חכמות בפקולטה למדעי המחשב בטכניון.