מה זה אג"ח?
ומה ההבדל בין אג"ח ממשלתי לזה של חברות?
בשיתוף מימון ישיר
אחת הדרכים הפופולריות בעולם העסקי לגייס חוב היא באמצעות הנפקת אג״ח. אג״ח - ראשי תיבות של אגרת חוב - היא למעשה נייר ערך סחיר לרוב, המהווה התחייבות לתשלום חוב. כך, למעשה, בתמורה למתן האג״ח, הרוכש מעניק למנפיק סכום כסף מסוים, תוך שהשני מתחייב להחזירו בתוספת ריבית בסוף התקופה המצוינת במסמך.
ישנם שני סוגים מרכזיים של אגרת חוב - האחת היא אגרת חוב ממשלתית והשנייה היא אגרת חוב קונצרנית, המונפקות על ידי חברות גדולות. אגרות חוב ממשלתיות מונפקות על ידי גורמים ממשלתיים שונים ברחבי העולם, וזאת על מנת לגייס הון לפעילות הממשלה וככלי לניהול המוניטרי של המדינה.
מדינה יכולה להנפיק אגרת חוב פנימית - כך שהיא תגייס הון מאזרחיה; וחיצונית, באמצעותה היא מזרימה הון מתאגדים וממדינות שונות ממנה. לרוב, אגרות חוב ממשלתיות יחשבו בטוחות ביותר, והסיכון שבהן משתנה בהתאם ליציבות המדינה.
אג״ח קונצרני מונפק על ידי חברות שונות, ככלי לגיוס הון מבלי לדלל את שיעורי הבעלות החברה, או כתחליף לבקשת הלוואה מהבנק. העיקרון מאחורי נייר ערך זה דומה להיגיון שמאחורי אגרות חוב ממשלתיות, ונחשב כהשקעה סולידית. עם זאת, אג״ח קונצרניות נחשבות למסוכנות יותר מאג״ח ממשלתיות, שכן ישנה סבירות גבוהה יותר שחברה תגיע למצב של חדלות פירעון לעומת מדינה.
אגרות החוב הן, כאמור, נייר סחיר בדרך כלל. מריבית הפעילות בניירות אלו נעשית על ידי משקיעים מוסדיים דוגמת קרנות פנסיה וחברות ביטוח, כך שגם אם אינכם מחזיקים אג"ח תחת שמכם - ככל הנראה התנודות בשוק זה ישפיעו על ההון שלכם.
מושג מרכזי בעולם האג"ח, שאותו כדאי להכיר, הוא מושג המח"מ - ראשי תיבות של "משך חיים ממוצע". מדובר במושג המייצג את רמת הסיכון של אגרת החוב, זאת על ידי הצגת התקופה המשוכללת לפדיון סופי של קרן אגרת החוב ותשלומי הריבית עליה.
כך, לדוגמה, אם מדובר באג"ח ללא ריבית שבה מתקבלת הריבית בתום אורך החיים של האג"ח - המח״מ יהיה זהה לאורך החיים האג"ח. לעומת זאת, במקרה שבו מתקבלת ריבית שנתית על האג"ח, משך החיים הממוצע יהיה נמוך יותר מאשר התקופה לפירעון. כלל האצבע אומר שככל שהמח"מ גבוהה יותר - רמת הסיכון לכשל או לבעיות בפירעון גבוהה יותר.
בשיתוף מימון ישיר