נתניהו: "מותו של טקה הוא טרגדיה, אבל לא נסבול אלימות"
על רקע המחאה ברחבי הארץ קיים רה"מ דיון העוסק בשילובם בחברה של בני העדה האתיופית. על התקרית שהובילה להפגנות אמר: "יופקו לקחים, לבנו עם המשפחה". הח"כ לשעבר נגוסה הזהיר: "יש פה בעיה קשה ועמוקה". השר ארדן: "למרות הביקורות - אם היינו קמים לבוקר עם הרוגים, המצב במדינה היה מסלים"
בזמן שהפגנות המחאה של יוצאי אתיופיה מתחדשות ברחבי הארץ, כינס הערב (יום ד') ראש הממשלה בנימין נתניהו דיון של ועדת השרים לעניין קידום שילובם של בני העדה בחברה הישראלית. "מותו של סלומון טקה הוא טרגדיה גדולה, ליבנו עם המשפחה וגם יופקו לקחים", אמר נתניהו בהתייחסו לירי בנער בקריית חיים שבעקבותיו פרץ גל המחאות. "אבל דבר אחד ברור: אנחנו לא יכולים לסבול את האלימות שראינו אתמול. אנחנו לא יכולים לראות חסימה אלימה של צירים, אנחנו לא יכולים לראות בקבוקי תבערה, התקפות על שוטרים, על אזרחים, על רכוש פרטי – זה דבר שהדעת אינה סובלת והמשטרה נערכת בהתאם כדי למנוע את זה".
בדיון השתתפו גם שמונה נציגים של יוצאי העדה האתיופית ובהם שני קייסים, חבר הכנסת לשעבר מהליכוד אברהם נגוסה, ומספר מנהיגים צעירים. נציגי הועדה שיתפו בתחושות הקשות של העדה ובחוסר האמון המוחלט שלהם כלפי הפרקליטות ומח"ש (המחלקה לחקירות שוטרים) אבל היתה הסכמה של כולם על כך שצריך להימנע מאלימות במחאה.
עוד נכחו שר המשפטים אמיר אוחנה, השר לבטחון פנים גלעד ארדן, שר הקליטה יואב גלנט, שר המדע אופיר אקוניס, שר החקלאות אורי אריאל, שר הרווחה חיים כץ, שר החינוך רפי פרץ, אמי פלמור מנכ"לית משרד המשפטים, רונן פרץ ממלא מקום מנכ"ל משרד רה"מ ועוד. ראש הממשלה ביקש בדיון לקבל נתונים ונקבעה ישיבה נוספת לעוד עשרה ימים.
בתום הישיבה הודה ארדן שעל המשטרה לבצע עוד צעדים רבים בנושא הטיפול בקהילה: "כל המשתתפים, גם מטעם הקהילה, שיבחו את התהליכים שקרו במשטרה בשנים האחרונות, מצלמות הגוף והירידה בפתיחת התיקים לבני הקהילה. אבל לאור גילויי האלימות והמחאות הקשות ברור שזה לא מספיק וצריך לעשות עוד צעדים. התחייבתי שאזום הקמה של גוף בתוך המשטרה שהתפקיד שלו יהיה להיאבק ולמצות הליכים משמעתיים כנגד גילויי גזענות של שוטרים ככל שהיו או יהיו כאלה. הייתה תמימות דעים שיש חוסר אמון של הקהילה בחקירות שמח"ש מובילה אחרי שיוצאי הקהילה מגישים תלונות כנגד שוטרים. זו בעיה אמיתית שקיימת ואני שומע אותה לא רק מצד קהילת יוצאי אתיופיה אלא גם מאוכלוסיות מיעוטים אחרות".
עם זאת ארדן הדגיש כי היה קשה מאוד לצפות את היקף המחאה אתמול: "גם אם הייתה לי ביקורת על כך שהיה צריך להיערך אחרת, עדיין אני מבין שהיה קשה מאוד לצפות את היקף המחאה ואת עוצמת האלימות. המפקדים בשטח נאלצו לקבל החלטות שכנראה חייבו אותם באותו רגע להכיל את המחאה ולא להגיע למצב של פינוי של אותם גורמים אלימים שיביא לנפגעים בנפש. אם היינו קמים הבוקר עם עוד הרוגים, המצב היה מסלים והמדינה הייתה נראית גרוע יותר ובמצב חמור יותר".
ארדן הוסיף: "המדיניות שלי מיום שנכנסתי לתפקידי שצירים מרכזיים במדינה אסור שייחסמו, אבל בסופו של דבר החוק הוא זה שמקנה סמכות ושיקול דעת למפקד בשטח להחליט עד כמה סכנה לחיי אדם תיווצר כתוצאה מפינוי צירים והזרמת התנועה. אני מבין את המצוקה שהייתה לציבור, גם אני ובני משפחתי נתקענו אתמול שעות בפקקים".
פנטוונס פדוויט, מנכ"ל עמותת טבקה לשוויון וצדק ליוצאי אתיופיה שנכח בישיבה סיפר: "הבענו את התסכול שיש בקרב הקהילה לאחר ששוטר הורג יוצא אתיופיה ללא סיבה. יש לנו חוסר אמון במח"ש, ואנחנו דורשים מנגנון שיבדוק החלטות קודמות של מח"ש - אם היה בהן טיוח ולא נהיה רגועים כל עוד מקרים שהיו בעבר לא ייבדקו על ידי גוף חיצוני. ראש הממשלה היה מאוד קשוב ואמר שיבחן את הנושא ויפעל בנחישות על מנת שמקרים כאלה לא יישובו".
"אסור שנראה רכבים שרופים ושוטרים מכים"
אחד מנציגי העדה האתיופית אמר לפני הדיון: "אנחנו באים לראש הממשלה להגיד לו את מה שאנחנו מרגישים. פעם אחר פעם אנחנו נופלים למקרים כאלה שבהם צעירים מוצאים את מותם. זה צריך להיות מטופל בדרג המדיני ובדרג המשפטי. אנחנו בעד המחאה אבל נגד האלימות. צר לנו על הפקקים אבל צריך להבין שאנשים איבדו את החיים וזה הכלי היחיד שיש לקהילה. במח"ש מטאטאים מתחת לשטיח ולא מטפלים בשוטרים.יש שוטרים טובים ומצוינים אבל שוטר שסוטה מהדרך צריך לתת את הדין".
הח"כ לשעבר נגוסה הוסיף: "יש פה בעיה קשה ועמוקה ואני מקווה שאנחנו נמצא את המקום להשמיע את הכאב של הקהילה, את הכאב של המשפחה".
השר פרץ אמר: "אני מכבד את יוצאי אתיופיה ומבין את הכאב שלהם, אבל אסור שנראה רכבים שרופים ושוטרים מוכים".
ברחבי הארץ רוכזו אחר הצהריים כוחות גדולים של משטרה לקראת חידוש ההפגנות. לקראת 18:30 החלו כ-200 מפגינים לחסום את רחוב מנחם בגין ליד צומת עזריאלי בתל אביב, שנפתח לאחר זמן קצר. נתיבי איילון נחסמו לתנועה בין מחלף ההלכה למחלף השלום. חמישה מפגינים נעצרו על ידי המשטרה שפועלת בכוח למנוע חסימת כבישים.
לצומת קריית אתא הגיעו כ-50 מפגינים. ההנחיה לשוטרים היא לא לאפשר למפגינים לרדת לכביש: "אפס סובלנות, מי שיירד לכביש ייעצר". המפגינים צועקים: "שוטר אלים צריך להיות בפנים". כ-20 מפגינים יידו אבנים לעבר כוחות המשטרה ברחוב משה דיין, בסמוך למחלף ראשון לציון. כוח משטרה פיזר את המפגינים ועצר שני חשודים כשברשותם נתפסו בקבוקי תבערה. החשודים נלקחו לחקירה בתחנת המשטרה.
בעקבות מידע כי תוכננה הפגנה סמוך לביתו של ראש הממשלה נתניהו בקיסריה, כוחות גדולים של משטרה נערכו בסמוך לבית. במחלף קיסריה בכביש המוביל ליישוב אף הוקם מחסום משטרתי.
במקביל נמשכים בכמה בתי משפט דיונים בבקשות המשטרה להאריך את מעצרם של מפגינים במחאות האלימות אתמול. בבית משפט השלום בפתח תקווה שוחררו שבעה חשודים לבתיהם.
חמישה מפגינים שנעצרו אתמול על ידי משטרת חדרה שוחררו לחמישה ימי מעצר בית בערבות. מוקדם יותר בית משפט השלום בחדרה האריך ב-3 ימים את מעצרם של 3 חשודים נוספים ושחרר בערבויות מפגין אחד. המפגינים נעצרו בחשד לתקיפת שוטרים, חסימת כבישים והתנגדות למעצר במחלף אולגה.