שפת הסימנים של המפגינים בהונג קונג
משולש זה קסדה, חיבוק זה ניילון: המפגינים בעיר המציאו שפת סימנים, הפיצו מילון בפייסבוק – ומעבירים בשרשרת אנושית ציוד לפעילים בחזית. עוד במחאת ה"עשה זאת בעצמך": אפודים מעיתון ומגינים ממזוודה. בריטניה: "נעמוד לצד הונג קונג". סין: "לא השתחררתם מהקולוניאליזם"
הפעילים למען הדמוקרטיה בהונג קונג, שמחאתם משתקת בשבועות האחרונים שוב ושוב את העיר, מפגינים רמה חדשה ומרשימה של אלתור אל מול השלטונות, ונעזרים בין השאר בשפת סימנים המאפשרת להם להעביר אל החזית ציוד הדרוש לפעילים המרכזיים, כגון קסדות ומגינים שיאפשרו להם לעמוד איתנים מול המשטרה.
עוד סיפורים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ
יכולת האלתור של המפגינים ניכרה היטב במהלך הפריצה הדרמטית לפרלמנט שלשום, שבה כ-200 פעילים השחיתו את המבנה, ריססו בו כתובות נגד השלטונות והניפו את דגל הונג קונג הבריטית. כך למשל בשעות הארוכות שבהן ניסו הפעילים לפרוץ דרך, הם השתמשו בעגלת קניות ככלי לנגח שוב ושוב את מכשול הזכוכית שחסם אותם.
כמה מהפורצים לפרלמנט נראו לובשים אפודי מגן מאולתרים שהוכנו ממגזינים עבים או מלוחות שעם שנקשרו ברצועות. פעיל מרכזי במעשה הפריצה השתמש במגן כתום שהיה עשוי מחצי מזוודת פלסטיק. בשל האמצעים היצירתיים שנוקטים המפגינים יש המכנים את מחאתם "מחאת עשה זאת בעצמך".
אחד הצעדים שהוכחו כחיוניים ביותר במאבקם של הפעילים היה כאמור מדריך סימני הידיים שהם הפיצו ברשתות החברתיות. באמצעות הסימנים האלה מאותת הגרעין הקשה של המחאה לשאר הפעילים על ציוד הנחוץ לו: כך למשל משולש מסמן צורך בקסדות, ובאמצעות סימנים אחרים מכריזים על צורך בניילון נצמד, במטריות, במספריים ואפילו במשאף אסתמה. אחרי שהמסר מגיע מהפעילים בחזית המחאה אל הפעילים שנמצאים מאחור – הציוד מועבר אל הפעילים שבחזית בשרשרת אנושית ארוכה ומתפתלת.
סין לבריטניה: "חסרי בושה"
היום, יומיים אחרי הפריצה הדרמטית לפרלמנט, שהייתה האירוע האלים ביותר מאז תחילת גל ההפגנות בהונג קונג, הסתמנה החרפה בהתקפות המילוליות של סין על המערב ועל התבטאויותיו בנוגע למתרחש בעיר.
המשטר בבייג'ינג פרסם הערב גינוי רשמי וחריף לבריטניה אחרי ששר החוץ הבריטי ג'רמי האנט, המתמודד בימים אלה על ראשות הממשלה, קרא לסין לכבד את ההסכם מ-1997 שבמסגרתו החזירה בריטניה לבייג'ינג את השליטה בהונג קונג. בהסכם ההוא התחייבו הסינים לאפשר לעיר לשמור על אוטונומיה שלטונית ועל חירויות התושבים בה, בכלל זה הזכות להפגין. בדבריו הזהיר האנט את סין מההשלכות שיהיו למצב שבו בייג'ינג לא תמלא את התחייבויותיה לשמור על החירויות הבסיסיות של התושבים בהונג קונג.
ב-33 מעלות: למה בהונג קונג מפגינים עם מטריות?
שגריר סין בלונדון, ליו שיאומינג, כינה הערב את דבריו של האנט "חסרי בושה" והודיע כי העביר מיד מחאה רשמית לבריטים בעניין. "יש אנשים שבעיניהם הונג קונג עדיין נמצאת תחת שלטון בריטי", אמר השגריר. "הם שוכחים שהונג קונג כבר חזרה לחיק המולדת שלה. לאנשים האלה אני אומר: תורידו את הידיים שלכם מהונג קונג ותפגינו כבוד. יש פקידי ממשל או פוליטיקאים שעדיין לא השתחררו מדפוס החשיבה הקולוניאלי הזה". יריבו של ג'רמי האנט בקרב על ראשות הממשלה, בוריס ג'ונסון, הצהיר היום גם הוא כי הוא מגבה את תושבי הונג קונג לאורך כל הדרך.
השגריר הסיני הזהיר כי התערבות של בריטניה במתרחש בהונג קונג רק תיצור "בעיה במערכת היחסים" בין שתי המדינות. "ממשלת בריטניה בחרה להתייצב בצד הלא נכון", אמר. "היא השמיעה הצהרות לא ראויות ולא רק שהתערבה בענייניה הפנימיים של הונג קונג אלא גם תמכה במפירי חוק".
לפי דיווחים, בריטניה זימנה הערב את ליו לשיחת נזיפה במשרד החוץ בלונדון בעקבות דבריו. האנט השיב לשגריר הסיני בפייסבוק: "מסר לממשלת סין: יחסים טובים בין מדינות מבוססים על כבוד הדדי ועל כיבוד ההסכמים ביניהן".