שתף קטע נבחר

 

וושינגטון נגד המפגן של טראמפ: Thanks, but no tanks

נשיא ארה"ב התקנא בחגיגות יום הבסטיליה בצרפת, ויציין מחר את 4 ביולי, יום העצמאות, עם מפציצים, משוריינים וטנקים בבירה. משפחתו תשב באזור VIP, מבקריו: "משתמש בצבא ככלי פוליטי". וכמה הכול יעלה?

שעות לפני שארה"ב תחל לחגוג את יום העצמאות שלה טענו היום (ד') מבקרי הנשיא דונלד טראמפ כי הוא מנצל את צבא ארה"ב ככלי לתעמולה פוליטית. באירוע המרכזי לרגל 4 ביולי שייערך מחר בוושינגטון אמור להיעשות – בהוראתו של טראמפ – שימוש בטנקים, במטוסי קרב ובכלים כבדים נוספים.

 

עוד סיפורים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ

ארה
אחד המשוריינים ניצב היום ליד אנדרטת לינקולן בוושינגטון(צילום: AFP)

ארה
טראמפ טוען: "גם בכירי הצבא נרגשים"(צילום: AFP)

הפנטגון עושה מאמצים לעמוד בהוראת הבית הלבן להביא לאירוע מפציץ חמקן B-2 ומטוסי קרב נוספים כדי שיערכו מטס מעל המול, השדרה המרכזית בוושינגטון. גם המטוס הנשיאותי, "אייר פורס 1", צפוי לטוס מעל החוגגים.

 

כבר היום הוצבו שני משוריינים קרביים ליד אנדרטת לינקולן, שם ינאם טראמפ לרגל יום העצמאות. כמה טנקים נשלחו לוושינגטון ברכבת והם יוצבו ליד המול. הרשויות המקומיות של מחוז קולומביה, שבו שוכנת וושינגטון הבירה, תקפו את טראמפ על המהלך. "Thanks, but no tanks", הן צייצו בטוויטר, משחק מילים שבו משולבת המילה "טנק" בביטוי "תודה, אבל לא תודה". הן הדגישו שמשרד ההגנה בעצמו הזהיר בשנה שעברה שהטנקים עלולים לפגוע בכבישי העיר.

 

טראמפ, המכנה את מפגן הראווה "הצדעה לאמריקה", צייץ אתמול בטוויטר שראשי הצבא "נרגשים" להשתתף באירוע: "הם נרגשים לעשות את זה ולהראות לעם האמריקני, בין השאר, את הצבא החזק והמתקדם ביותר בעולם. מטסים מדהימים ומופע הזיקוקים הגדול אי פעם!".

ארה
ההכנות לאירוע באנדרטת לינקולן. "טראמפ חוטף את החגיגה"(צילום: AFP)

אם הם אכן נרגשים – הרי שהם מסתירים זאת היטב. כששאלות בנושא הוגשו למשרד ההגנה, זה העביר אותן לבית הלבן במקום להשיב בעצמו. בכירים בצבא לא הסכימו אפילו לומר בבירור מול המצלמות אם ראש המטות המשולבים של צבא ארה"ב, ג'וזף דנפורד, מתכוון להגיע לאירוע.

 

"זו פוליטיזציה גסה של הצבא", תקפה לורן דיונג שולמן, עמיתה בכירה במרכז לביטחון אמריקני חדש ומי שכיהנה כבכירה בבית הלבן בממשל אובמה. לדבריה נראה שבשימוש בכלים צבאיים טראמפ מבקש פחות לכבד את הגברים והנשים שמשרתים במדים – ויותר להתרברב ולספק את ידידיו הפוליטיים.

 

"פולחן אישיות טראמפי"

חברת בית הנבחרים בטי מקולום טענה: "טראמפ חוטף את החגיגות והופך אותן לעצרת פוליטית מפלגתית במימון משלם המסים, שנועדה יותר לקדם 'פולחן אישיות טראמפי' מאשר את לקדם את רוח העצמאות והחירות האמריקנית". מקולום, דמוקרטית ממינסוטה, סיפרה כי אף שבקשות רבות למידע ולפרטים על עלות האירוע הוגשו למשרד הפנים ולמשרד ההגנה – אלה לא השיבו.

ארה
טנק מובא אל האנדרטה לקראת האירוע "הצדעה לאמריקה"(צילום: AFP)

אף שבבית הלבן טענו בתוקף שהאירוע לא יהיה פוליטי ושבנאומו ידגיש טראמפ את תרומתם של החיילים האמריקנים, היועצת הבכירה של הנשיא קליאן קונוויי הודתה בעצמה שהנאום ידגיש גם את הישגיו של הממשל, בין השאר פתיחת תפקידים שונים וסיוע לבוגרי צבא.

 

בימים האחרונים טען טראמפ כי הטנקים שיובאו לוושינגטון יוצבו במקום קבוע, ולא ינועו ברחובות, כדי לא לפגוע בתשתיות.

 

ההפרדה בין הצבא האמריקני לבין הפוליטיקה האמריקנית היא מאבני היסוד של תפקיד הצבא בדמוקרטיה האמריקנית, והיא נועדה להבטיח שהצבא יהיה נאמן לחוקה ולא למנהיג נבחר אחד. לכן למשל מי שמשרתים בצבא אינם רשאים להשתתף בקמפיינים פוליטיים.

 

טראמפ, נזכיר, רצה לערוך כבר בשנה שעברה מצעד צבאי מפואר ליום העצמאות בוושינגטון בהשתתפות טנקים וכלים כבדים אחרים. הוא יזם זאת אחרי שהשתתף באירועי יום הבסטיליה בצרפת ב-2017. בסופו של דבר נאלץ לגנוז את התוכנית, בין השאר בשל עלויותיה. עם זאת, נראה שלא זנח את הרעיון לגמרי.

ארה
(צילום: רויטרס)

באירוע שייערך מחר באנדרטת לינקולן יוקצה אזור מיוחד לאח"מים, בהם בני משפחתו של טראמפ, חברים ואנשי צבא. גם הוועדה הלאומית הרפובליקנית תחלק כרטיסים לאירוע, ולדבריה מדובר בנוהג רגיל שבו דבקה גם הוועדה הלאומית הדמוקרטית בשנים שבהן הנשיא היה דמוקרט. עם זאת, כלי תקשורת בארה"ב מדווחים שהוועדה הרפובליקנית העבירה כרטיסים לתורמים רפובליקנים, מה שמגביר את החשש מניצול האירוע למטרות פוליטיות.

 

מהפנטגון נמסר שאין לו הערכה כוללת בנוגע לעלות ההשתתפות של הצבא באירוע. חיל האוויר האמריקני מסר שעלות הפעלתו של מטוס ה-B-2 תהיה 122,311 דולר לשעה.

 

כישלון לטראמפ: בלי שאלה על אזרחות במפקד

בינתיים, טראמפ נחל אתמול כישלון משפטי כשממשלו נאלץ – בעקבות קביעה של בית המשפט העליון – לוותר על הניסיון שלו לשלב במפקד האוכלוסין הבא, ב-2020, את השאלה אם האדם הנסקר הוא אזרח ארה"ב. פעילים למען זכויות המהגרים בארה"ב התנגדו נחרצות לצעד כזה.

 

טראמפ הגיב בטוויטר: "זה רגע עצוב מאוד לאמריקה, כשבית המשפט העליון של ארה"ב אינו מאפשר להכניס שאלה בנוסח 'האם האדם הזה הוא אזרח של ארה"ב?' למפקד של 2020!".

ארה
(צילום: EPA)

ארה
(צילום: AFP)

השאלה אם האדם הנסקר הוא אזרח אמריקני לא נכללה במפקד האוכלוסין של ארה"ב מאז 1950, ומתנגדי הוספתה הזהירו כי אם תוכנס לשאלון יימנעו מהגרים רבים מלהשיב עליו משום שיחששו להיפגע מהמבצע שמנהל ממשל טראמפ נגד מהגרים בלתי חוקיים.

 

מתנגדי השאלה טוענים כי הימנעות של מהגרים מהשתתפות במפקד תהפוך המוני מהגרים לבלתי-נראים, תטה את ספירת האוכלוסין ותגרום לכך שמשאבים ממשלתיים מעטים יותר יוקצו לאזורים שבהם הם חיים. מומחים הזהירו שאם המהלך של טראמפ ייצא לפועל – בין 1.6 מיליון ל-6.5 מיליון מהגרים, בעיקר היספנים, יימנעו מלהשתתף במפקד או ישקרו בשאלת האזרחות.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
משוריין ליד אנדרטת לינקולן
צילום: AFP
מומלצים